Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 7 травня, 05:25:34

Архітектурний конкурс на створення меморіалу у селі Ягідне

19.10.2023   10:47Агенцiя

Нагадуємо, село Ягідне Чернігівського району стало відомим на весь світ. Тут у березні 2022 року під час окупації російські окупанти вчинили один із жорстоких військових злочинів. Майже місяць 370 людей утримували в заручниках в якості "живого щита" у підвалі місцевої школи площею 200 квадратних метрів в умовах антисанітарії, задухи та браку їжі. Серед заручників було близько 70 дітей, у тому числі немовлята.

 Десяток людей померли прямо тут, у підвалі, не витримавши складних умов перебування. Після деокупації навчальний процес у школі не відновили, зважаючи на трагічні події. Було прийнято рішення тут облаштувати меморіал.

В рамках рамках проекту з комплексної відбудови населених пунктів, що постраждали від російської агресії, учасником якої є село Ягідне, Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області оголошує про проведення всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу проектів на кращу концепцію по об’єкту: “Реконструкція будівлі Ягіднянської ЗОШ І-ІІ ступенів під адміністративну будівлю зі створенням меморіального комплексу по вулиці Лісова, 1а в селі Ягідне Іванівської територіальної громади Чернігівського району Чернігівської області”.

 Тези програми конкурсу

Мета конкурсу – визначити кращу концепцію меморіального комплексу будівлі Ягіднянської ЗОШ І-ІІ ступенів по вулиці Лісова, 1а в селі Ягідне Іванівської територіальної громади Чернігівського району Чернігівської області та подальшого встановлення договірних відносин з переможцем для організації процесу розроблення проектно-кошторисної документації.

 
Терміни конкурсу:

18.10.2023 р. — оголошення про архітектурний конкурс;

21.11.2023 р. - завершення реєстрації у конкурсі, отримання вихідних даних для проектування;

22.11.2023 р. — початок проектування;

27.01.2024 р. — останній термін прийому конкурсних пропозицій;

07.02.2024 р.- засідання членів журі;

12.02.2024 р. - оголошення результатів конкурсу.

 
Основними завданнями конкурсу є:

відображення архітектурними, технологічними та художніми засобами майбутнього меморіального комплексу;

включення історії місця в історію регіону та країни;

зміна функції будівлі із включенням музейно-виставкової та меморіальної функцій;

музеєфікація і меморіалізація простору школи, в контексті подій війни і травматичного досвіду під час окупації;

створення сценарію та візуальної концепції експозиції, як невід’ємної частини меморіального комплексу, на основі відібраних методів роботи із складною, травматичною історією;

розробка архітектурної та просторової концепції в контексті до місця скоєння злочину російськими агресорами;

створення завершеної, цілісної архітектурної та просторової концепції місця меморіалізації подій;

прийняття до уваги недавньої історії місця проведення конкурсу та його важливість у місцевій колективній пам'яті;

запропонувати просторову програму, яка дозволить розширити участь громади та реалізацію її потреб через майбутній меморіальний комплекс (кафе, адміністративний блок, можливість організації соціального підприємництва, громадський простір, простір реабілітації, тощо).

 
Професійна спроможність учасника конкурсу повинна бути підтверджена сертифікатом відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов'язаних із створенням об'єктів архітектури. Для міждисциплінарних команд, авторських колективів достатньо одного члена команди з відповідним сертифікатом.

 
Для участі у конкурсі автор/авторський колектив повинен заповнити онлайн-форму для реєстрації у Конкурсі на офіційному сайті конкурсу https://yahidne.onepage.me/info.

Організатори конкурсу приймають електронні заявки на участь у конкурсі з 00:00 18.10.2023 р. до 24:00 21.11.2023 р. (GMT+02:00) за київським часом на e-mail: yahidne.info@gmail.com або друковані заявки на участь у конкурсі з 08:00 18.10.2023 р. до 17:00 21.11.2023 р. за київським часом, за адресою: 14005, м. Чернігів, вул. Київська, б.17, Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівський області.

Матеріали, надані пізніше 24:00 27.01.2023 р. (GMT+02:00) за київським часом до участі в конкурсі не будуть допущені.

Участь у конкурсі є безкоштовною, реєстраційний внесок учасниками конкурсу не сплачується.


