Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:22:55

Колекціонер повертає до Чернігова фото воєнної пори

08.05.2013   14:23

Незважаючи на те, що від Великої Вітчизняної війни нас відділяє сім десятиліть, інтерес до неї в українців не згасає. І передусім тому, що в цій трагічній сторінці історії досі залишається багато білих плям. Відкривати завісу таїни намагаються як науковці, так і ентузіасти – любителі історії.

о їх числа належить і чернігівський журналіст, а віднедавна й колекціонер Дмитро Силич. За два з половиною роки він повернув до Чернігова близько 230 фотографій, зроблених у місті в період німецької окупації. До цього в обласному центрі можна було знайти не більше п’яти таких фото. Зацікавившись захопленням колеги, кореспондент УКРІНФОРМу запросила його до розмови.

– Дмитре, що підштовхнуло Вас, музичного журналіста-аналітика, до пошуку військово-історичних фотографій?

– Велика Вітчизняна війна завжди викликала в мене інтерес, тому що це, мабуть, найбільш засекречений, утаємничений період історії. Про те, що відбувалося тоді в Чернігові, майже нічого не відомо. Ходить багато легенд і переказів про роки окупації, але більшість із них документально не підтверджені.

Я подумав: військова історія Чернігова базується переважно лише на радянських джерелах. А що як поцікавитись німецькими – для доповнення картини? Вільно володіючи англійською мовою і частково німецькою, я став заходити на військово-історичні сайти і дізнаватися, де можна придбати якісь матеріали.

На німецькомовних форумах збирається багато любителів історії (у Німеччині це досить потужний рух). Люди спілкуються на історичні теми, обмінюються інформацією, є рубрика “Продаж матеріалів про Другу світову війну”. Фотографії вже померлих учасників воєнних дій пропонують або їхні родичі, або перекупники. У приватному порядку ми з ними домовляємося про ціну і пересилання матеріалів. Крім фотографій, зроблених у Чернігові в роки війни, мені вдалося знайти навіть щоденники військовослужбовців з описами подій тієї пори.

– Матеріали та фото Вам надсилають відсканованими електронною поштою?

– Ні, я отримую оригінали.

– Які з придбаних фотографій є найцікавішими?

– Знімки П’ятницької церкви, наприклад. Донедавна вважалося, що її розбомбили під час наступу німців на Чернігів у 1941 році. А тепер ми бачимо, що вона стоїть і в 42-му, і в 43-му. Тобто, пережила всю окупацію та два перші дні після визволення міста, і лише тоді була зруйнована.

Є в моїй колекції фотографії майже всіх довоєнних знакових споруд міста, відзнятих у період окупації. Є оригінал фото німецького генерала 2-ї армії групи “Центр” фон Вайкса, який стоїть на Красній площі Чернігова (тоді – площі імені Куйбишева) разом з командиром 17-ї піхотної дивізії Лохом. Є фото цієї площі з колоною машин і мотоциклів, яку оглядають зазначені офіцери. Викликає цікавість знімок двоповерхового універмагу, зведеного перед війною там, де зараз вхід на сучасну Алею Героїв.

Маю також фотографії німецького командування міста Чернігова – повний офіцерський склад, фото осіб, задіяних у каральних акціях. Зокрема, головного есесівця міста, сумнозвісного Теодора Крістенсена. Він керував зондеркомандою 7А в Чернігові, яка розстрілювала людей, звезених з усієї області. За наявною інформацією, від рук карателів у місті тоді загинуло понад 50 тисяч осіб. Після війни Крістенсен змінив прізвище, влаштувався десь на станцію техобслуговування і прожив до 1988 року. На жаль, залишився непокараним.

Багато є фото з вулицями міста. Є навіть одноповерхова їдальня, розташована напроти будівлі, де зараз розміщене міське телебачення. Є інтер’єри квартир, де проживали німці та поліцаї. Маю також фото руїн колишнього готелю “Царград”, знімки всіх храмів, які збереглися: Спасо-Преображенського і Борисоглібського соборів, Колегіуму та інших.

– Тобто, іноземці на згадку фотографували пам’ятки Чернігова? А з яких країн Ви отримували знімки?

– Найбільше, звісно, з Німеччини, деякі – з Австрії. Ще маю унікальні фотографії, де зафіксована відправка мирного населення на примусові роботи до Німеччини. У колекціонерів інших міст України (навіть Києва), яких я особисто знаю, таких світлин немає – я запитував у них.

– А взагалі подібна колекція є ще в когось в Україні?

– Звичайно. У Дніпропетровську маю знайомого, який зібрав понад дві тисячі військово-історичних фотографій. А взагалі мені відомо тільки про чотири такі колекції. Вони є лише в Києві, Харкові, Дніпропетровську, ну, а тепер і в нашому Чернігові. В інших містах – Львові, Житомирі, навіть Одесі, де живуть люди, які цікавляться цією тематикою, подібних колекцій немає.

– Чи траплялися Вам фотографії, зроблені за часів війни, в інших містах Чернігівщини?

– Так, було в мене близько 10-ти фотографій Ніжина, які я подарував тамтешньому краєзнавчому музею. Там із них сформували виставку “Ніжин очима окупантів у 1942 році”. Подивитися її прийшло дуже багато людей. Музейники казали, що навіть не очікували, що виставка викличе такий інтерес.

– Ви продовжуєте цю роботу – збір фото воєнної пори?

– Так, я навіть зараз чекаю на нові фотографії і вже домовляюся про наступні. Хочеться, щоб усі вони потрапили до нашого міста і стали надбанням його історії. Частина моїх знімків увійде до фотоальбому про Чернігів періоду Великої Вітчизняної війни, який ми готуємо разом із іншими чернігівськими колекціонерами й науковцями. Видати його хотілося б до 70-річчя визволення міста, яке відзначатиметься 21 вересня цього року.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини