Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 18:46:51

За фактами перешкоджань роботі аудиторів у Чернігові відкрито 12 кримінальних проваджень, - Алла Басалаєва

25.12.2023   10:43Агенцiя

Місцева влада Чернігова, попри введену кримінальну відповідальність, намагається не допустити державних аудиторів до проведення перевірки використання бюджетних коштів. Як повідомила голова Держаудитслужби Алла Басалаєва, правоохоронними органами вже відкрито 12 кримінальних проваджень за частиною 1 статті 351-1 КК України.

«Аудитори звернулися до правоохоронних органів, оскільки  КП «Чернігівводоканал» та два управління Чернігівської міськради не надали необхідних підтверджуючих документів про використання багатомільйонних надходжень на відновлення міста після ворожих обстрілів», - розповіла Алла Басалаєва.
 
Також аудитори не можуть отримати документи при проведенні зустрічних звірок на підрядних організаціях (ТОВ «УТБ-Інжиніринг», ПП «ТТ-нафта», ТОВ «ШБУ-14», ТОВ «ЕКО-комфорт груп», Корпорація «Укртрансбуд») на загальну суму майже 885 млн грн.
 
«Під час цього аудиту вже зафіксовано порушень на майже 2 млрд грн. Водночас через перешкоджання роботі аудиторів неможливо підтвердити законне та ефективне використання коштів місцевого бюджету на загальну суму 1 млрд 340 млн грн. Жителі Чернігова мають право довідатися як платники податків, на що було витрачено їхні кошти. Нагадаю, що за перешкоджання професійній діяльності аудиторів передбачено кримінальну відповідальність і війна не скасовує державний фінансовий аудит місцевих бюджетів», - прокоментувала Алла Басалаєва.
 
Вона уточнила, що державний фінансовий аудит бюджету Чернігівської міської територіальної громади є плановим, про що було поінформовано місцеву владу - він  охоплює  період  з 1 квітня 2021 по 30 червня 2023 року.
   «На жаль, місцева влада у період дії воєнного стану дозволяє собі саботувати дотримання законів. Коли держава починає цікавитися, як і на що було витрачено кошти громади, то виявляється, що місцева влада не готова звітувати. Якщо уповноважений державою орган контролю за використанням бюджетних коштів отримує перепони під час перевірки, то це свідчить ні про що інше, як про бажання щось приховати та уникнути відповідальності», - резюмувала Алла Басалаєва.
Нагадаємо, що під час аудиту, який зараз триває в Чернігові, фахівці Північного офісу Держаудитслужби зафіксували ряд масштабних зловживань із використанням земельних ділянок. У тому числі йдеться про 70 земельних ділянок громади площею 54 га, орієнтовною вартістю майже 700 млн гривень. Їх було безоплатно передано  стороннім особам під забудову багатоквартирних будинків без відома громади.
 
Пресслужба Управління Північного офісу
Держаудитслужби в Чернігівській області
 

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.