Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 00:53:55

Про підсумки Всеукраїнської програми ментального здоров’я -2023 — на розширеному засіданні Міжвідомчої координаційної ради

01.12.2023   08:59Агенцiя

Крок за кроком в Україні загалом, та в Чернігівській області зокрема розвивається якісна система підтримки ментального здоров'я українців - Всеукраїнська програма «Ти як?», ініційована першою леді Оленою Зеленською.

Підсумки проєкту за поточний рік, досягнення та напрацювання обговорили днями під час розширеного засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.


Серед учасників - перша леді України Олена Зеленська, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, представники центральних органів виконавчої влади, керівники ОВА, народні депутати, представники Офісу Глави держави, Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів та міжнародні партнери.

    «Не треба пояснювати, що психічне здоров’я наших людей – це і є та сама стійкість, українська стійкість, яка, з одного боку, стала легендою, а з іншого – її саму треба весь час підтримувати. Бо на ній все тримається», – наголосила перша леді.

У межах засідання відбулася мінівиставка, де міжнародні партнери представили свої проєкти, спрямовані на психосоціальну підтримку населення в регіонах, та відповідні послуги. Кожне з 11 міністерств-учасників підбило проміжні результати у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я та презентувало свої проєкти.
Від Чернігівщини до заходу долучилася Жанна Шерстюк, заступниця начальника ОВА.

У Чернігівській області реалізацію програми «Ти як» розпочали з картування  психосоціальних послуг. Паралельно проводили анкетування їхніх надавачів та отримувачів. Провели аудит просторів формальних надавачів послуг (заклади охорони здоров’я, передовсім первинна ланка, амбулаторії, сімейні лікарі, простори закладів освіти та соціального захисту) і запровадження там неформальної послуги, з чим допомогли партнери з неурядових громадських організацій.

Це, приміром, виїзди психологів від благодійних фондів «Карітас» та «Право на захист», Міжнародного медичного корпусу в амбулаторії Чернігівського центру первинної медико-санітарної допомоги. Також — навчання самих надавачів послуг спільно з проєктом USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров'я» (йдеться про лікарів, освітян, соціальних фахівців).

Більше того, зараз у розробці є і декілька пілотних проєктів, які стосуються ветеранської політики та забезпечення міжвідомчої співпраці всіх надавачів послуг. Якщо людина звертається в заклад охорони здоров’я зі своєю первинною проблемою, при цьому сімейний лікар бачить потребу у постійному психологічному супроводі, то автоматично, системно, на постійній основі підключаються заклади, які можуть надавати цю послугу й супроводжувати людину. Такий ресурс є в закладах освіти, соціального захисту. Єдина задача – забезпечити їх системне автоматичне функціонування.

Також, розробляється проєкт «Відновлення», що стосується ветеранів та їхніх родин, сімей загиблих. Планується створити певні групи, які виїжджатимуть на місця для проведення так званої «м’якої» психологічної роботи, приміром, через різноманітні активності. Фахівці формують  програму через аудит послуг, які можуть сюди входити. Є і організації, які готові надати ресурси для такої виїзної роботи з військовими та їхніми родинами.

Дружина Президента наголосила, що ефективним методом для визначення ментальних потреб українців є соціологічні опитування. Вона навела приклад опитування, яке відбулося на замовлення третього Саміту перших леді та джентльменів. Цей захід під патронатом Олени Зеленської провели в Києві 6 вересня 2023 року. Цьогоріч саміт повністю був присвячений ментальному здоров’ю в Україні та світі.
Спеціально для нього британська компанія Alligator Digital провела дослідження щодо ментального здоров’я та ставлення до нього в 11 країнах світу, серед яких Аргентина, Бразилія, Велика Британія, Ізраїль, Німеччина, Польща, США, Туреччина, Україна, Хорватія, Японія. Було опитано 11 тис. респондентів віком 13+ (по 1 тис. у кожній країні).

    «З’ясувалося, що люди в різних країнах визначають однакові загрози й приводи для тривог – від війни до фінансової неспроможності. І, думаю, багато нового дізналася не лише Україна, а й інші країни світу. Наприклад, зруйнувався популярний міф про витривалість молоді – вона дуже емоційною пригнічена. На 10% більше, ніж старше покоління! Отже, є запит на те, щоб і з нею працювати проактивно, не чекати, поки вона сама постукає у двері до психолога. Бо вона може не постукати. Ось це – самостійно звернутися до психолога – залишається глобальною проблемою для всіх вікових груп», – розповіла перша леді.

Водночас дослідження Gradus Research продемонструвало, що всього 6% людей звертається по психологічну допомогу. Основною причиною, чому не звертаються по допомогу до фахівців, 40% називають страх не отримати чи втратити роботу, а понад третина людей каже, що це вплинуло б на репутацію на роботі.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада  Кабінету Міністрів України.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
за матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України
 

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини