Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 30 квітня, 10:26:43

Ладанська громада та її сміливі і вчасні рішення

22.02.2024   18:47Агенцiя

Історія становлення та розвитку невеликої, але дуже амбітної та здібної громади, у якої можна багато чому повчитися.

У 2020 році Ладанська громада ледь не стала частиною великої Прилуцької громади. У процеси об’єднання втрутився тодішній Краслянський сільський голова Роман Ювченко, який зміг об’єднати навколо селища Ладан три сільські ради.

За чотири роки, два з яких припадають на повномасштабне вторгнення, громада змогла втриматися і довести свою спроможність. Наростили потенціал, створили комунальне аграрне підприємство, оптимізували освітню мережу і забезпечили мешканців всіма необхідними послугами. Про життя громади розповіла Юлія Шакура, керуюча справами виконавчого комітету Ладанської селищної ради.

Про перші виклики та освіту

Коли створили громаду, то вирішили, що вона має відповідати всім вимогам та очікуванням децентралізації. І найголовніше – надавати послуги жителям на належному рівні. Почали з освіти та оптимізації мережі закладів.

Першим із найголовніших викликів було втілити всі кроки відповідно із законодавством, а другим – переконати освітян у необхідності трансформації шкіл. У результаті — з чотирьох шкіл та п’яти дитячих садочків ми створили два повноцінні заклади освіти із структурними підрозділами та фінансовою автономією.

Раніше ці заклади фінансувалися з районного бюджету: грошей вистачало на зарплати та мізерні видатки. Крім того, з’ясувалося, що вчителі були працівниками відділу освіти. Уявляєте? Вчителі географії та фізкультури працюють у місцевому самоврядуванні.

Зараз ці заклади освіти отримують субвенцію на зарплати вчителям, а всі інші видатки фінансує селищна рада. Тривають ремонтні роботи, вчителі користуються сучасними програмами, які допомагають їм робити роботу якісніше. Ми за якісну освіту, а не за кількість.

І вже два роки наша освітня мережа працює повноцінно. Наші освітяни на нас не нахваляться. У ліцеях навчаються 573 учні.

Крім базової освіти діти мають можливість займатися у школі мистецтв: музичні та образотворчі класи, хореографія. Також в громаді функціонує сучасний комунальний заклад «Центр культури, дозвілля та спорту». Безліч гуртків для малечі, театральний гурток, класи гри на гітарі. Підлітки вже створили свою вокально-інструментальну групу.

Обидва заклади також є фінансово автономними.

Відвідувати всі ці гуртки або вчитися гри на різних музичних інструментах можуть діти з усієї громади. Філія школи мистецтв у одному із сіл, а також три філії Центру культури, дозвілля та спорту. Дітям і батькам так зручніше. Новаторством стало відкриття занять на засадах самоокупності для раннього розвитку дітей: образотворче мистецтво, хореографія, вокал та англійська мова.

Про медичні, соціальні, комунальні та інші послуги

Відповідно до медичної реформи за кількістю населення у нас в громаді могла бути тільки «первинка». Ми створили лікарню – за місяць отримали ліцензію. Теж завдяки продуманим крокам та алгоритмам дій, наполегливості та консультаціям, які отримували від регіонального офісу U-LEAD. Головне було чітко дотримуватися рекомендацій.

Для того, щоб жителі громади отримували якісні послуги в усіх сферах, довелося змінювати підходи і реформувати заклади. У результаті маємо ЦНАП, де кожен може отримати понад 80 адміністративних послуг.

Відкрили Центр надання соціальних послуг, що забезпечує увесь спектр послуг як для старших людей, так і для сімей та молоді. Для пенсіонерів створили систему компенсації за проїзд до Прилук. Раз на місяць вони можуть поїхати до райцентру, вартість поїздки відшкодує селищна рада.

Найскладніша ситуація виникла із комунальними послугами. По-перше, Ладан – це селище міського типу, де будувалися багатоквартирні будинки для працівників заводу «Пожмашина». А це обслуговування комунікацій і ліфтів, забезпечення водопостачання та водовідведення, вивіз сміття тощо. Тому Ладан – це селище, але всі проблеми в нас міські.

По-друге, комунальне підприємство «Ладан-Послуга», яке надає всі ці послуги, останні десять років було збитковим. Коштом селищної ради придбали снігоприбиральну машину з додатковими навантажувачами, машину для вивезення сміття, екскаватор. У 2022 році від «U-LEAD з Європою» отримали навантажувач, набір устаткування для відновлення, які також передали на баланс цього КП.

По-третє, раніше багато витрат мешканців «закривалися» за рахунок заводу. Люди не звикли платити за комунальні послуги. Тому доводиться проводити роз’яснювальну роботу серед мешканців.

Через повномасштабне вторгнення завод частково релокований, зменшилися надходження до бюджету.

Аграрне комунальне підприємство в десятці кращих серед подібних

Також створили комунальне підприємство «Ладан-Агро». Ідея прийшла під час одного із заходів U-LEAD. Таких підприємств по Україні небагато, а в нашому районі воно точно одне. Ми провели моніторинг, інвентаризацію всіх земель, виявили нерозпайовані землі, відумерлу спадщину. Загалом 170 га. І всі ці землі ми ввели в комунальне підприємство, щоб воно заробляло на громаду.

За даними сайту Zemliak.com, Ладанська громада потрапила в ТОП-10 громад в Україні, які створили власні комунальні агрофірми і займаються профільною господарською діяльністю.

Про проєкти та подальші кроки

Розвиваємо проєктну діяльність. Спільно з активістами громади ініціювали створення громадської організації «Ладан-Старт». Налагодили співпрацю з Українським Жіночим Фондом. Громадська організація безпосередньо за підтримки селищної ради реалізувала проєкт «Підвищення економічної спроможності жінок». Провели ряд тренінгів для жінок внутрішньо переміщених. Показали ряд можливостей для створення власного бізнесу. Навіть уже маємо позитивні історії.

У селі Подище група самодопомоги робить жіночий ХАБ для жінок з інвалідністю, жінок пенсійного віку, жінок з родин військовослужбовців. Запланували облаштування приміщення для них, проведення ряду психологічних тренінгів та консультацій.

У Ладані ГО також реалізує проєкт «Комфортний та безпечний простір для жінок: відновлюємо власні ресурси». Це буде простір для жінок та дітей з усім необхідним обладнанням для навчання, тренінгів та спільного дозвілля.

Багато проєктів та ініціатив спрямовані на підтримку внутрішньо переміщених осіб. Їх на території громади проживає зараз більше 350. У 2023 році реалізова ініціативу «Корисні інструкції для безпечного життя», яка сприяла налагодженню зв’язків між молоддю, жінками лигромади та жінками ВПО. Вчили навичок самооборони, безпечному користуванню електронними сервісами, наданню першої домедичної допомоги.

Досвід та становлення Ладанської громади Ірина Кудрик, керівниця РО «U-LEAD з Європою» в Чернігівській області, прокоментувала так:

«Приклад вчасних, сміливих рішень, орієнтованих на позитивні зміни — це про управлінську команду Ладанської громади. За перший рік роботи вони вибудували міцний фундамент інституційної стійкості — трансформували чи утворили всі муніципальні структури, які тепер якісно, відповідально, в межах наданої організаційної та фінансової автономії забезпечують усіма послугами мешканців громади. І так, ми радіємо і пишаємось тим, що експертні поради фахівців ULEAD з Європою стали поштовхом для таких кардинальних позитивних змін в громаді!»

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:17

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 2 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

Прокуратура Чернігівщини на захисті земель оборони

Прокуратура Чернігівщини на захисті земель оборони 09:15

Господарським судом Чернігівської області задоволено позов обласної прокуратури в інтересах держави в особі Чернігівської ОДА до однієї з міських рад області про повернення земельної ділянки площею понад 35 га, в межах прикордонної смуги, скасування її державної реєстрації.

СБУ повідомила про підозру російському військовому, який під час окупації катував мешканців Чернігівщини 09:08

Співробітники СБУ встановили особу чергового російського окупанта, причетного до катувань мирних мешканців під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

30 квітня: цей день в Україні і світі

30 квітня: цей день в Україні і світі 08:58

ДЕНЬ 797 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 797 RUSSIAN AGRESSION

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.