Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 30 квітня, 00:52:21

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану

15.04.2024   17:11Агенцiя

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Так, у лютому 2022 року прокуратура виявила, що частина земель парку незаконно передана службовими особами районної державної адміністрації у приватну власність фізичних осіб та юридичної особи для ведення садівництва. За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 367 КК України (службова недбалість).
Земельні ділянки відносились до земель державної власності для лісогосподарського призначення в межах об’єкта природно-заповідного фонду, тому розпорядження районної державної адміністрації було прийняте всупереч п. п. г, ґ ч. 4 ст. 84, ст.ст.43-46, ч. 2 ст. 56 Земельного кодексу України.
Виділення земельних ділянок у власність та подальшого використання її для ведення садівництва передбачає за собою подальше розорювання земель, що призведе до знищення багатого флористичного складу земель, у тому числі видів рослин, занесених до Червоної книги України; зменшення рідкісних і зникаючих видів тварин, що охороняються на різних рівнях; перешкодить ефективному розвитку туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності заповідного комплексу.
У зв’язку з чим, Козелецька окружна прокуратура звернулась до суду із позовами, в яких вимагала повернути державі незаконно передані у власність земельні ділянки площею по 0,12 га, що знаходяться в лісовому масиві на території регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський» та скасувати державну реєстрацію прав на незаконно виділені земельні ділянки.
Козелецький районний суд Чернігівської області погодився з доводами прокурора та в повному обсязі задовольнив вже 4 таких позови про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельними ділянками, наданими в межах РЛП "Міжрічинський", шляхом скасування рішень про державну реєстрацію прав на них за громадянами, та зобов’язав повернути земельні ділянки на користь держави.

 

  Козелецька окружна прокуратура
 

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.