Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 22:55:13

15 жовтня - цей день в Україні та в світі

15.10.2023   09:05Агенцiя

ДЕНЬ 599 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 599 RUSSIAN AGRESSION

15 жовтня у світі відзначають Міжнародний день Білої тростини, Всесвітній день миття рук, Міжнародний день сільських жінок.

В Україні - День працівників харчової промисловості, у Бразилії - День учителя, День евакуації в Тунісі, Кірмес у Німеччині, Фестиваль вегетаріанців у Таїланді.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Євфимія Нового, преподобномученика Лукіана.

Міжнародний день Білої тростини

Міжнародний день Білої тростини - це не свято, це своєрідний знак біди, що нагадує суспільству про існування поруч людей із обмеженими фізичними можливостями, про допомогу і про солідарність.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у світі вражені сліпотою або живуть із тією чи іншою формою порушення зору приблизно 2,2 мільярда людей. До того ж близько 65% усіх людей, які страждають від порушень зору, - люди віком 50 років і старше. Ця вікова група становить 20% населення світу.

Історія білої тростини, як символу сліпоти, бере початок у 1921 році. У британському місті Брістолі жив молодий професійний фотограф Джеймс Бігс, який після нещасного випадку втратив зір. Треба було починати нове життя, і він почав вчитися самостійно ходити містом за допомогою тростини. Але незабаром він зрозумів, що на його чорну тростину не реагують ні перехожі, ні водії. Тоді він пофарбував тростину в білий колір. І вона стала помітною. Це нововведення підхопили всі незрячі не тільки Англії, а й усієї Європи, а потім і багатьох інших країн.

Всесвітній день миття рук

Дитячий фонд ООН офіційно оголосив 15 жовтня Всесвітнім днем миття рук, який вперше відбувся 2008 року в рамках проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН Року санітарії. Тоді понад 120 мільйонів дітей у всьому світі вимили руки з милом у більш ніж 70 країнах.

Через немиті руки в організм людини потрапляють збудники таких страшних захворювань, як холера, вірусна пневмонія, гепатит, грип та ГРВІ. Брудні руки є однією з головних причин високої дитячої смертності в Азії та Африці, оскільки нерегулярне миття рук може спричинити такі захворювання, як холера, дифтерія, пневмонія, гепатит, грип і звичайна застуда, кон'юнктивіт, короста, різні грибкові захворювання. За даними ЮНІСЕФ, щодня лише від діареї, яку ще називають "хворобою брудних рук", помирають п'ять тисяч дітей. Половини цих смертей можна було б уникнути, якби вони ретельно мили руки з милом перед їжею та після відвідування туалету.

Міжнародний день сільських жінок

Міжнародний день сільських жінок, що відзначається щорічно 15 жовтня, покликаний нагадати суспільству, наскільки багато чим воно зобов'язане сільським жінкам, наскільки цінною є їхня праця.

Сільські жінки становлять понад чверть населення земної кулі. Вони відіграють провідну роль у виробництві продовольства, у розвитку стабільності сільських районів. Причому не лише в промислово розвинених країнах, а й у країнах, що розвиваються. Крім того, вони виконують більшість робіт із догляду за дітьми, літніми та хворими. А якщо врахувати, що 76% найбідніших жителів планети проживають у сільській місцевості, забезпечення доступу сільських жінок до виробничих сільськогосподарських ресурсів може сприяти скороченню масштабів голоду та злиднів у світі.

День працівників харчової промисловості України

День працівників харчової промисловості відзначається в Україні щорічно в третю неділю жовтня відповідно до указу президента країни від 8 серпня 1995 року.

Свято було встановлене ще в епоху існування СРСР, 1966 року, і відтоді традиційно відзначається в низці країн пострадянського простору в третю неділю жовтня.

Харчова промисловість України - це тисячі великих, середніх і малих підприємств різної форми власності, які виробляють майже 20% від загального обсягу промислової продукції. Найбільша частина реалізованої продукції - це м'ясні та молочні продукти, хліб і хлібобулочні вироби, жири, напої, тютюнові вироби.

Специфіка галузі така, що від дбайливих рук залежить і кількість, і якість продуктів, яку споживачі щоденно оцінюють і цінують.

Ще цього дня:

1926 - У Києві відкрито Російський драматичний театр (нині імені Лесі Українки);

1964 - Відбулася офіційна церемонія запуску нафтопроводу "Дружба";

1970 - Перший широко відомий у СРСР випадок захоплення літака з метою вирватися за "залізну завісу", емігрувати з СРСР. Двоє литовців - 45-річний Пранас і його 15-річний син Альгірдас Бразінскаси, які жили на засланні в Узбецькій РСР, захопили літак "Аерофлоту" Ан-24 рейсу Сухумі - Батумі разом із пасажирами і, погрожуючи зброєю, змусили екіпаж перелетіти до Трабзона (Туреччина). При цьому загинула 19-річна стюардеса Надія Курченко, яка спробувала чинити опір викрадачам;

1995 - Саддам Хусейн отримує 99,96 % голосів на президентських виборах в Іраку;

2003 - Китайська Народна Республіка стала третьою державою після СРСР і США, яка успішно відправила людину в космос. Космічний корабель "Шеньчжоу-5" вивів людину в космос.

2005 - У Києві на Хрещатику сталася масштабна бійка між націоналістами та комуністами.

Церковне свято

Цього дня православні відзначають пам'ять Євфимія Солунського, який жив у 9 столітті в Палестині. Микита (таке ім'я дали майбутньому святому під час народження) з'явився на світ у християнській родині, за наполяганням батьків рано одружився, але вже у 18-річному віці, залишивши дружину і дочку, прийняв постриг у монастирі на горі Олімп. За деякий час Євфимій став схимником, пішов на Афон і оселився там разом із пустельником Йосипом, з яким змагався в умертвінні плоті. Коли чутка про його подвижництво стала поширюватися, і до святого потягнулися паломники, він сховався від людей на острові. Після смерті свого товариша Йосипа Євфимій заснував чернечу громаду поблизу Салонік, відновивши руїни стародавнього монастиря святого Андрія.

Іменини: Олександр, Олексій, Георгій, Григорій, Єгор, Іван, Михайло, Микола, Петро, Роман, Сава, Ян, Віра.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини