Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 3 травня, 08:22:08

Перенесення дати Дня міста: остаточна дискусія відбудеться після Перемоги

23.09.2023   12:35Агенцiя

Дискусію, коли відзначати День міста, у Чернігові продовжать після Перемоги. Про це повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако під час вручення відзнак «За оборону Чернігова», яке відбувалося 21 вересня з нагоди Дня міста-2023.

Зазначимо, що протягом останніх років історики, місцева влада, громадськість обговорювали можливість перенесення дати та визначалися з новою, яка б найбільше відповідала понад 1300-літній історії Чернігова.

Відзначати День міста саме 21 вересня у місті почали з 90-х років. Цього дня 1943 року з Чернігова вигнали нацистських загарбників.

    — 21 вересня 2023 року — 80-та річниця «визволення» міста від нацистських загарбників. Сьогодні більш прийнятна фраза «вигнання». Ми чудово розуміємо, що 21 вересня 1943 року в місто не прийшла українська влада, а один окупаційний режим змінив інший. Незалежність і справжнє визволення прийшло в Чернігів в 1991 році,  — говорить Олександр Ломако.

21 вересня 1943 року — не найбільш визначна подія в понад 1300-літній історії нашого міста. Про це неодноразово зазначали історики, дискутуючи на тему перенесення Дня міста. В.о. міського голови говорить, що це питання обговорюватимуть й надалі, але остаточно рішення затверджуватимуть вже після Перемоги.

    — Є досить багато дискусій про необхідність перенесення Дня міста. В цьому є логіка, тому що місто з понад 1300-річною історією, а ми прив'язуємось до подій 80-річної давнини. Зараз змінюється  ситуація, приходить покоління нових героїв. Я вважаю, що ця дискусія має бути проведена і завершена після нашої Перемоги. Хоча б з точки зору, що в ній мають брати участь наші  воїни, які зараз захищають наше право жити і працювати в мирному Чернігові, — зазначив в.о. міського голови Чернігова.

Серед варіантів дати Дня міста, розглядають, наприклад, 27 березня — День надання Чернігову Магдебурзького права, або ж пропонують його відзначати у перші вихідні вересня, не прив'язуючись до жодної історичної події.

Пресслужба Чернігівської міської ради

 

Останні новини Чернігівщини

 У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище

У Деснянській громаді литовці планують побудувати школу-бомбосховище 15:16

Литовська Республіка виділяє кошти на будівництво великих шкіл-бомбосховищ у шести областях України (по одній в кожному регіоні). Зокрема, на Чернігівщині обрано локацію Деснянського ліцею, на території якого й буде розміщено таке укриття.

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові

На Чернігівщині поліцейські по всій області поповнили запаси донорської крові 15:09

Понад 70 співробітників з різних підрозділів поліції Чернігівщини долучились до шляхетної місії та здали кров для потреб цивільних і військових.

Скасувати рішення начальника МВА та відновити рух транспорту: Олександр Ломако звертається до Ради оборони області 14:57

Про це в.о. очільника Чернігова повідомив через свій Telegram-канал, публічно звернувшись до Ради оборони області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини