Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:53:30

Підсумки польового археологічного сезону 2013 року на Чернігівщині

27.12.2013   09:20

Чергове засідання прес-клубу «Ділове слово», яке відбулося 26 грудня, було присвячене обговоренню результатів річної роботи у Чернігівській області археологічних науково-дослідницьких експедицій. Участь у заході взяли директор Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, кандидат історичних наук, професор Олександр Коваленко та керівники археологічних експедицій — фахівці Інституту історії, етнології та правознавства.

Олександр Коваленко нагадав, що рішенням Чернігівської обласної ради від 29 березня 2013 року було затверджено «Цільову програму археологічних досліджень в Чернігівській області на 2013–2018 роки» — першу програму такого спрямування не лише в області, а і в Україні загалом. У її рамках у поточному році на Чернігівщині здійснювали роботу 8 археологічних науково-дослідницьких експедицій. З них 7 були утворені на базі Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка.

В роботі експедицій брали участь чернігівські фахівці-археологи, співробітники та студенти Інституту історії, етнології та правознавства ім. М. О. Лазаревського ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка, Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», а також у якості експертів і консультантів — науковці з Інституту археології Національної академії наук України (Київ), Національного гірничого університету (Дніпропетровськ), Державного Ермітажу (Санкт-Петербург, Російська Федерація), Канадського Інституту Українських студій (Торонто, Канада), інших вітчизняних та закордонних наукових і освітніх установ.

Отримані археологічні матеріали дозволяють істотно збагатити історико-культурний потенціал Чернігівської області. Після завершення роботи над науковими звітами вони будуть використані для підготовки наукових та науково-популярних публікацій, пам’яткоохоронної документації, а також у краєзнавчій, музейній та екскурсійній роботі. Колекції знахідок поповнять зібрання музейних установ Чернігівщини.

Олександр Коваленко також повідомив, що нещодавно у Гомелі вийшов друком другий том щорічника «Археологические исследования в Еврорегионе „Днепр“», який видається в рамках транскордонного співробітництва областями-учасницями по черзі.

Детально про роботу археологічних експедицій Чернігівщини та отримані знахідки розповіли безпосередньо їхні керівники.

Чернігівська експедиція (керівник — кандидат історичних наук, доцент Олена Черненко) займалася вивченням втрачених пам’яток архітектури Чернігова — прибудов до давньоруського Спасо-Преображенського собору та Петропавлівської церкви з трапезною 1676 року на території Єлецького Свято-Успенського монастиря. Отримані матеріали дозволяють визначити конструктивні особливості та відтворити будівельну історію цих споруд.

Новгород-Сіверська експедиція, також очолювана Оленою Черненко, реалізувала комплекс робіт, пов’язаних з вивченням історії давнього міста та його забудови. Головним результатом є отримання матеріалів, що дозволяють встановити існування в районі Новгорода-Сіверського гірничодобувної провінції часів Київської Русі. Встановлено, що протягом ХІ–ХІІ ст. пісковик, крейда та вапняк з Новгорода-Сіверського надходили в Чернігів для забезпечення потреб монументального будівництва.

Любецька експедиція (керівник — кандидат історичних наук, доцент Олена Веремейчик) здійснювала розкопки на території історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч», у ході яких вдалося дослідити залишки житлових та оборонних споруд ХІІІ та ХVІІ ст., а на городищі Монастирище — виявити залишки фундаментів зруйнованої церкви Іоакима та Анни XVIII ст.

Виповзівська експедиція (керівник — кандидат історичних наук, старший викладач В’ячеслав Скороход) здійснювала розкопки археологічного комплексу доби утворення Давньоруської держави — городища Х ст. поблизу с. Виповзів Козелецького району. Було досліджено залишки житлових, ремісничих та оборонних споруд, причальні конструкції з навісами для ремонту та стоянки човнів.

Батуринська експедиція (керівники — кандидат історичних наук, старший викладач В’ячеслав Скороход та старший науковий співробітник Юрій Ситий) продовжила планомірне вивчення археологічних пам`яток в межах охоронних зон Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця». Було виявлено нові об’єкти забудови міста та заміської резиденції Івана Мазепи на Гончарівці, що значно доповнює уявлення про розвиток козацької столиці доби Гетьманщини.

Лиственська експедиція (керівник — науковий співробітник Олександр Бондар) працювала на території городища поблизу с. Малий Листвен Ріпкинського району Чернігівської області, де було досліджено рештки забудови Х–ХІІІ ст. Водночас проводилися роботи з пошуку місця Лиственської битви 1024 року між синами Володимира Великого Мстиславом Хоробрим та Ярославом Мудрим, результатом якої стало створення Чернігівського князівства.

Мезинська експедиція (керівник — науковий співробітник Роман Луценко) досліджувала комплекс Пустинно-Рихлівського Свято-Миколаївського монастиря ХVІІ – початку ХХ ст., що знаходиться в межах території Мезинського національного природного парку. Під час досліджень були локалізовані втрачені будівлі монастирського архітектурного комплексу: Миколаївський собор та надбрамна церква Іоанна Предтечі ХVІІІ ст.

Експедиція дочірнього підприємства «Старожитності Полісся» державного підприємства «„Науково-дослідний центр“ Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України (керівник — директор підприємства Ольга Савченко) здійснювала наукову археологічну експертизу при відведенні земельних ділянок та археологічні дослідження в межах пам’яток археології у зонах новобудов у м. Чернігів: на багатошаровому поселенні доби бронзи–середньовіччя «Інститут мікробіології» та на північній околиці стародавнього міста, де виявлено залишки кургану давньоруської доби.
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини