Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 19:45:43

Аби експортувати до країн ЄС, необхідно подбати про переробку текстильних відходів – сучасні вимоги Євросоюзу до швейних підприємств

29.02.2024   14:24Агенцiя

Текстильні відходи суттєво впливають на екологічну ситуацію. Аби вирішити цю проблему, сучасне суспільство обирає перехід від їхньої утилізації до ефективної переробки.

Наразі, це – один із пріоритетів Європейського Союзу, який вже зараз реалізує Стратегію подолання екологічних викликів у текстильній галузі до 2030 року (EU Textile Strategy 2030).

Які ризики виникли у зв’язку з цим для швейних підприємств та як їх подолати — говорили вчора на бізнес-зустрічі в Агенції регіонального розвитку Чернігівщини.
Своїми думками з цього питання поділилися з представниками легкої промисловості та фахових навчальних закладів як Чернігівщини, так й інших регіонів України представники ірпінської компанії, що займається виготовленням нетканих матеріалів та впроваджує у себе технології переробки текстильних відходів.
Від обласної адміністрації до обговорення долучилася Олександра Хомик, директорка Департаменту економічного розвитку ОДА.

За словами представника компанії Андрія Іллєнка, невідповідність вимогам Стратегії стосовно переробки текстильних відходів може призвести до обмеження експорту на європейський ринок. Рівень якого, до речі, і так наразі невисокий.

Адже, як вказує Тетяна Ізовіт, президент-голова правління Української Асоціації підприємств легкої промисловості, через воєнні дії експорт текстильної продукції знизився майже вдвічі за збільшення імпорту в 6 разів.

Щоб подолати цю проблему та мати вільний доступ до європейського ринку, необхідно, на переконання учасників зібрання, переходити від лінійної економічної моделі до циркулярної, замкнувши цикл використання матеріалів у текстильній промисловості. Також важлива співпраця всіх швейних підприємств та причетних до цієї галузі. Як-от представників навчальних закладів, які можуть вже зараз доносити ці ідеї майбутнім спеціалістам.

Очікується, що європейська ініціатива повторного використання та переробки текстилю відповідно до запропонованої Стратегії не тільки зменшить негативний вплив текстильного виробництва на довкілля, а й забезпечить створення нових робочих місць та збільшення можливостей для бізнесу.

Принагідно відвідали учасники бізнес-зустрічі і швейні підприємства у Чернігові. Директорка однієї з фабрик Наталія Романовська поділилася своїм баченням обговорюваної ситуації.

    «Ми зібралися тут, щоб «посіяти зерно» співпраці. Бо процес утилізації текстильних відходів стосується всіх нас. Це стосується екологічної безпеки, яку ми повинні забезпечити вже зараз. Якщо вважають, що екологією займатися зараз недоречно, то – ні. Ця проблема – на часі. Ефективна переробки текстильних відходів – на часі», – наголосила Наталія Романовська.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.