Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 02:41:20

Підлітки найвразливіші до впливу війни, а молодь 18-24 років найнижче оцінює свій психічний стан – результати міжнародного опитування

19.09.2023   17:51Агенцiя

Підлітки 13–15 років – найбільш вразливі до впливу війни в Україні та світових конфліктів, а найнижче рівень свого ментального здоровʼя зараз оцінюють молоді люди віком 18-24 роки. Такі результати міжнародного дослідження про ментальне здоровʼя, яке було проведено у серпні 2023 року в 11 країнах світу і презентоване на Третьому саміті перших леді і джентльменів.


Мета комплексного соціологічного опитування – проаналізувати, як люди в різних регіонах світу оцінюють своє ментальне здоров’я та як ставляться до відкритого обговорення проблем у цій сфері. До вибірки ввійшли країни, що перебувають у стані війни зараз або мали досвід руйнівних конфліктів чи серйозних потрясінь в минулому.

Вплив війни на ментальне здоровʼя молоді

Дослідження виявило, що війна впливає на людей та змінює їх ставлення до ментального здоровʼя. При цьому найбільший вплив та вразливість через війну в Україні та світові конфлікти відчувають підлітки. Так, в ході дослідження 50 % опитаних у віковій групі 13-15 років зазначили, що сильно або помірно постраждали від спричиненої росією війни в Україні, та 47 % – від світових війн та конфліктів. І це найвищий показник серед усіх вікових груп.

Найнижче стан свого ментального здоровʼя оцінюють молоді люди віком 18-24 роки – на рівні 6,70 за 10-бальною шкалою. Для порівняння: цей показник у віковій групі 13-17 років становить 7,64, а найвищий – 8,32 – у людей віком 75+.

Три найпоширеніші почуття групи 18-24 років:

стрес – відчувають 56 %,
пригніченість/сум – 53 %,
виснаження – 45 %.
Однак представники цієї вікової групи є найбільш стійкими та оптимістично налаштованими щодо майбутнього, більше, ніж будь-яка інша вікова група:

58 % відчули покращення ментального здоров’я за останні три роки;

70 % очікують покращення ментального здоров’я протягом наступних трьох років.

Що підтримує молоде покоління


За даними дослідження, молоді люді віком 13-24 роки менш схильні звертатися до фахівців з питань ментального здоровʼя. Лише кожен другий представник цієї вікової групи (49 %) зазначив, що почувається комфортно під час спілкування з фахівцем з ментального здоровʼя - і це найменший показник серед усіх опитаних.

Також молоді люди більше, ніж інші, схильні думати, що розмови про ментальне здоровʼя:

соромно – 44 %;
можуть вплинути на репутацію в сімʼї – 38 %;
можуть вплинути на репутацію на роботі – 33 %.
Натомість молодь 18-24 найбільше вірить у взаємодію з іншими людьми, спорт, хобі та подорожі. На їх думку, бути окей їм допомагає проведення часу з іншими людьми (17 %), фізичні вправи (12 %), хобі та подорожі (по 10 %).

Молодь найбільше серед інших прагне змін в сфері ментального здоровʼя

Молоді люди здатні змінювати наратив про ментальне здоров’я у своїх суспільствах. Також підлітки більш схильні сприймати людей з порушеннями ментального здоров’я як сильних, сміливих та таких, які надихають.

Також вони більше, ніж старше покоління, вважають необхідним підвищувати обізнаність про ментальне здоров’я. Зокрема, через покращення доступу до сервісів з ментального здоровʼя (56 %), психоосвіту (55 %), відкритість людей щодо їх досвіду у сфері ментального здоровʼя (43 %) та збільшення уваги до цієї теми в соціальних мережах (41 %), а також через залучення лідерів думок та громадських діячів (35 %). Вони також погоджуються з тим, що для покращення ментального здоров’я слід підтримувати відповідні освітні програми.

Попри те, що молоді люди у віці 18-24 років мають найнижчий рівень оцінки власного ментального здоровʼя, вони демонструють найбільше стійкості та оптимізму. І це дає надію на щасливе майбутнє.

Нагадаємо, раніше МОЗ публікувало надійні канали психологічної підтримки для молоді. Також корисна інформація про психологічну стійкість і самодопомогу є на сайті https://www.howareu.com .

Довідка: опитування проводилось онлайн з 1 по 24 серпня 2023 року місцевими мовами в 11 країнах: Аргентина, Бразилія, Хорватія, Німеччина, Ізраїль, Японія, Польща, Велика Британія, США, Туреччина та Україна. Загалом було проведено 11 000 інтерв’ю з респондентами віком від 13 років — по 1 000 інтерв’ю в кожній країні. Опитування провело Alligator Digital, відзначене багатьма нагородами дослідницьке агентство з повним спектром послуг, що базується у Великій Британії.

Дослідження підготовлено в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” за ініціативи першої леді України Олени Зеленської та за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Експертна підтримка – Координаційний центр з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України, BRAND UKRAINE та ГО «Безбарʼєрність»

Міністерство охорони здоров'я України

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини