Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 травня, 02:26:40

В Чернігівобленерго розповіли, чи є нові графіки відключень світла для Чернігівщини і коли їх планують застосовувати

16.09.2023   17:09Агенцiя

У мережі з’явилася інформація щодо нових графіків відключень, які розробляються обленерго, а також, що з 1 жовтня в усіх областях почнуть діяти графіки погодинних відключень. Згодом останню інформацію спростували. Чи є нові графіки відключень електропостачання для Чернігівської області і коли їх планують застосовувати?

Горкавий Роман Олександрович, начальник оперативно-диспетчерської служби АТ «Чернігівобленерго»:

– Розроблення графіків обмеження електропостачання – це стандартна частина роботи кожної компанії-оператора системи розподілу. Визначається вона Законом України «Про ринок електричної енергії», «Інструкцією про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання» та «Інструкцією про складання і застосування графіків погодинного відключення електроенергії». Оновлюються графіки обмеження електропостачання щороку стільки, скільки існує українська енергосистема. Тож ця процедура абсолютно не пов’язана з повномасштабним вторгненням чи енергетичною кризою. Просто раніше, коли не було великої потреби застосування цих графіків, увага на такій роботі не акцентувалася.

Графіки обмеження електропостачання є різних видів. І не усі вони стосуються побутових споживачів.

Графік обмеження електричної енергії (ГОЕ) застосовується у разі виникнення дефіциту палива (зниження експлуатаційних запасів палива на електростанціях до величини менше необхідної для десяти діб роботи) або гідроресурсів. Графік обмеження електричної потужності (ГОП) – у разі виникнення загрози порушення балансу між виробництвом і споживанням електричної потужності та її дефіциту в об’єднаній енергетичній системі України або в її окремих частинах. І ГОЕ, і ГОП стосуються промислових споживачів.

Графік погодинних відключень (ГПВ) застосовується з метою запобігання порушення режиму роботи енергосистеми України внаслідок дефіциту електричної потужності. ГПВ складається в обсязі не менш ніж 75% від максимального споживання електричної потужності області та включає в себе шість рівних черг, які вводяться поетапно одна за одною. У цей графік відключень заведені побутові та промислові споживачі.

Графік аварійних відключень (ГАВ) застосовується у разі несподіваного виникнення аварійного дефіциту потужності та зниження частоти електричного струму нижче рівня 49,6 Гц, порушення режимів граничних перетоків або недопустимого перевантаження устаткування, зниження рівня напруги в контрольних точках, необхідності запобігання порушенням гранично допустимих режимів роботи гідроелектростанцій та водосховищ України, а також якщо не вистачає часу для введення ГОП або введені обмеження є недостатньо ефективними. Складається ГАВ в обсязі не менш ніж 25% від максимального споживання електричної потужності області. Однак лінії, які живлять споживачів першої категорії з надійності електропостачання, туди не заведені.

Спеціальний графік аварійних відключень (СГАВ) застосовується за умови недостатньої ефективності введеного ГАВ у разі необхідності запобігання системним аваріям, подальшого зниження частоти електричного струму нижче рівня 49,4 Гц та загрози розділення об’єднаної енергетичної системи України по одному із внутрішніх перерізів електромережі. Введення СГАВ має бути виконане протягом трьох хвилин із моменту отримання команди.

При цьому ані АТ «Чернігівобленерго», ані інша регіональна компанія-оператор системи розподілу не керують процесом обмеження споживання електроенергії самотужки! Проводяться відключення виключно за командою диспетчера НЕК «Укренерго». Тож і спрогнозувати коли і який графік обмеження електропостачання буде задіяний, наша компанія не може.

Усю ж інформацію про графіки обмеження електропостачання споживачі можуть знайти на офіційному сайті компанії https://chernihivoblenergo.com.ua у розділі «Відключення».

Останні новини Чернігівщини

Дмитро Брижинський пояснив, чому не підтримав збільшення розміру компенсації перевізникам у Чернігові 19:49

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський не підтримав пропозицію міськради збільшити щомісячну компенсацію перевізникам з шести до дев'яти мільйонів гривень.

Вітаємо спортсменів спортивного клубу "Чернігів-Щит" із вдалим виступом на чемпіонаті 15:30

У період з 25 до 28 квітня 2024 року в місті Біла Церква проходив Чемпіонат України з кікбоксингу WAKO серед дорослих.

Ангеліна Шепель встановила Національний рекорд у віковій категорії дівчата до 18 років 15:28

У Кам’янець-Подільську триває ІІ етап Кубку України з легкоатлетичних метань, всеукраїнські змагання з легкоатлетичних метань на честь Олімпійських Чемпіонів Ф.Мельник та А. Бондарчука.

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт

Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт 15:12

Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя.

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам 13:49

Протягом 1-2 травня роботу громадського транспорту у Чернігові частково буде зупинено

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини