Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 19:22:41

У Чернігівській області діагноз “туберкульоз” у 2023 році встановлено 450 особам

25.03.2024   11:10Агенцiя

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Туберкульоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія (паличка Коха).

В Україні діагностику та лікування туберкульозу покриває Програма медичних гарантій (ПМГ), для пацієнтів ці послуги є безоплатними. У ПМГ є два пакети, пов’язаних з цим інфекційним захворюванням. За пакетом “Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах” договір із Національною службою здоров’я України уклав 21 медичний заклад, це профільні протитуберкульозні або фтизіатричні центри. На Чернігівщині послуги надає  Чернігівська обласна лікарня.

За лікування одного пацієнта у протитуберкульозному диспансері чи фтизіатричному центрі НСЗУ сплачує лікарні 49 620 грн. У цю суму входять діагностика, лабораторні дослідження, супровід і власне лікування. Після того, як у пацієнта перестає виділятися мікобактерія, він може продовжувати отримувати медичну допомогу на первинному рівні медичної допомоги та вести активне соціальне життя.

У Чернігівській області 2234 пацієнтів, яким встановлено діагноз “туберкульоз”, 450 дізналися про свою хворобу минулого року. Загалом в Україні 98773 осіб із виявленим захворюванням, 22 379 діагнозів встановлено у 2023 році.

“Пацієнти із встановленим діагнозом “туберкульоз” можуть звернутися до лікарні без направлення. В протитуберкульозному диспансері чи фтизіатричному центрі оглянуть пацієнта або пацієнтку та скерують подальший маршрут. Підставами для отримання лікування також є направлення сімейного або лікуючого лікаря та  переведення з іншого медичного закладу”, – зазначила директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Безоплатні послуги в межах пакету “Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах”:
●    консультування, амбулаторна та стаціонарна медична допомога;
●    аналізи: від розгорнутого клінічного аналізу крові до різних типів досліджень мокротиння та інших зразків біологічного матеріалу;
●    інструментальні обстеження: рентгенологічні (в тому числі КТ), ультразвукові, ендоскопічні (зокрема, бронхоскопія) та інші, відповідно до галузевих стандартів;
●    розробка індивідуального плану лікування пацієнтам на амбулаторному та/або стаціонарному етапі з урахуванням їх супутніх захворювань, оцінка та формування прихильності пацієнтів до лікування, коригування плану лікування (в тому числі із залученням психолога та соціальних працівників);
●    консультування психологами, лікарями-фтизіатрами та лікарями інших спеціальностей, зокрема, із застосуванням телемедичних технологій;
●    призначення протитуберкульозної терапії та корекція лікування з урахуванням чутливості/резистентності мікроорганізмів до медикаментів тощо;
●    визначення показань до госпіталізації пацієнтів та при необхідності госпіталізація;
●    організація амбулаторного лікування для пацієнтів, у тому числі із залученням лікарів ПМД;
●    моніторинг результатів ефективності та безпеки лікування пацієнта/пацієнтки та побічних реакцій на протитуберкульозні препарати;
●    надання необхідної допомоги пацієнтам із ТБ мультидисциплінарною командою з питань медико-психологічного та соціального супроводу та ін.

За пакетом “Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги” договори з НСЗУ мають 646 медичних закладів, з них 29 – на Чернігівщині. Знайти адреси цих лікарень можна на дашборді НСЗУ https://cutt.ly/Vw0X3APC або за номером контакт-центру НСЗУ 16-77.
 

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.