Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 02:24:13

Латвійські партнери вкотре наголошують: Чернігівщина не залишиться без підтримки

09.11.2023   09:28Агенцiя

Доказ цьому – сьогоднішній черговий візит представників Міністерства закордонних справ Латвійської Республіки та її Посольства до області.

Багато вже зроблено: Латвія долучилася до відновлення декількох соціальних об’єктів, надала матеріали для відбудови будинків у Ягідному, передає гуманітарну допомогу та модульні будинки, а діти Чернігівщини їздили до Латвії на оздоровлення.

Співпраця триватиме і в наступному році.

Отож у фокусі сьогоднішньої зустрічі, яка відбулася в рамках роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва, – плани та перспективи співробітництва на 2024 рік.

    «Надзвичайно вдячні латвійським партнерам за допомогу. Завдяки вам жителі Чернігівщини повертаються до нормального життя, наскільки це можливо під час повномасштабної війни», – наголосив Костянтин Мегем, перший заступник начальника ОВА.

    «Зараз ми готуємося до важкої зими, адже ворог може знову завдавати ударів по критичній інфраструктурі. Тому гостро стоїть питання забезпечення генераторами. Також в пріоритеті –  автобуси і модульні будинки».

Крістапс Брусбардіс, директор Департаменту економічних відносин та політики розвитку співробітництва Міністерства закордонних справ Латвії запевнив, що співпраця продовжиться.

    «Чернігівщина – залишається пріоритетним регіоном для нашої країни. Хоча бюджет допомоги на наступний рік ще обговорюється, плануємо виділити на відбудову області близько п’яти мільйонів євро».

Серед тем, які наразі розглядає латвійська сторона, — надання генераторів, варіанти подальшого партнерства у відновленні регіону (напряму з ОВА чи у співпраці з Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), а також організація тренінгів з підготовки спеціалістів, задіяних у плануванні відбудови регіону.

Щодо механізмів співробітництва — вони ще будуть обговорюватися.

    «Але позиція ОВА – краще співпрацювати напряму», – наголосив Костянтин Мегем та виніс на обговорення декілька об’єктів, що потребують допомоги іноземних партнерів.

Серед них – будівля по вул. В’ячеслава Чорновола, де планується створити сучасний реабілітаційний центр. Наразі проходить підготовка до проведення процедури закупівлі з його проєктування.

    «Задум масштабний як за концепцією, так і за залученням коштів на його створення. Були б раді допомозі, наприклад, в наповненні центру необхідним сучасним обладнанням», – наголосив перший заступник.

Допомоги потребує і дитяча обласна лікарня, зокрема в облаштуванні там потужного протирадіаційного укриття, де можна буде не тільки розмістити всіх маленьких пацієнтів, але й проводити операції.

    «Ще один потенційний проєкт, який планують втілити в життя –  інфекційне відділення обласної лікарні на території колишнього тубдиспансеру. Його планували тут ще до війни, навіть було закуплено обладнання. Але будівля значно постраждала через обстріли. Зараз пацієнти з інфекційними захворюваннями знаходяться в обласній лікарні, але таке відділення має бути відокремленим територіально», – наголосив Костянтин Мегем.

Крістапс Брусбардіс висловив зацікавленість даними проєктами та запропонував ще одну доречну та корисну практику:

    «Наші університети працюють за короткостроковими програмами, де проводять тренінги для представників країн, які не є учасниками ЄС, про роботу в різних його сферах. Представників Чернігівщини також можемо долучити до них».

Мадара Сіліня, заступниця Посла з питань реформ та реконструкції, Другий секретар Посольства Латвійської Республіки в Україні порушила питання відбудови бізнесу: як розвивається, працює, перспективи та проблеми.

    «Бізнес відновився, але не на повну потужність. Підприємства зазнали значних пошкоджень, порушена логістика, проблеми з реалізацією продукції. Чернігівщина – аграрна область, але основна проблема – відсутність ринків збуту як готової, так і вже переробленої продукції. Необхідна кооперація для виходу на європейські ринки. Бізнес відкритий до діалогу і готовий співпрацювати з підприємництвом Латвії», – зауважив Костянтин Мегем і додав, що засміченість регіону вибухонебезпечними предметами (близько 350 тисяч гектарів) також сповільнює роботу аграріїв. Тому доречною буде допомога і в засобах розмінування.

Зустріч відбулася в рамках роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва — ініціативи Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

 У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище

У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище 15:16

Литовська Республіка виділяє кошти на будівництво великих шкіл-бомбосховищ у шести областях України (по одній в кожному регіоні). Зокрема, на Чернігівщині обрано локацію Деснянського ліцею, на території якого й буде розміщено таке укриття.

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові 15:09

Понад 70 співробітників з різних підрозділів поліції Чернігівщини долучились до шляхетної місії та здали кров для потреб цивільних і військових.

Скасувати рішення начальника МВА та відновити рух транспорту: Олександр Ломако звертається до Ради оборони області 14:57

Про це в.о. очільника Чернігова повідомив через свій Telegram-канал, публічно звернувшись до Ради оборони області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини