Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 23:21:42

Жнива – 2023 на Чернігівщині: результати, перспективи та можливості

17.11.2023   10:35Агенцiя

З якими показниками аграрії Чернігівщини завершують збір урожаю та посівну озимини — розказав сьогодні під час брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олег Крапивний, директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА.

На сьогодні вже маємо понад 3 мільйони тонн зібраного зерна (4,3 мільйона тонн – прогнозовано). Залишилася кукурудза: на жаль, через дощ 39% засіяної площі – ще в полі. Оскільки потреба області в зернових – лише 800 тисяч тонн, то решта буде реалізована як в Україні, так і за кордоном. Щодо озимих – посівна завершена (186 тисяч га зернових та 49 тисяч га ріпаку».

Говорили і про виклики в аграрному секторі.

    «В області триває розмінування територій. Більше 18 тисяч га сільгоспугідь потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами. Вже обстежено 1367 га земель сільського призначення, з них потребують розмінування – понад 1 тисяча га. І, на жаль, цей процес може тривати роками», – зауважив  Олег Крапивний.
До речі, на початок маркетингового року (1 липня), за словами спікера, на елеваторах області  залишався понад один мільйон тонн зерна, вирощеного у 2021-2022 роках.  Пов’язана ця ситуація з порушеною логістикою та обмеженням експорту через повномасштабне вторгнення.
Але і тут аграрії знайшли вихід – переорієнтація. У поточному році зменшили посів зернових культур – експортно орієнтованої продукції (55% у площі посівів у поточному році проти 63% у 2021-му). Натомість – збільшили посів технічних (адже їх можна переробляти і в Україні) – 31% проти 23%.
Держава також простягнула руку допомоги – фінансування переробних підприємств (можна отримати до 8 мільйонів гривень на створення або розвиток).

А ще – через вищеназвані проблеми на більшу увагу заслуговує тваринництво.
    «Чернігівщина – четверта в Україні з надоїв. 43 доїльні зали виробляють молоко екстра  ґатунку – яке відповідає європейським стандартам якості», – підкреслив спікер.
Загалом 55% виробленого в області молока має екстра ґатунок.
 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.