Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 23:58:19

Перерахувала понад 90 тисяч гривень на допомогу «другу з соцмереж»: поліція застерігає громадян від онлайн-шахраїв

31.07.2023   15:50Агенцiя

Поліцейські закликають громадян не перераховувати гроші невідомим особам, які під приводом дружби чи романтичних стосунків втираються в довіру та під різноманітними приводами просять надіслати гроші.

Вчора до поліції звернулась 43-річна мешканка Прилуччини, яка повідомила про те, що її ошукав друг із соцмереж.
Жінка розповіла, що близько місяця тому на «Фейсбуці» їй написав незнайомий іноземець.
Між ними зав’язалося тісне спілкування, після чого чоловік запропонував потерпілій зустрічатись, однак повідомив, що нині він знаходиться закордоном – у Сирії.
Одного дня іноземець розповів, що нібито потрапив під обстріл, зазнав поранення і хоче відправити заявниці на зберігання коштовний вантаж, аби убезпечити його від ворогів. За його словами, він відправив жінці велику суму грошей та золото. За кілька днів жінці надійшло повідомлення з невідомого номера нібито від «агента доставки».
У повідомленні йшлося про те, що коштовний вантаж вже у Львові на митниці, однак треба сплатити «митний збір» та «збір за міжнародну доставку».
Потерпіла погодилась і перерахувала 22 тисяч гривень на невідомий рахунок, а потім ще 22 тисячі гривень трьома платежами у якості різноманітних «комісій».
Після цього їй написав онлайн-друг та знову попросив про допомогу: нібито треба заплатити ще понад 50 тисяч гривень за «золоту ліцензію», оскільки в багажі є золото.
Загалом, довірлива жінка перерахувала на невідомі банківські рахунки понад 90 тисяч гривень.
Лише після цього вона вирішила зателефонувати «гарячу лінію» митниці, де дізналася, що жодного вантажу з-за кордону їй не надходило.
Зрозумівши, що її ошукали, потерпіла звернулася по допомогу до поліції.
За цим фактом поліцейські відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).
Поліція наполегливо рекомендує: ніколи не виконуйте вказівок незнайомих чи малознайомих осіб, які пов’язані з переведенням коштів на невідомі рахунки.
Будьте обачними та перевіряйте інформацію в офіційних джерелах та установах про надходження «коштовних посилок», «отримання виграшу» чи «цінного призу» тощо.  
Варто пам’ятати правило – «безкоштовний сир тільки у мишоловці».
У разі, якщо ви сплатите кошти на невідомі рахунки, то швидше за все ніяких коштовних посилок та цінних призів ви не отримаєте, а автор повідомлення перестане відповідати на ваші листи.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини