Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 травня, 11:08:18

Від швидкого реагування до відновлення і розвитку: ЄС та ПРООН продовжать підтримувати Чернігівську область

01.11.2023   12:03Агенцiя

За підтримки Програми Розвитку ООН в Україні 31 жовтня в області відбувся Форум місцевого розвитку територіальних громад, напрям «Громадська безпека та соціальна згуртованість».

Подія стала майданчиком для діалогу між представниками виконавчої влади та місцевого самоврядування, правоохоронних структур, бізнесу, громадських організацій, міжнародних партнерів.

Близько сотні учасників мали змогу налагодити нові зв’язки або закріпити наявні, поділитися досвідом, а також проконсультуватися в експертів щодо реалізації тієї чи іншої теми.

Крім того, всі долучилися до вдосконалення резолюції – фінального документу Форуму, що визначає подальшу взаємодію його учасників.

    «Створюючи Раду територіальних громад області у 2021 році, я і уявити не міг, що основне її призначення – налагодити комунікацію та згуртувати – стане «рятівним колом» уже менш, ніж за рік. У лютому-березні 2022 року тісна співпраця між громадами допомогла продовольчо встояти. Чат з оперативною інформацією від представників громад, де були постійні повідомлення про переміщення російських військ став чудовим підсиленням для наших захисників. Лише згуртованість, узгодження стратегій та спільна робота допоможуть нам перемогти та відновитися», – зазначив у вітальному слові начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Продуктивної та змістовної дискусії побажав учасникам Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє, долучившись до заходу онлайн. Він наголосив, що подібні заходи є потужною платформою, завдяки якій можна почути кожного, знайти нові та кращі шляхи для підтримки розвитку громад.

    «ПРООН разом зі своїми партнерами готова допомогти Україні подолати виклики, пов’язані з війною. Ми готові поділитися з вами своїм досвідом і глобальними знаннями, які допомагають країнам в усьому світі розбудувати стійкість, що сприятиме подальшому просуванню на шляху до відновлення та розвитку. Протягом цієї війни ПРООН залишалася надійним партнером і постійно присутня на місцях у Чернігівській області та по всій Україні. Разом ми успішно реалізували численні ініціативи, спрямовані на відновлення безпеки: від створення нових поліцейських відділків у віддалених громадах до посилення безпеки у навчальних закладах шляхом облаштування їхніх укриттів. Разом ми заклали фундамент того, щоб відновлення на Чернігівщині відбувалося за участі всіх зацікавлених сторін. Наприклад, через робочі групи з питань безпеки та відновлення у семи громадах області. Перед обличчям значних руйнувань, що нас оточують, ми тут, щоб допомогти вам відбудувати краще», – сказав Яко Сільє.

У конструктивності Форуму переконана і голова обласної ради Олена Дмитренко, адже, на її переконання, в області нема жодної громади, яка б не працювала з ПРООН.

    «Обласна рада щиро вдячна ПРООН, європейським партнерам за постійну допомогу. Вдячні, що і до війни, і особливо під час війни ви підставили нам своє плече. Один в полі не воїн. Тільки разом ми можемо перемогти, тільки разом ми можемо відновитися і тільки потім почати розвиватися», – зауважила Олена Дмитренко.

Загалом Форум відбувся в декілька сесій. На одній з них – виміри безпеки в умовах війни – перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем акцентував на викликах, з якими стикнулася Чернігівщина після повномасштабного вторгнення. Зокрема, відновленні пошкодженої інфраструктури (із понад 12,5 тисячі пошкоджених чи зруйнованих об’єктів більш ніж 10 тисяч – житло громадян), безпекових умовах (особливо у прикордонні, плюс замінування лісів та сільгоспугідь, а також питання наявності укриттів), економічній нестабільності (понад 500 підприємств зазнали руйнувань, зміна логістичних ланцюгів), збереженні людського капіталу.

Розв’язання саме цих ключових питань і лягає в основу розробки стратегії відновлення Чернігівщини.

    «В області створений Регіональний офіс міжнародного співробітництва, в межах якого здійснюється ефективна систематизація і формування актуального переліку потреб всіх громад Чернігівської області. Ми намагаємося максимально скоординувати міжнародних партнерів, донорів, які залучаються до відбудови, щоб оптимально розподілити наявний ресурс. Тому прохання до громад – активніше виявляти готовність до співпраці з різними організаціями. Адже відновлення триває, відповідні процеси не зупиняються. Проте на цьому шляху – від відновлення до розвитку – не маємо забувати про одну нашу головну спільну ціль – Перемогу, на яку і має спрямовуватись державний ресурс. Лише потім – глобальна відбудова, але із заздалегідь підготовленими планами і налагодженими механізмами. Зараз же маємо забезпечити належні соціальні послуги та безпечні умови для громадян, щоб вони залишалися жити і працювати вдома, на Чернігівщині», – зауважив Костянтин Мегем.

За підсумками Форуму його учасники вирішили, зокрема, розвивати соціальне підприємництво; сприяти створенню умов для інтеграції ветеранів, які повертаються до громад; масштабувати досвід діяльності Робочих груп з громадської безпеки та відновлення, створених у грудні 2022-му в 7 пілотних громадах, на всю область.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини