Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 02:21:20

Кожній дитині – родина: як забезпечити належне виховання сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

12.01.2024   10:58Агенцiя

Конвенцією ООН «Про права дитини» визначено, що найкращим середовищем для росту, захисту і виховання дитини є сім’я.

Про пріоритетність сімейних форм виховання на Чернігівщині говорили сьогодні в ОВА на засіданні обласної міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. До участі в режимі онлайн долучились представники громад області.

На початок поточного року в області налічується 1915 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Впродовж минулого року цей статус набула 301 дитина, влаштовані до сімейних форм виховання – 305.

    «Переоцінити мікроклімат сімейного оточення для дитини неможливо. Саме сім’я сприяє розвитку особистості, а також формуванню навичок та моделей поведінки у дорослому житті. Найбільш оптимальним варіантом є реінтеграція дитини у біологічну родину. Для цього ми маємо працювати з родиною у разі виникнення кризової ситуації, реабілітувати її. Сім’я має отримати необхідний соціальний супровід та допомогу.  Якщо ж повернути дитину у біологічну родину неможливо – альтернативою інституційним закладам мають стати сімейні форми виховання», – зазначила заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

Важливо запобігти виходу дітей із сімей на ранньому етапі, а також забезпечити влаштування сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання; організувати підтримку біологічних родин та соціальний супровід сімей, у які повернулись діти з будинку дитини, розвиток послуги патронату над дитиною.

До слова, послугою патронату охоплено лише 8 громад області. Проте робота у цьому напрямі триває – невдовзі для кандидатів у патронатні вихователі буде проведено навчання.

Ще однією базовою послугою, яку потрібно розвивати в громадах, є «Асистент дитини». Послуга для допомоги батькам, які виховують дитину з інвалідністю, вже запроваджена у Варвинській, Талалаївській та Остерській громадах.

    «Багато сімей виховують дітей із важкими захворюваннями. Ми можемо запропонувати їм підтримку – це і центр «Відродження», і нова послуга «Асистент дитини». Крім того, підтримкою таких родин займаються громадські організації», – розповіла Жанна Шерстюк.

Учасники зібрання говорили також і про забезпечення права на сімейне виховання дітей з Прилуцького обласного будинку дитини «Надія». Станом на початок року у закладі виховується 78 дітей. Найбільше – з Чернігівської, Городнянської, Ріпкинської, Ніжинської, Носівської громад. Більшість вихованців перебувають у закладі через складні життєві обставини.

40 вихованців дитячого будинку перебувають у закладі за заявами батьків, 5 з них мають можливість повернутися у біологічні родини. Тож робота з цими сім’ями продовжиться.

Ще 38 дітей – потребують влаштування у сімейні форми виховання. Щодо п’яти з них наразі вирішується питання усиновлення.

    «З кожним роком приблизно на 10% зростає кількість дітей, які отримують статус через позбавлення батьківських прав. Це свідчить про недостатню роботу з сім’ями на місцях», – зауважила заступниця начальника Служби у справах дітей Чернігівської ОВА – начальниця відділу соціального захисту та профілактичної роботи Наталія Руденок.

Дорученням начальника Чернігівської обласної військової адміністрації визначено, що в області потрібно влаштувати до сімейних форм виховання протягом 2024 року 97 дітей.

    «Під час бойових дій на Чернігівщині ми втрачали людей. Крім того, були зупинені судові розгляди справ про позбавлення батьківських прав. Через це у поточному  році очікується збільшення кількості дітей, які потребують влаштування. Тому наше спільне пріоритетне завдання – працювати над розвитком сімейних форм виховання», – підсумувала Жанна Шерстюк.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.