Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 19:16:12

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин

23.04.2024   17:25Агенцiя

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

Так, вже п’ять років функціонує на Чернігівщині Центр ветеранів війни, основна мета якого є психологічна підтримка та реабілітація як військових та ветеранів, так і членів їхніх родин та сімей загиблих армійців.
- З поміж іншого у нас великий спектр послуг, зокрема це консультування та психологічна діагностика і супровід, психологічна просвіта та інформування, адаптація і відновлення сімейних стосунків. Поряд з цим великою популярністю у нас користуються послуги з фізичної реабілітації, такі як масаж, лімфодренаж, та лікувальна фізкультура тощо, - каже заступник директора Чернігівського центру ветеранів війни Олександр Нетреба.
Варто зазначити, що лише у 2023 році представниками Центру було надано близько 10 800 послуг, з них 3 500 – послуги з психологічної реабілітації, решта соціальна та фізична реабілітація.
Ветерани та військові, як правило, звертаються до установи після проходження терміну свого лікування та МСЕКу. Для самих військових відвідування таких процедур є досить корисним.
-     Дуже себе гарно почуваю після відвідування таких процедур завдяки професійності спеціалістів Центру, - ділиться враженнями військовослужбовець Артем.
Левову частку звернень армійців до Центру складають заняття  з фізичної реабілітації і безпосередньо масажу.
-     Загалом нервове напруження у військових знімається легким розслаблюючим масажем спини. Проблема остеохондрозу не поодинока Ходять до мене на масаж і позайматися у залах на тренажерах і дружини та батьки військових за потребою. Був у мене навіть такий випадок, коли приходив офіцер, у якого права робоча кінцівка лишилася без пальців, а ліву хотіли ампутувати. Водночас було пошкоджено передпліччя та кисть руки. За допомогою масажу та суглобової гімнастики впродовж місяця ми відновили дієздатність його робочої кисті руки. Приходять до мене хлопці після важких поранень, у одного з них була симптоматика як після інсульту, проте ми його відновили. До речі, після масажу військові краще йдуть на контакт з психологом, - ділиться враженнями фізичний реабілітолог Тетяна.
 Соціальна робота не менш важливий напрямок роботи фахівців Центру. Тут є дуже важливим надання всебічної інформації про роботу закладу та оформлення відповідних документів.
Оксана прийшла до Центру як клієнт, у нею під участі в бойових діях зник без вісти чоловік, згодом залишилася там і наразі працює фахівцем з соціальної роботи.
-  З нами досить плідно співпрацюють такі організації як Чернігівський ляльковий та молодіжний театр. Майже кожні вихідні вони нами виділяють безкоштовні квитки на свої вистави для військових та членів сімей. Проводимо ми і групові заняття серед родин як загиблих бійців так і тих, хто наразі проходить службу, залучаємо до таких занять і наших психологів. На майбутнє хочемо розширити кількість закладів дозвілля, які співпрацюватимуть з нами, - розповіла Оксана.
Як повідомляють у Чернігівському центрі ветеранів війни, - аби скористатися послугами установи необхідно лише мати паспорт з реєстрацією у Чернігівській області, ідентифікаційний код, пільгове посвідчення заявника або довідку участі в бойових діях та документ, що підтверджує спорідненість (свідоцтво про народження дитини, шлюб тощо).
-  Коли до нас потрапляють ветерани, ми їх зустрічаємо, з’ясовуємо потреби, консультуємо, перенаправляємо до певного спеціаліста. Водночас і вивчаємо потреби через телефонну лінію підтримки. Тож намагаємося постійно проводити різноманітні майстер-класи. З минулого року у нас стартував проєкт «Відновлення» для родин ветеранів за ініціативи Чернігівської ОВА та благодійного фонду «Карітас», - каже завідувачка відділення соціального супроводу ветеранів війни Анна Ворона.  
 Серед послуг Центру досить важливе значення відіграє  пресотерапія на лімфодренажному апараті.
-  Він сприяє відтоку лімфи, за рахунок цього відбувається виведення зайвої рідини з організму та токсидів, знімаються набряки ніг.  Поруч з цим ми проводимо ручний або лімфодренажний масаж. Це також сприяє співпраці масажистів, реабілітологів та психологів, - зазначає масажист Наталія.
Важливу роль у відновленні воїнів, що повертаються з фронту відіграють психологи  Чернігівського центру ветеранів війни.
 -  Ми проводимо з військовими та членами родин консультування психоедукацію, діагностику, психотерапію. Переважна більшість наших відвідувачів звертаються з наслідками посттравматичного стресового розладу. Водночас ми проводимо групові заняття і з дружинами та батьками воїнів щодо особистостей спілкування. І головне – ми можемо багато уваги приділяти цим питанням, - зауважила психолог Ірина.
Керівництво Центру закликає усіх ветеранів та військових Чернігівщини не залишати свої проблеми в глухому куті, а в разі потреби звертатися на «гарячу лінію» підтримки за номером телефону 073-00-50-750. Також можна звернутися сюди і з відповідною заявою або направленням задля отримання відповідних послуг. На майбутнє представники Центру планують розширити спектр своїх послуг, зокрема це встановлення флоат-камери. Проте певною проблематикою наразі є  розміщення представників Центру.

Ігор Березинський, військовий журналіст (фото та відео автора)
 

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини