Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 11:35:17

"Чернігів стародавній": на досягнутому не зупиняємось...

28.01.2013   10:14Агенцiя

Відома істина: хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього. Саме для того, щоб громадяни України добре знали своє минуле в навчальних закладах запроваджуються спеціальні курси, організовуються заходи, спрямовані на виявлення рівня знаннь про ті або інші історичні події, освітяни та науковці приділяють увагу історичній освіченості населення, і зокрема молоді. З такою ж метою працюють і музеї нашої держави.

Тому й не дивно, що одним із провідних напрямів роботи Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" є просвітницька діяльність. І тут йдеться не лише про відвідування музеїв та експозицій заповідника, а й про своєрідне "наближення" музею до пересічної людини. Особливо це стосується учбових закладів, вкрай завантажених навчальною програмою. Наукові співробітники архітектурно-історичного заповідника не тільки проводять екскурсії у музеях, а також розробляють та читають лекції за тематикою, пов'язанною з пам'ятками заповідника. У переліку лекцій, створених науковцями, є теми з археології та архітектури, краєзнавства, історії релігії та мистецтва. Для учнів і студентів - це той безцінний матеріал, який інколи складно знайти в бібліотеках або архівах.

Окрім традиційних для музею форм роботи впроваджуються і новітні, продиктовані теперішнім часом. Так, минулого 2012 року за ініціативою заповідника було проведено дві історичних гри - "Скарби стародавнього Чернігова" та "Тіні забутих предків". Форма гри - квест, рухливий і пізнавальний, приємно і корисно, а до того ще й цікаво. У них взяли участь по 13 команд, у кожній команді було задіяно по 10 школярів віком 12-14 років. Квести проводилися на охоронних територіях заповідника - на Дитинці та Болдиній горі - поруч із стародавніми соборами та монастирями. Тому завдання стосувались передусім пам'яток заповідника, але загалом інформаційне поле квестів охоплювало різні сфери знань. Були і завдання спрямовані на розвиток творчих здібностей школярів. Ігри пройшли цікаво і весело, а враження про них ще довго обговорювалися в шкільному середовищі.

З навчальними закладами міста було проведено також конкурс "Знаємо і любимо рідне місто". У чотирьох номінаціях конкурсу (малюнок, доробок, поезія та фотографія) учнівська молодь змогла виявити свою обізнаність і любов до історії рідного Чернігова. Для заохочення до участі у майбутньому матеріали конкурсу було видано збіркою під однойменною назвою. У всесвітній день музеїв її отримали в подарунок не лише переможці, а й кожен, хто брав участь у конкурсі.

Користується популярністю і проект - "День заповідника в школі". Його мета: ознайомити молодь із діяльністю національного закладу, розповісти про архітектурні пам'ятки та фондові колекції заповідника, а деякі з них і показати. Тож, учні, особливо молодших та середніх класів, мають можливість не просто побачити старовинні речі, а також доторкнутися до деяких із них, розпитати детальніше про те, що їх зацікавило.

Ще однією доброю традицією стало привозити до заповідника з інших музеїв та міст (наприкінці навчального року - на початку літніх канікул, коли починають працювати пришкільні оздоровчі табори) цікаві для дітей молодшого та середнього шкільного віку різноманітні виставки. Наприклад, наприкінці весни 2012 року у Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній" півроку працював Музей шоколадного мистецтва. Тож, чернігівці мали можливість дізнатися про дивовижну історію шоколаду, побачити дивовижні вироби з улюбленого продукту, а також скуштувати смачний шоколад із шоколадного фонтану. Завдяки таким пересувним виставкам маленькі, а разом із ними і дорослі чернігівці, побачили виставку голограм, привезену з київських музеїв; ознайомилися із японською культурою під час демонстрації виставки "Японія: традиції майстерності", де експонувалися традиційні ляльки, предмети побуту та зразки поезії і каліграфії. Великого резонансу набула ще одна "літня" виставка - мікромініатюри Володимира Казаряна. Серед них - портрет Тараса Шевченка на рисовому зернятку, знаменитий караван верблюдів у вушку голки, підкута блоха, букет троянд, стеблом яких служить людська волосина, скульптури на макових зернах та безліч інших мікромініатюрних творінь. З великим інтересом учні ознайомилися з експозицією картин всесвітньовідомої художниці Марії Приймаченко. Творчість народної художниці України, лауреата Державної премії ім. Т. Г Шевченка становить окрему, оригінальну сторінку самобутнього мистецтва світової культури. Її незвичайні образи викликали у дітей найрізноманітніші почуття - подив, радість, захоплення.

Пам'ятки Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" надихають майбутніх художників на творчість і ось вже кілька років поспіль на його охоронних територіях для учнів художніх шкіл влаштовуються пізнавальні пленери.

Мета ж всієї цієї діяльності одна - виростити покоління, яке б глибоко усвідомлювало своє коріння, знало історію власної держави і народу, і розуміло той факт, що молодь не лише приймає у спадок здобутки предків, а й несе відповідальність у свою чергу перед наступними поколіннями за збереження цього спадку. Тож на досягнутому не зупиняємось...


Алла Гаркуша, завідувач відділу науково-просвітницької роботи Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній"

http://naiz1.pp.net.ua/news/chernigiv_starodavnij_na_dosjagnutomu_ne_zupinjaemos/2013-01-26-1467
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.