Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 13:50:31

Думаючи, що рятує сина, віддала незнайомцям 70 тисяч гривень: поліція Чернігівщини застерігає громадян від «телефонних» шахраїв

07.10.2023   17:01Агенцiя

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини скласти чіткий план дій, що вбереже від поширеної шахрайської схеми.

На Чернігівщині діють так звані «телефонні» шахраї. Вони застосовують таку схему: телефонують (частіше уночі або пізно увечері) і повідомляють, що близька людина (син, дочка, племінник) потрапили в біду і потребують негайної допомоги.

Так, наприклад, вчора до поліції звернулась 82-річна мешканка Чернігова. Їй на телефон надійшов дзвінок з невідомого номера: незнайомий голос повідомив, що її син нібито потрапив у ДТП і на операцію необхідна велика сума грошей.

Жінка одразу погодилась допомогти і назвала свою адресу. Через деякий час до неї прийшла невідома жінка і забрала у потерпілої 70 тисяч гривень. Пізніше чернігівка зателефонувала сину і дізналась, що з ним все гаразд. Зрозумівши, що її ошукала вона звернулась до поліції.

Нині поліція розшукує причетних до шахрайства у рамках розслідування кримінального провадження за фактом шахрайства.

Щоб ви чи ваші літні родичі не розгубилися у екстреній ситуації, обговоріть з ними покроковий план дій. Надрукуйте його великими літерами. Наклейте або покладіть на видному місці. Ось головні рекомендації:

- Шахрай підганяє вас, вимагає передати гроші дуже швидко. Зупиніться! Покладіть трубку і спокійно все обдумайте.

- Одразу передзвоніть на номер дочки/сина/внучки. Як правило, з ними усе гаразд.

- Якщо не вдається швидко додзвонитися до рідних, випитуйте у незнайомців якомога більше деталей. Попросіть назвати прізвище, ім’я та по-батькові родича, який нібито потрапив у біду. Самостійно не повідомляйте жодної інформації незнайомцю!

- Щоб остаточно розвіяти сумніви – телефонуйте в поліцію чи лікарню, куди нібито потрапив родич. Там ви отримаєте достовірну інформацію.

Пам’ятайте: якщо незнайомець вимагає у вас терміново передати кошти – одразу телефонуйте на «102».

Останні новини Чернігівщини

Троє ветеранів з Чернігівщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:24

3 ветеранських бізнеси з Чернігівщини перемогли у конкурсі фінансування “Варто почати власну справу” від Українського ветеранського фонду. Переможців обирала незалежна експертна комісія.

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.