Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 травня, 16:26:55

Поліція Чернігівщини повідомила про підозру членам злочинної групи «чорних лісорубів», які організували схему незаконної вирубки тисяч дерев

30.01.2024   20:08Агенцiя

Слідчі поліції Чернігівщини під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури повідомили посадовцям лісогосподарської галузі про підозру в масштабній незаконній порубці лісу, вчиненій у складі злочинної групи за попередньою змовою. Зловмисники завдали екологічну шкоду на понад 6,5 мільйонів гривень.

 В ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що керівник лісогосподарського підприємства на Бобровиччині Ніжинського району залучив двох своїх підлеглих (керівників нижчої ланки) до організації незаконної порубки лісу під виглядом санітарних заходів.

Слідчі встановили, що фігуранти цинічно скористалися великою пожежею в районі: вогонь знищив понад 50 гектарів сухої та самосійної рослинності, а також зачепив лісовий масив. Керівник лісогосподарського підприємства та його спільники вирішили отримати з цього максимальний прибуток. Тому вони запланували провести суцільну вирубку лісу на території майже 9 гектарів, нібито з санітарною метою.

Посадовці вжили всіх заходів, щоб їхнє рішення мало вигляд законного. Зокрема, розподілили визначену велику ділянку на багато дрібних, шо значно полегшило бюрократичну процедуру обґрунтування підстав для суцільної вирубки лісу. Забезпечили отримання необхідних експертних висновків. Виготовили «документи прикриття».

Зрештою, зловмисники направили до лісу бригади лісорубів, не обізнаних щодо протиправного характеру поставленого їм завдання. Незаконна суцільна порубка лісу тривала упродовж 4-х місяців.

Слідство встановило, що загалом на вказаній ділянці було незаконно випиляно 2 тисячі дерев. Завдана навколишньому середовищу екологічна шкода перевищила шість з половиною мільйонів гривень.

Наразі слідчий Головного управління Нацполіції в Чернігівській області за погодженням з прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури Чернігівської облпрокуратури повідомив двом фігурантам про підозру в незаконній порубці дерев у лісах, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 статті 246 Кримінального кодексу України). Третьому спільнику підозру не оголошено через його смерть до моменту викриття злочинної діяльності групи.

За законом, зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років.

Досудове розслідування триває.

Відділ комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини