Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 30 квітня, 05:17:02

11 мобільних бригад, 2 консультативні служби, широка просвітницька робота: досвід Прилуччини у запобіганні та протидії домашньому насильству

15.02.2024   13:06Агенцiя

А також співпраця з громадськими організаціями, благодійними фондами, участь в акціях – про все, що робиться в районі задля подолання цієї проблеми, розповіла під час брифінгу в медіацентрі ОВА Олеся Кісленко, заступниця голови Прилуцької РДА.

    «Війна поглибила проблему домашнього насильства. Втім постраждалі  мають розуміти, що про таке не можна мовчати, необхідно відкрито говорити про випадки насильства, звертатися за соціально-психологічною допомогою», – зауважила спікерка.

До речі, останню надають команди мобільних бригад, яких наразі 11 в районі (по одній в кожній ТГ). Звернутися за безоплатною соціально-психологічною допомогою можуть всі жителі району, в тому числі і внутрішньо переміщені особи.

За словами Олесі Кісленко, мобільна бригада консультує постраждалих осіб про їхні права та можливість отримання медичних, юридичних та інших послуг, а також займається інформаційно-просвітницькою діяльністю.

Якщо говорити про статистику звернень до мобільних бригад протягом останніх трьох років, то в більшості ТГ їх кількість збільшилася. Але це пов’язано не зі збільшенням випадків домашнього насильства, а насамперед з розумінням, що цю проблему не можна замовчувати.

Контакти мобільних бригад можна знайти як на офіційному сайті, так і на фейсбук-сторінці РВА.

Також, у Прилуцькому районі функціонують 2 спеціалізовані служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі:  при комунальному закладі «Варвинський Центр соціальних служб» (Варва) та при Центрі соціальних служб (Прилуки).

Покращенню якості надання послуг постраждалим від насильства сприяють громадські організації та благодійні фонди. Це і ГО «Інноваційні соціальні рішення» у Варвинській територіальній громаді, і  ГО «Ладанстарт» у Ладанській. Прилуцька міська рада тісно співпрацює з ГО «Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини», ГО «Ла Страда – Україна», ГО «Центр гендерної культури», ГО «Центр зайнятості Вільних людей».

    «А щорічну Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства» проводимо без виключення у всіх територіальних громадах району. У минулому році залучали до акції навіть дошкільнят. Адже важливо з раннього віку розповідати про цю проблему. Більше того, ми започаткували акції «Не ламай калину» – щорічно 25 листопада у Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок висаджуємо кущі калини, інсталяція взуття як мовчазний символічний протест проти насильства та «Приміряй на себе стрічку», – розповіла спікерка.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 
 

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.