Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 22:29:16

Памʼять про трагедію: розпочався новий етап конкурсу на кращий Меморіал у Ягідному

08.12.2023   09:51Агенцiя

Комплексна відбудова Ягідного – один із пріоритетних проєктів Агентства відновлення. Водночас із відбудовою зруйнованих будинків та вулиць триває робота над ще одним важливим завданням – збереження памʼяті про страшні події. У школі, де протягом місяця окупанти в нелюдських умовах утримували 370 людей, буде Меморіал.

Зараз триває конкурс, який оголошено 18 жовтня. Заявки на участь у ньому подали 11 претендентів. Реєстрація вже закрита і розпочинається етап проєктування.

До 27 січня 2024 року учасники мають подати свої проєктні рішення, які 7 лютого розгляне журі. 12 лютого оголосять результати. Переможець отримає винагороду у розмірі 50 тисяч гривень.

    «Школу в Ягідному російські військові перетворили на концтабір. І тримали там в тому числі дітей, які до цього сиділи тут за партами. Коли тут було стільки смертей, недоречно продовжувати в цьому приміщенні навчання. Натомість Меморіал допоможе розповісти правдиву історію подій. Очікуємо від учасників змістовних рішень», – сказала заступниця голови Агентства відновлення Валерія Іванова.

Найкращий проєкт обере журі, до складу якого входять представники місцевої влади, архітектори, жителі Ягідного, які особисто пережили окупацію.

Оскільки локація досить обмежена у розмірах, перевага віддається гнучким, функціональним архітектурним рішенням та екологічним технологіям, які мінімізують вплив будівництва на навколишнє середовище.

Важливо, щоб внутрішнє оздоблення відповідало місцевому контексту та його історії. Має бути дві експозиції: постійна та тимчасова, також треба, щоб були збережені залишки трофейної техніки, місць фортифікаційних укріплень окупантів – це меморіальні експонати. Слід закарбувати місця страт та поховань місцевих жителів.

Крім цього, тут необхідно передбачити простір для лекцій та зустрічей, адміністративний блок, місце для організації соціального підприємництва, простір психологічної реабілітації, кафе.

Нагадаємо, що у Ягідному вже розпочали відбудову пошкодженого житла, а на минулому тижні Агентство відновлення оголосило тендер на капітальний ремонт вулично-дорожньої мережі.
 

За повідомленням Служби відновлення та розвитку
інфраструктури у Чернігівській області
 

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини