Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 07:45:48

«Влупи пушкіним по ру*ні». За місяць у Чернігові зібрали 2,6 тонни російських книг: кошти передали на закупівлю дронів для військових

29.03.2024   18:37Агенцiя

2,6 тонни російських та російськомовних книг зібрали у Чернігові в межах акції «Влупи пушкіним по ру*ні», яку оголосили в освітньо-культурному Гончаренко центрі в лютому. Зібрані у просторі книги віддали на переробку, а виручені кошти передали на закупівлю дронів для військових.

За словами директора простору Олександра Ясенчука, акція зі збору російських та російськомовних тривала більше місяця одразу в 12 містах України, серед яких і Чернігів.

«Російська культура, а отже й література, завжди була в одному візку з російським месіанізмом – з його болісним очікуванням і проповідуванням особливої місії російського народу та його творінь, наслідком якого стали Буча і Ягідне, Маріуполь і прикордоння Слобожанщини, десятки засланих у Сибір народів, десятки знищених народів Кавказу, і несуть числа злочинам москви. Аби допомогти українцям очистити полиці домашньої бібліотеки від російської культури, а водночас — допомогти українським військовим, ми провели акцію у 12 Гончаренко центрах в різних куточках України», — ділиться Ясенчук.

Зібрані у просторі книги здали на переробку: за 2,6 тонни книг вдалося заробити більше десяти тисяч гривень. Їх передали на закупівлю дрона, який допомагатиме військовим на фронті.

«Акція тривала з середини лютого — за цей час чернігівці принесли 2,6 тонни книг. Були серед них і старі радянські видання, збірки Леніна, російських письменників. Траплялися також більш сучасні книги, видані вже за часів незалежності, але написані російською мовою. Все це ми здали на макулатуру, вийшло заробити 10 тисяч гривень для наших військових», — коментують організатори акції.

Там також зазначають: аби ще більше чернігівців могли очистити свої полиці від  «ленінів» і КО, акцію продовжили безстроково.

«Ми і надалі збиратимемо російські книги у просторі, тож закликаємо чернігівців долучатися до акції та приносити книги, яким вже давно не місце в домашніх бібліотеках. Допомогти військовим можна і просто задонативши», — додають у Гончаренко центрі Чернігів.

Точка збору книг працює за адресою вул. Шевченка, 9 (Гончаренко центр Чернігів). Приносити книжки можна з понеділка по суботу з 10:00 до 18:00. З будь-яких питань щодо акції можна звертатися за телефоном +38 067 276 17 15.

Додамо, Гончаренко центр – найбільша недержавна всеукраїнська мережа безкоштовних освітньо-культурних та волонтерських просторів, заснована у 2021 році. Головна ціль проєкту – надихати та надавати необхідні знання людям будь-якого віку для покращення їхнього майбутнього.
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.