Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 08:24:38

17 листопада - цей день в Україні та в світі

17.11.2023   08:21Агенцiя

ДЕНЬ 632 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 632 RUSSIAN AGRESSION

17 листопада в Україні та світі відзначають День студентів.

Ще сьогодні - Міжнародний день передчасно народжених дітей, День громадських організацій, Всесвітній день вазектомії та Міжнародний день протидії булінгу.

У Чехії - День боротьби за свободу і демократію, в Італії - День захисту чорних котів.

Православна церква вшановує пам'ять святителя Григорія, єпископа Неокесарійського.

Міжнародний день студентів

Міжнародний день студентів відзначається щорічно 17 листопада. Його заснували 1941 року на міжнародній зустрічі студентів країн, що боролися проти фашизму, яка проходила в Лондоні (Велика Британія), але відзначати почали з 1946 року. Дата встановлена в пам'ять про чеських студентів-патріотів.

Звісно, це свято асоціюється з молодістю, романтикою та веселощами, а ось історія його, що почалася в Чехословаччині під час Другої світової війни, пов'язана з трагічними подіями.

28 жовтня 1939 року в окупованій фашистами Чехословаччині, празькі студенти та їхні викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави (28 жовтня 1918 року). Підрозділи окупантів розігнали демонстрацію, при цьому було застрелено студента медичного факультету Яна Оплетала.

Похорон Оплетала 15 листопада 1939 року знову перетворився на акцію протесту. Десятки демонстрантів були заарештовані. 17 листопада гестапівці та есесівці рано вранці оточили студентські гуртожитки. Понад 1200 студентів було заарештовано й ув'язнено в концтаборі в Заксенгаузен. Дев'ятьох студентів та активістів студентського руху стратили без суду в катівнях в'язниці в празькому районі Рузине. За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни.

На честь цих подій і був встановлений Міжнародний день студентів, а в повоєнні роки його святкування підтверджено на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі 1946 року, і відтоді його відзначають щорічно.

Міжнародний день передчасно народжених дітей

17 листопада у світі відзначають Міжнародний день передчасно народжених дітей. Його засновано в 2009 році за ініціативи Європейського фонду з догляду за новонародженими дітьми.

Щорічно на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються передчасно, у середньому це кожна 10-та дитина з народжених. Понад один мільйон із цих дітей помирають незабаром після народження, а багато хто страждає від різних видів фізичної та неврологічної інвалідності або має проблеми в навчанні. За статистикою, передчасні пологи є причиною майже половини всіх випадків смерті новонароджених дітей у світі.

До того ж, останніми роками відзначається стабільне зростання народження дітей раніше терміну. Як відомо, всі новонароджені діти є вразливими, але передчасно народжені - особливо, а проблема передчасних пологів залишається однією з проблем, недооцінюваних суспільством.

Уперше святкування Міжнародного дня передчасно народжених дітей відбулося 2009 року - цього дня у Відні на площі Святого Михайла професори університетської клініки Арнольд Полак та Анґеліка Берґер запустили в небо одночасно 500 білих кульок - відповідно до кількості передчасно народжених дітей, що народилися у Відні впродовж року. У 2010 році цей день був широко відсвяткований уже в 12 європейських країнах.

Сьогодні День передчасно народжених дітей стає популярною щорічною подією в багатьох країнах. Його мета - інформування суспільства про небезпеку та наслідки передчасних пологів, а також про профілактику та необхідність збереження повного терміну вагітності.

Всесвітній день вазектомії

Подія фокусується на ролі чоловіків у плануванні сім'ї. Вазектомія є однією з форм контрацепції. Свято має на меті розвіяти міфи про вазектомію, підвищити рівень обізнаності про цю процедуру та заохотити чоловіків брати на себе відповідальність за планування сім'ї.

Міжнародний день протидії булінгу

Відзначають у третю п'ятницю листопада. Це глобальна ініціатива, яку проводять двічі на рік (перший раз у лютому) з метою розв'язати нагальну проблему булінгу серед дітей, підлітків і дорослих. День створили двоє 12-класників із Нової Шотландії, які виступили проти булінгу, коли їхнього однокласника висміяли за те, що він любив носити рожеву сорочку.

Ще цього дня:

1913 - Панамським каналом проходить перше судно;

1921 - Закінчився поразкою Другий Зимовий похід Армії УНР. Волинська повстанська група генерал-хорунжого Юрка Тютюнника зазнала поразки під с. Малі Миньки на Житомирщині, усі полонені були розстріляні під Базаром;

1939 - Тисячі студентів Праги та їхні викладачі вийшли на вулиці міста, на знак протесту проти нацистської окупації, але їх заарештували та розстріляли або відправили до концтаборів. На згадку про цю подію Україна, згідно з Указом Президента, разом зі світовою спільнотою відзначає День студента;

1948 - Введено в експлуатацію газопровід Дашава - Київ, діаметром 500 мм і довжиною 509 км. Офіційний день заснування "Київтрансгазу";

1959 - Південноафриканська компанія "Де Бірс", Йоганнесбург, починає виготовлення штучних діамантів;

1964 - Велика Британія заявляє про свій намір заборонити експорт зброї до Південної Африки;

1971 - Військовий переворот у Північній Ірландії;

1989 - Поліція розігнала студентську демонстрацію в Празі, присвячену 50-річчю протестів проти нацистської окупації 1939 р. З цього фактично розпочалася "оксамитова революція", що повалила комуністичну владу в Чехословацькій Соціалістичній Республіці;

1989 - Беназір Бхутто обрали прем'єр-міністром Пакистану;

1994 - Верховна Рада України скасувала Декларацію про суверенітет Криму (Постанова ВРУ № 250/94-ВР "Про виконання Постанови Верховної Ради України "Про політико-правову ситуацію в Автономній Республіці Крим"");

2000 - Україна ніколи не буде ядерною державою, заявив експрезидент України Леонід Кучма на зустрічі зі студентами Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т.Шевченка.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять святителя Григорія Чудотворця, який жив у 3 столітті в Малій Азії. Майбутній святитель народився в місті Неокесарія в язичницькій родині, але, здобувши чудову освіту, з юності прагнув до пошуку істинного сенсу життя. Істина відкрилася Григорію лише у Святому Євангелії, і молодий чоловік прийняв християнство.

Григорій вів благочестиве життя, утримував себе в чистоті й цнотливості, що викликало роздратування в його однолітків-язичників. Вони вирішили зганьбити юнака і підіслали до нього блудницю, яка почала вимагати з нього плату за нібито скоєний ним гріх. Однак, отримавши гроші, жінка впала на землю в припадку, а потім сама зізналася в обмані. Григорій звершив над грішницею молитву, і біси покинули її.

Пізніше Григорій пішов у пустелю, де хотів жити на самоті до кінця своїх днів. Однак йому судилося стати єпископом Неокесарії. Саме тоді він зробив багато праведних справ і прославився чудесами, за допомогою яких зціляв хворих, виганяв бісів, примиряв ворогуючих.

Іменини: Геннадій, Григорій, Захар, Іван, Михайло, Ян, Вікторія.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.