Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 4 травня, 00:47:31

У Чернігові розказали про безкоштовну послугу раннього втручання

15.09.2023   12:48Агенцiя

9 вересня у хабі «МедіаБаза. Чернігів» відбулася пресконференція «Послуга раннього втручання в Україні та у вашому місті» на тему допомоги сім’ям, які виховують дітей віком до чотирьох років із порушеннями розвитку або з ризиком їх виникнення. Пресконференцію проводили одночасно у шістьох містах України.

Спікеркою заходу стала Світлана Чорна, заступник директора з навчально-виховної роботи комунальної установи «Обласний центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження» Чернігівської обласної ради. Крім неї у заході брали участь представники команди раннього втручання центру «Відродження»: фізичний терапевт Наталя Смирнова, практичний психолог Ольга Кравчук, асистент ерготерапевта Олександр Євтушенко, які цьогоріч пройшли 8-ми місячне навчання з надання послуги раннього втручання в межах проекту за підтримки ЮНІСЕФ командою національних тренерів з Харкова та Львова.
Обговорювались питання щодо важливості та ефективності інвестування у раннє дитинство: чому важливе раннє виявлення порушень розвитку у дітей і залучення батьків для скринінгу розвитку дитини?
Про необхідність забезпечення безперервності послуг для сімей та дітей. Про досвід і перспективи розвитку раннього втручання.
Послуга раннього втручання – це раннє виявлення командою спеціалістів різного профілю проблем зі здоров’ям та розвитком дитини, вчасне й оперативне надання їй допомоги, що дозволяє знизити інвалідизацію дитини в майбутньому. Послуга поєднує медичну, психологічну, соціальну, освітню допомогу та надається дітям перших років життя.
27-річний досвід роботи з дітьми раннього віку в Центрі «Відродження» доводить ефективність і необхідність раннього виявлення та ранньої допомоги сім’ям з дітьми, які народилися з порушеннями розвитку або мають ризик їх виникнення. Впровадження комплексної послуги раннього втручання допомагає запобігти інвалідизації, 70% з них успішно адаптуються до вимог дитячого дошкільного закладу, та інституціоналізації дітей. Ця послуга враховує потреби як дитини, так і батьків, спрямована на зміцнення потенціалу сім’ї, а також орієнтована на співпрацю та партнерство з батьками.
Програма раннього втручання здійснює:
– супровід сімей, які виховують малюка з порушенням розвитку або ризиком їх виникнення;
– підтримку родини в подоланні кризи;
– покращення взаємодії дитини з членами родини та соціумом.
Отримати допомогу можуть:
– сім’ї з дітьми, які мають певний діагноз, який супроводжується затримками розвитку дитини;
– сім’ї з дітьми, у яких є ризик появи затримки у розвитку внаслідок певних біологічних чи соціальних чинників;
– сім’ї, де батьки мають сумніви та хвилювання щодо розвитку своєї дитини, її взаємодії з іншими людьми.
На жаль, іноді батьки просто не знають, що є така послуга, і тим більше – як і куди звертатись, щоб її отримати. І ми втрачаємо найцінніші місяці можливої допомоги дитині.
Ми повинні виявити кожну родину, яка може потребувати цієї послуги, дійти до неї, оцінити потреби та запропонувати допомогу.
Наразі, дуже гострим є питання надання допомоги дітям із сімей, які отримали будь-який травматичний досвід, особливо під час військової агресії в Україні з боку росії.
Відтак, широке інформування родин про можливості, які їм та дітям надає раннє втручання, є важливим завданням для державних органів та закладів. Інформація про послугу має розміщуватись у жіночих
консультаціях, пологових будинках, амбулаторіях, входити до програм відповідального батьківства та післяпологового інструктажу.

Останні новини Чернігівщини

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів 15:05

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

До 11 років позбавлення волі засуджено російського військовослужбовця, який стріляв у цивільних під час тимчасової окупації Чернігівщини 15:03

За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Чернігівським районним судом у порядку спеціального судового розгляду визнано винним російського військовослужбовця у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Його засуджено до 11 років позбавлення волі.

Дмитро Блауш: ці діти вчать інших не бути байдужими 15:01

Плетіння маскувальних сіток для бійців на передовій вже стало невід'ємною частиною життя для одинадцяти діток із Ріпок Чернігівського району.

 На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів

На Чернігівщині поліцейські затримали наркоторгівця з партією психотропів 14:48

Слідчі Головного управління Нацполіції в області викрили у Чернігівському районі зловмисника, який систематично здійснював придбання та подальший збут особливо небезпечних психотропних речовин.

Ломако та Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів у Чернігові 14:44

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський відмовляються коментувати умови домовленості про відновлення руху автобусів приватних перевізників у Чернігові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини