Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 07:13:18

22 серпня - цей день в Україні та в світі

22.08.2023   08:51Агенцiя

ДЕНЬ 545 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 545 RUSSIAN AGRESSION

22 серпня відзначають Міжнародний день пам'яті жертв актів насильства на основі релігії або переконань.

В Україні - День пам'яті загиблих правоохоронців. У Китаї - Ци Сі - свято закоханих, у Великій Британії - пивний фестиваль у Пітерборо.

Цього дня 1864 року було підписано першу Женевську конвенцію, міжнародно-правовий договір, яким унормовано охорону та полегшення долі поранених і хворих під час воєнних дій.

Православна церква вшановує пам'ять Матфія, учня Ісуса Христа.

Міжнародний день пам'яті жертв актів насильства на основі релігії або переконань

У травні 2019 року Генасамблея ООН встановила нову пам'ятну дату - Міжнародний день пам'яті жертв актів насильства на основі релігії або переконань, який відзначають щороку 22 серпня, наступного дня після Міжнародного дня пам'яті та поминання жертв тероризму.

Прикладів, коли люди ставали жертвами актів насильства на основі релігії або переконань історія дає багато. Досить згадати гоніння на християн у Стародавньому Римі, що перетворювалися на масові страти, жорстокість християнських лицарів стосовно мусульман у захоплених містах під час хрестових походів, протистояння між католиками і протестантами тощо.

Сьогодні, коли очевидна неприпустимість будь-якого прояву насильства на основі релігії та переконань, коли людство мало усвідомити жахи всіх історичних прикладів дискримінації та загибелі людей, продовжують виникати випадки насильства, зокрема й такого, що має масовий характер, щодо людей із причин релігійної нетерпимості або на основі переконань.

День пам'яті загиблих правоохоронців

Із 1996 року щорічно, 22 серпня відзначається Всеукраїнський день пам'яті загиблих правоохоронців.

Україна вшановує працівників органів внутрішніх справ та Національної поліції України які загинули виконуючи службовий обов'язок, самовіддано, ціною власного життя охороняли безпеку співвітчизників, боролися зі злочинністю, захищали територіальну цілісність нашої держави.

Ще цього дня:

1910 - Підписано Договір про приєднання Кореї до Японії;

1918 - Відбувся обмін грамотами про мир між Османською імперією та Українською Державою;

1919 - Під час наступу на Київ війська УНР зайняли Житомир і станцію Попільня;

1992 - Президент УНР в екзилі Микола Плав'юк передав президенту України Леоніду Кравчуку грамоту Державного центру УНР, згідно з якою незалежна Україна є правонаступницею Української Народної Республіки;

2002 - Столиця Австралії Канберра стала першим місцем на континенті, де узаконені аборти.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять Матвія - одного з учнів Ісуса Христа, який став апостолом замість Іуди Іскаріота. У книзі апостольських діянь ім'я цього святого згадується лише раз - у розповіді про те, як Петро запропонував вибрати дванадцятого апостола після зради Іуди. За переказами, вибір між Матвієм та Йосипом Варсавою було зроблено за допомогою жереба.

Решта відомостей про Матвія відомі з більш пізніх джерел. Згідно з житієм, Матвій народився у Вифлеємі і з раннього дитинства вивчав Закон Божий під керівництвом Симеона Богоприїмця. До обрання в число Дванадцяти апостолів він був одним із 70 учнів Христа. Пізніше, разом з рештою апостолів від дванадцяти став свідком зішестя Святого Духа, а потім проповідував у Єрусалимі та Юдеї. Житіє приписує йому дар чудотворення, зцілення хворих і вигнання бісів.

Багато разів життю Матфія загрожувала небезпека, але щоразу він щасливо оминав її. Втім, одного разу біда не оминула його: синедріон засудив проповідника за поширення християнства і засудив до смерті. За одними даними, апостол був забитий камінням, за іншими - розіп'ятий на хресті.

Іменини: Олексій, Антон, Григорій, Дмитро, Іван, Ірина, Леонтій, Макар, Маргарита, Марія, Матвій, Петро, Самуїл, Юліан, Яків.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.