Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 09:00:30

Участь молоді у відновленні Чернігівщини: проблемні питання та виклики сьогодення

16.11.2023   15:05Агенцiя

Про залученість молоді до процесів відновлення та розвитку Чернігівщини говорили на Форумі «МОЛОДЬ: Відновлення. Ініціативи. Рішення», який відбувся у Чернігові 14-15 листопада в рамках діяльності Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

 Захід проводився в межах проєкту Чернігівська обласна підтримка молоді, який є частиною Проєкту «Зміцнення громадської довіри в Україні» – UCBI, що підтримує Агенство США з міжнародного розвитку USAID. Організатори Форуму: Чернігівський обласний молодіжний центр у партнерстві з Агенцією регіонального розвитку Чернігівської області та коаліцією «Ukraine support team».

Серед учасників: представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, молодіжна спільнота громад області, міжнародні організації та партнери.

    «Сучасні виклики вимагають творчого та відповідального підходу до вирішення проблем і саме молодь має значущий потенціал стати інноваторами і лідерами в цьому процесі. Участь молоді не повинна бути лише формальною. Ми маємо враховувати їхні потреби, інтереси та погляди», – наголосила директорка Чернігівського обласного молодіжного центру Ірина Симонова.

За словами Державного секретаря КМУ Олександра Яреми щодо процесу залучення молоді є кілька загальних викликів: створення інфраструктури і платформи взаємодії між владою та молоддю, повернення молодих людей, які вимушено змінили місця проживання та інтеграція Захисників та Захисниць в суспільство після перемоги.

    «Для міністерства завжди буде важливою думка громад, молоді та молодіжних працівників, які не зважаючи на війну продовжують вкладати свої сили в молодіжну роботу та відновлення країни», – зауважив заступник міністра молоді та спорту України Владислав Яцук.

Зазначимо, в громадах області триває дослідження стану реалізації молодіжної політики. Станом на 1 листопада опрацьовано інформацію від 30 громад. Так, за результатами першого етапу дослідження 3 громади мають молодіжний центр або простір, у 5 – він розташований на базі закладів культури, решта опитаних громад взагалі не мають таких центрів.

Крім того, проблемним є питання співпраці з інститутами громадського суспільства. Лише 8 громад співпрацюють з громадськими організаціями та молодіжними об’єднаннями. У невеликих громадах можливості такої співпраці немає через відсутність зазначених організацій.

Говорили учасники Форуму і про реалізацію на Чернігівщині програми «Віднова:UA», в рамках якої вже відновлено 24 молодіжні центри та простори по всій країні. Програма діє у рамках проєктів ПРООН «Підтримка громадянського суспільства та молоді» та «Сприяння безпеці людини в Україні через реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії та Уряду Японії. Завдяки «Віднова:UA» цього року реалізовано проєкт з відновлення молодіжного простору «DUMKA» в Прилуках.

    «Міжнародні організації пропонують великий спектр послуг: конкурси грантів, ініціативи, ідеї. Проте люди не мають досвіду. Крім відновлення інфраструктури необхідна неформальна освіта – навчання молоді новим підходам та проєктному менеджменту», – наголосила представниця ПРООН в Україні Наталія Красківська.

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної проживає в новій родині: що відомо про опікунку 08:45

Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної Анна вже декілька тижнів проживає в новій родині у Чернігові. Тимчасову опіку над дитиною взяла давня знайома родини Підвербних 50-річна Олена.

Кінологи ДСНС відшукали двох зниклих дітей 08:31

26 квітня вночі до рятувальників надійшло повідомлення від Чернігівського районного управління поліції про зникнення двох малолітніх дітей, мешканців с. Локнисте Чернігівського району.

29 квітня: цей день в Україні і світі

29 квітня: цей день в Україні і світі 08:28

ДЕНЬ 796 РОСІЙСЬКА Агресія - DAY 796 RUSSIAN AGRESSION