Призовий фонд конкурсу становить 50 000 гривень. Грошова винагорода передбачена тільки за перше місце. Фінансування відбувається за рахунок коштів з джерел не заборонених чинним законодавством України, у тому числі із залученням коштів благодійних організацій.

Склад журі конкурсу:

1) Мазур Тетяна Геннадіївна - заступник голови Чернігівської обласної організації Національної Спілки Архітекторів України;

2) Дмитрюк Олександр Іванович - начальник відділу архітектури, містобудування та ЖКГ Чернігівської РДА, член Чернігівської обласної організації Національної спілки архітекторів України;

3) Бондар Ганна Вячеславівна - архітекторка, Народна депутатка Верховної Ради України IX скликання;

4) Головко Максим Сергійович - архітектор та співзасновник організації «Урбанина»;

5) Олійник Антон Олександрович - архітектор, співзасновник бюро "BURØ architects";

6) Швидка Олена Петрівна - голова Іванівської сільської ради Чернігівської Області;

7) Пошивайло Ігор Володимирович - директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності;

8) Дьомін Станіслав Володимирович - архітектор, урбаніст;

9) Польгуй Валерій Іванович - житель села Ягідне, депутат Іванівської сільської ради.

10) Шерстюк Жанна Володимирівна - Заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації (за згодою);

11) Наливайко Петро Іванович - провідний спеціаліст-архітектор ПП «АРДІ КА» (за згодою).

Проекти подаються у друкованому та цифровому вигляді, українською мовою.

у цифровому вигляді, на електронну пошту yahidne.info@gmail.com, у вигляді посилання на файлообмінник для завантаження матеріалів конкурсного проекту, з темою листа: “Архітектурний конкурс_Ягідне”;

у друкованому вигляді (один екземпляр конкурсного проекту) за адресою: 14005, м. Чернігів, вул. Київська, б. 17, Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівський області, телефон: +38(096)766-03-26 (формат чату). Повідомлення організатора про дату та номер поштової квитанції про відправку є обов'язковим.

 
Переможець в архітектурному конкурсі має переважне право на подальше розроблення проектної документації. Вказане право реалізується переможцем конкурсу через укладення відповідного договору про розроблення проектної документації із Службою відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області з дотриманням вимог чинного законодавства.

Всі питання учасників, які виникають під час проведення конкурсу можна адресувати на електронну пошту проекту: yahidne.info@gmail.com або за номером телефону: +38 (096) 766-03-26 (формат чату). Найбільш часто повторювані питання/відповіді будуть оформленні у єдиний документ (FAQ) та опубліковані на сайті конкурсу. Учасники конкурсу можуть ознайомитись з проектними матеріалами та вихідними даними на місці за адресою: м. Чернігів, вул. Київська, б.17, Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівський області або на офіційному сайті проекту у вигляді посилання на Google диск, з можливістю завантаження.

 

Служба відновлення Чернігівська область

Останні новини Чернігівщини

Чернігівщина на розвиток професійної освіти отримає від держави близько 22 млн грн 17:20

Цьогоріч чотири заклади професійної (професійно-технічної) освіти Чернігівської області беруть участь у державній програмі з оновлення майстерень – створення на базі профтехів навчально-практичних центрів (далі – НПЦ).

До чернігівського банку, де стався вибух, зробили підкоп із підвалу сусіднього будинку 17:17

"Цей підкоп зробили три тижні тому, десь так. І пісок в дитячому садочку під паркан поклали. Викликали поліцію, вони прийшли, подивилися, сказали, все добре і поїхали. І ось, будь ласка, нормально закінчилося. Коли вони виносили той пісок, невідомо", — каже Ніна.

Поліція розслідує обставини вибуху в приміщенні банку в Чернігові 11:21

Сьогодні близько 4-ї ранку до поліції надійшло повідомлення про вибух у приміщенні банку в центрі Чернігова. Внаслідок вибуху сталася пожежа, будівля пошкоджена. Постраждалих людей немає.

Ремонт каналізаційного колектору на Масанах здійснять у травні 11:19

В суботу, 27 квітня, на ділянці вуличного каналізаційного колектору діаметром 600 мм по вулиці Незалежності,42, було виявлено декілька просідань асфальтобетонного покриття, що свідчить про порушення цілісності та герметичності трубопроводу який проходить у зазначеному місці.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:13

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж. Внаслідок цих подій постраждалих осіб не зареєстровано.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини