Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:20:07

У Макошине відкрили пам’ятний знак Хоробору

24.09.2013   11:44Агенцiя

Урочистості з нагоди 860-річчя заснування Макошине розпочалися з відкриття пам’ятного знаку Хоробору. Як відомо з історичних джерел, селище виникло на початку XVII століття там, де було стародавнє місто Хоробор, яке згадується вперше в літописі 1153 року.

У районі заводу «Сільгоспмаш» з’явилося поселення Городище, саме на тому місці і встановлено пам’ятний знак. Тут же посадили два кущі калини.

Далі урочистості продовжувалися біля обеліску Слави. Пошукова група школи на чолі з Михайлом Биндюком встановила імена ще десятьох жителів Макошине, які загинули смертю хоробрих на фронтах Великої Вітчизняної війни. Це – Федір Доля, Ігор Тадер, Іван Дмитренко, Михайло Дмитренко, Олексій Бусел, брати Борис, Кагус, Михайло, Семен Могилевські, Семен Ганзбург. Їхні імена викарбував на камені Ігор Кий.

Відкрити стелу випала честь ветеранам війни Тимофію Чернишу, Григорію Петрусенку та Василю Ярині. Отець Олександр відслужив заупокійну службу, а всі присутні вшанували убієнних хвилиною мовчання. До обеліска Слави учні поклали калинову гірлянду, гості свята – квіти, а потім пролунав військовий салют. На урочистостях були згадані поіменно усі 613 прізвищ макошинців, які не повернулися з Великої Вітчизняної.

У Будинку культури, де продовжилося святкування, присутні переглянули документальний фільм «Моє рідне Макошине». До речі, це була лише перша частина кінострічки, у якій відображено історичний шлях селища від появи Хоробору і до 1945 року. Матеріали до фільму збирали учні, жителі Макошине під керівництвом учителя Людмили Леонтієвої. А операторську зйомку і монтаж зробив Іван Шульга.

Голова районної ради Володимир Невжинський, начальник управління пенітенціарної служби в Чернігівській області Олександр Доробалюк, депутат обласної ради Петро Хомрач, заступник директора «Олстас-льон» Сергій Оліфіренко, міський голова Федір Фесюн та інші гості свята поділилися враженнями від перегляду фільму, привітали макошинців з ювілеєм селища, вручили пам’ятні сувеніри.

Голова районної ради Володимир Невжинський і селищний голова Валерій Кравцов нагородили найактивніших жителів селища почесними грамотами і подяками.

Макошинці впевнені, що з’явиться і друга частина кінострічки – про відбудову селища після війни і подальше становлення населеного пункту і його людей.

Цього пам’ятного дня макошинці святкували ще одну подію – 70-річчя визволення селища від фашистських загарбників. Було пошановано ветеранів.

Значна частина святкового концерту була присвячена темі Великої Вітчизняної. Як і завжди, своє мистецтво продемонстрували циркачі, вокалісти, солісти і танцюристи місцевого Будинку культури.

Наше слово

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.