Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 16:46:46

Це фільчина грамота, — Олександр Ломако прокоментував результати аудиту Чернігівської міської ради

15.02.2024   11:07Агенцiя

Олександр Ломако під час загальноміської наради 13 лютого прокоментував результати фінансового аудиту Чернігівської міської ради.

Раніше в публічному просторі з'явилося повідомлення Державної аудиторської служби України про результати перевірки Чернігівської міської ради та виявлені «недоліки та порушення» на суму 2,3 млрд грн.

В.о. міського голови Чернігова під час наради прокоментував результати ревізії та проілюстрував конкретними прикладами з висновків аудиту, що ж, на думку ревізорів, є порушеннями та упущеними вигодами, що в сумі дало таку цифру.

— Це не аудит — це фільчина грамота, — перш за все зазначив в.о. міського голови під час наради. — Мета дуже проста — дискредитувати місцеву владу, залякати посадових осіб та дезінформувати суспільство. І вислужитися перед чиновниками з центру. Головний висновок, ми отримали під час війни феєричну пропозицію від аудиторів — вони нам пропонують продати всі землі в місті під зеленими насадженнями (Ялівщина, озеро Глушець) і підняти податки на землю бізнесу. Логічне питання — на кого працює цей аудит? Точно не на громаду, точно не на державу. Може на ворога він працює? Або відпрацьовує замовлення.

Ломако нагадав про скандал, який стався кілька місяців тому, який пов'язаний із блокуванням аудиторами роботи єдиного в країні виробника високоточної зброї і провів аналогію з результатами цієї перевірки як спробами паралізувати роботу міста.

Нижче наводимо кілька прикладів з того, що включено в результати аудиту та кваліфіковано як упущені вигоди, або є таким, на думку аудиторів, що може призвести до втрат активів, або є неефективною господарською діяльністю.

 
1. Податкові ставки на землю
Ревізори пропонують підняти розмір орендної плати за землю до 6%, а те, що це не було зроблено раніше, ввжають, призвело до втрат у розмірі 171 млн грн.
— Вони пропонують нам підняти податки на землю: взяли ставки по яким міська рада нараховує підприємцям плату за землю і сказали, що якщо б вони були вищими, на рівні, хоча б, 6% за досліджуваний період, то можна було б отримати ще 171 млн грн.
Це що, не шкідництво? Під час війни вони пропонують підприємствам, які лишилися в місті, працюють в цих складних умовах і створюють завтрашній день, підняти податки, щоб отримати у місто додаткові кошти, — говорить Ломако.

 
2. Реформування громадського транспорту
Програмою розвитку громадського транспорту загального користування на 2022-2024 рр. аудитори вважають не було досягнуто в повному обсязі визначеної мети, що свідчить про неефективне використання коштів у розмірі 15 млн грн на її реалізацію.
Зазначимо, що з 2022 року у місті перезапущено роботу громадського транспорту. Черніговом курсують виключно автобуси середньої та великої місткості, скрізь встановлені стаціонарні валідатори, а машини приїздять на зупинки за чітким графіком. Аби перевізники виконували поставлені містом умови, а водії не змагалися за пасажирів, то міською програмою передбачена компенсація за кілометр.
— Вони пишуть, що вся ця Програма — збитки бюджету, бо вона не досягла своєї мети. По-перше, вона ще не закінчилася і буде працювати далі. А по-друге, вона досягла своєї мети — тому що в місті з'явився нормальний транспорт, — зазначив Олександр Ломако.

3. Пільги на землю
На думку аудиту, через надання Чернігівською міською радою додаткових пільг зі сплати податків та зборів органам державної влади, місцевого самоврядування, комунальним підприємствам, військовим формуванням та мешканцям міста, бюджетом міста втрачено можливість отримати додаткові надходження на суму 38,9 млн грн.
— 4 млн грн на які ми надали пільг військовим частинам за землю, це вони пишуть збитки, а ще 15 млн надані за 1 грн пільгові приміщення органам державної влади, місцевого самоврядування, 25 млн — пільга комунальним підприємствам, які здійснюють управління житловими будинками. І ще, 635 тис. — пільги на земельний податок мешканцям міста, які отримали цю пільгу як субсидію, — пояснив Ломако.  

4. Медичне обладнання
Неефективною господарською діяльністю, за висновками ревізії, визначено видатки з міського бюджету на все медичне обладнання, яке закуповувалось для міських лікарень, включаючи кошти субвенції з держбюджету на соціально-економічний розвиток.
— Обладнання, яке ми купили за кошти міського бюджету в наші лікарні, щоб лікувати наших людей — ці горе-аудитори, вважають неефективним рішенням, — зазначає в.о. міського голови.

5. Податкова заборгованість
Упущеними вигодами аудитори визначають і заборгованість підприємців у розмірі 182 млн грн перед органами ДПС.
— За те, що податкова повиставляла підприємцям рахунки, а вони їх не сплатили. Я вибачаюсь, до чого тут місто та міська влада?, — каже в.о. міського голови.


Аналізуючи отримані результати аудиту, Олександр Ломако також перерахував серед переліку «порушень», крім вищезазначених, придбання трансформатора на ТЕЦ замість розбитого армією рф, облаштування спостережних пунктів для підвищення обороноздатності, встановлення дитячих майданчиків на яких відсутні наклеєні інвентаризаційні номери, а також можливі втрати у розмірі 807 млн грн від зелених зон: Ялівщини, озеро Глушець , урочище «Святе», міського парку.
    — Немає землі — нема збитків, виходить так? Пропонуєте продати?, — ставить питання в.о. очільника міста.
 

Пресслужба  Чернігівської міської ради
 

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини