Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 21:54:53

Про нагальні питання медичної галузі в області у полілозі: НСЗУ – ОВА – громади

27.09.2023   15:19Агенцiя

«Програма медичних гарантій реагує на виклики війни. Про це свідчать пакети послуг, додані Національною службою здоров’я України наприкінці минулого року», – зауважила голова НСЗУ Наталія Гусак під час сьогоднішньої зустрічі із головами ТГ області – власниками закладів охорони здоров’я області.

Серед учасників зібрання – начальник ОВА В'ячеслав Чаус, голова обласної ради Олена Дмитренко, заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк, начальник Управління охорони здоров’я ОВА Андрій Лінник та директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Очільниця НСЗУ детально розповіла про супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги. Для надання відповідних послуг вже законтрактовано 30 закладів охорони здоров’я регіону. Цьогоріч на Чернігівщині служба оплатила послуги реабілатації на понад 56 мільйонів гривень. Це не фізіотерапевтичні кабінети зі спеціальним обладнанням, як багато хто собі уявляє, а робота мультидисциплінарної команди у складі різнопрофільних фахівців, зокрема психологів та психіатрів.

На сьогодні в області такі команди, як зазначив Андрій Лінник, працюють у 17 закладах охорони здоров’я, 9 з яких законтрактовані за пакетом стаціонарної реабілітаційної допомоги, 8 – амбулаторної. Звісно, є потреба у розширенні мережі, враховуючи війну та збільшення на цьому фоні рівня серцево-судинних захворювань та інсультів. Не вистачає й спеціалістів, навчання яких вже організовано в Чернігівській політехніці.

Крім того, за словами Жанни Шерстюк, в області впроваджуватиметься алгоритм міжвідомчої співпраці закладів охорони здоров’я, соціального захисту та освіти, щоб започаткувати системну модель комунікації для надання реабілітаційних послуг у сфері ментального здоров’я.

    «До речі, лише 6% людей проходять реабілітацію після інсульту, тому важливо розвивати і цю послугу. До того ж, гострою темою є небажання медиків використовувати тромболітичні засоби при лікування хвороби», - наголосила  Наталія Гусак.

У конструктивному діалозі з головами ТГ обговорили і інші питання медичної галузі. Присутніх цікавило функціонування мобільних аптечних пунктів, які курсуватимуть з жовтня по Прилуцькому району; а також можливість отримати медичні препарати за програмою «Доступні ліки» родичам або знайомим пацієнта, якщо в нього немає такої можливості.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністраці

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.