Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 01:21:26

Жителі Чернігівщини, які мають пошкоджене або знищене житло мають знати, що не залишені напризволяще: Іван Ващенко про реалізацію програми «єВідновлення»

12.01.2024   10:46Агенцiя

«Уже зараз сформовано 102 сертифікати [за знищене житло – ред.] на загальну суму понад 141 мільйон гривень і робота активно триває. А ми зі свого боку маємо постійно інформувати жителів регіону про алгоритм отримання компенсацій та нові можливості програми», - наголосив в офіційному медіацентрі ОВА під час брифінгу заступник начальника ОДА Іван Ващенко.

Громадян цікавлять як механізм отримання допомоги, так і певні нюанси, які виникають при цьому.
Наприклад процес купівлі житла за сертифікатом передбачає припинення права власності на знищений об’єкт.

Детально про це розповів Сергій Куреня, в. о. начальника Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА.

    «Важливо, що право власності на земельну ділянку не втрачається. Це стосується тільки зруйнованого об’єкта. До речі, виконати цю процедуру необхідно безпосередньо перед оформленням договору купівлі-продажу. Не треба робити це раніше. Можна оформити  факт припинення права власності на знищений об’єкт в проміжок, коли вже отримали житловий сертифікат і збираєтеся придбати нове житло. Навіть в один день і в одного нотаріуса».

Вкотре нагадав спікер і про механізм отримання допомоги.

     «Щоб отримати компенсацію за пошкоджене чи зруйноване житло особа має подати про це інформаційне повідомлення (через Дію, ЦНАП чи нотаріуса). Далі орган самоврядування направляє відповідну комісію, яка складає акт обстеження майна. І вже потім громадянин може подавати заяву на отримання певного виду компенсації (знову ж таки через Дію, ЦНАП чи нотаріуса). Також особа має відкрити електронний рахунок в одному з банків-партнерів програми (повний перелік установ на сайті https://erecovery.diia.gov.ua/damaged.html)».

Алгоритм подальших дій відрізняється. Якщо заява стосується пошкодженого майна, комісія (до складу входить або архітектор, або інженер-будівельник) при огляді житла зазначає всі руйнування та відповідно до чек-листа нараховує суму компенсації. Яка, до речі, залежить від категорії складності робіт.

Приміром, на виконання легкого ремонту можна отримати не більше 200 тисяч, а на капітальний – не більше 500 тисяч гривень.

Комісія приймає відповідне рішення, виносить його на розгляд виконавчого комітету органів місцевого самоврядування, де воно і затверджується. Ці відомості вносяться в РПЗМ і передаються до банку, який в свою чергу нараховує відповідні кошти на електронний рахунок заявника.

Ці кошти можна використати як на придбання будівельних матеріалів, так і на заключення договорів з підрядними будівельними організаціями (офіційні партнери «єВідновлення» -  також на https://erecovery.diia.gov.ua/damaged.html).

    «Якщо говорити про капітальний ремонт, то компенсація надається в два етапи. Спочатку особа отримує 70% від загальної суми призначених виплат, проводить ремонтні роботи, подає про це повідомлення в  Дії, орган місцевого самоврядування верифікує роботи і вже потім громадянин отримує залишок – 30% від суми. Стосовно легкого ремонту – тут виплата одноразова», – зазначив Сергій Куреня.

Та зауважив, що всі роботи, які проводяться за кошти компенсації за пошкоджене житло, будуть в подальшому верифіковані.

Якщо говорити про знищене житло:

    особа подає заяву до органу місцевого самоврядування (знову ж таки через Дію, ЦНАП або нотаріуса);
    комісія нараховує певну суму на житловий сертифікат відповідно до формули, яка містить ряд регіональних коефіцієнтів та технічних характеристик;
    обравши житло та домовившись з продавцем, потрібно подіти заяву на бронювання коштів через Дію;
    протягом 30 днів особа має укласти угоду з продавцем;
    звернутися до нотаріуса чи державного реєстратора і припинити право власності на знищене житло;
    оформити угоду купівлі-продажу (протягом 5 днів кошти будуть зараховані продавцю житла).

Між іншим, особа може купити житло дорожче, ніж сума, вказана в сертифікаті, доклавши власні кошти. Законодавство дозволяє також складати декілька сертифікатів для купівлі одного об’єкту нерухомості.

Необхідно пам’ятати про те, що житло, придбане за сертифікат, підлягає забороні відчуження протягом 5 років.

    «Очікуємо запуск нових видів компенсацій щодо проведених ремонтів та грошей на відбудову знищених об’єктів майна», – підсумував спікер та додав, що якщо є додаткові питання та уточнення особа може звернутися на «гарячу лінію» 1545, до Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА, до місцевих комісій, ЦНАПів, а також громадських організацій.   

Трохи статистики:  стосовно пошкодженого майна подано  3353 заяви, розглянуто –  1558.

Щодо знищеного: подано 492 заяви, в роботі – 139.
​​​​​​​
 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністраці

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.