Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 28 квітня, 20:31:54

Залучення громадськості до відбудови Чернігівщини – платформа від UST

12.09.2023   09:13Агенцiя

Днями представники громадськості Чернігова, територіальних громад та ОВА зустрілися, щоб створити єдину координаційну платформу, яка забезпечить якісний відбір проєктів для відновлення життя у постраждалих громадах.

    «Команда Ukraine Support Team (UST) організувала зустріч, аби започаткувати публічний діалог щодо залучення громадськості до процесів планування та відбудови, адже усі мають спільну мету, але бачення в усіх можуть бути різними», – зазначив керівник Чернігівського офісу коаліції  UST Андрій Кужель.

Зустріч відбулася у співпраці з Регіональним офісом міжнародного співробітництва Чернігівської області.

За словами керівниці коаліції Олени Колтик, таке спілкування — можливість знайти точки дотику, обговорити спільні дії та напрямки координації, аби краще комунікувати та залучати громадськість до процесів відбудови.

Один із напрямків співпраців – програма «єВідновлення».

Сергій Куреня, керівник Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОВА, наголосив, що нагальною потребою, яку міг би закрити громадський сектор, є допомога із подачею заяв на програму «єВідновлення» (особливо категорії людей старшого віку) та оформлення документів на майнові права, юридичні консультації.

    «Станом на 7 вересня ми маємо близько 2 тисяч заяв від жителів області, майже половина – в обробці комісій», - додав він.

За словами Павла Пущенка, експерта шведсько-українського проєкту PROSTO,  громадянське суспільство залучається в момент створення робочої групи для реалізації проєкту і згідно законодавства має 10 днів, щоб надати пропозиції до керівництва громади.

    «Громадськості ніхто не забороняє бути більше залученим в процеси відбудови. Механізм на законодавчому рівні існує, але проблемне питання –  чи готова сама громада до цього та відсутність нормативної бази на місцях для збільшення вагомості громадськості під час прийняття рішень».

Учасники заходу обговорили основні напрямки подальшої роботи платформи, а саме: консультації з підготовки та оформлення документів для отримання компенсації за зруйноване або пошкоджене житло,  інформаційна кампанія про відновлення в країні, навчання керівництва ТГ щодо залучення громадськості та інституційна підтримка громадських організацій Чернігівщини.
 

Розповіла Олена Колтик і про методологію SMART-пріоритезації, розроблену коаліцією UST за участі національних експертів. Цей інструмент можуть активно використовувати  у своїй роботі громади.

    «Методологія створена для того, щоб змінити підходи до процесів відбудови: не погоджуватись на усі пропозиції фінансування, натомість пріоритезувати наші потреби – показати донорам, яка допомога критично потрібна зараз».

    «На місцевому рівні надзвичайно важливою є співпраця військово-цивільних адміністрацій, ОМС та громадянського суспільства: спільні підходи до оцінки потреб допомагають розбудовувати громади, що необхідно для сталого зміцнення державних структур, особливо деокупованих. Набутий досвід у Чернігівській області може стати цінним прикладом для відбудови інших регіонів», - зазначив Саймон Мущик, представник Stabilization Platform.

 
Довідково: Ukraine Support Team – коаліція громадських організацій, аналітичних центрів, національних і регіональних команд експертів, мета якої допомогти громадам відновити життя в регіонах, постраждалих від війни рф проти України.

Stabilization Platform – проєкт, який займається реалізацією та підтримкою програм в Україні за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та інструментів зовнішньої політики Євросоюзу.

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.