Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 06:28:52

Цифровізація публічних послуг та активізація громад стають ключовими факторами сучасного розвитку регіонів

11.07.2023   09:57Агенцiя

В період з 5 по 7 липня делегація з Чернігівщини, до якої увійшли представники Менської громади, вивчала досвід громад Волині в галузі цифровізації публічних послуг, запровадження е-інструментів, методів та засобів активізації мешканців задля покращення комунікації у громаді, в також співпраці з Програмою EGAP.

Саме завдяки тому, що в грудні 2022 року Чернігівщина стала 6 регіоном, з яким розпочала співпрацю Програмою EGAP і став можливий цей навчальний візит. Представники Іванівської сільської, Бобровицька міської, Сновської міської, Менської міської територіальних громад і Чернігівської обласної військової адміністрації відвідали та обмінялися досвідом з колегами Луцької, Нововолинської, Володимирської, Зимнівської, Шацької, Любешівської, Вишневої громад. Секретар ради Юрій Стальниченко, керівник Центру надання адміністратвиних послуг Валерій Рачков та його заступниця Анна Остапенко представляли Менську громаду під час даного візиту.

Під час зустрічей з колегами, обмінювалися досвідом впровадження інструментів е-демократії та цифровізації життєво-важливих процесів у громадах та варіанти співпраці з програмою EGAP, яку представляли прекрасні фахівці Сергій Гунько, Oксана Киричук, Софія Саколаш, Наталья Пискоха.

У перший день відбулося засідання круглого столу на тему «Аналіз стану надання адмінпослуг в Чернігівській області: ризики та шляхи вдосконалення” (на підставі проведеного дослідження)», який презентувала керівник Луцького ЦНАП Лариса Карпʼяк. Також пані Лариса розповіла і про можливості покращення адмінпослуг в Чернігівських громадах.

Наступні два дні працівник Центрів надання адміністративних послуг вивчали практичний досвід надання адміністративних послуг луцькими фахівцями. Колеги акцентували увагу гостей на цифровізованих послугах ЦНАПів та наскільки якісніше та оперативніше це дало можливість мешканцям отримувати важливі послуги. Чимало уваги було приділено і питанню роботи з внутрішньо переміщеними особами, встановлення зчитувачів ID-карток, що прискорило процес реєстрації людей, які потребували захисту, введення у ЦНАПах послуг соціального характеру, паспортних послуг та багато іншого. Велику увагу було приділено і на можливостях отримання послуг завдяки «Мобільній валізці», особливо для мешканців, віддалених населених пунктів або ж людей, які мають проблеми зі здоровʼям… Колеги розповіли і про свій досвід створення сайтів для Центру надання адміністративних послуг, впровадження чат-боту «СВОЇ», встановлення станцію моніторингу якості повітря.

Для керівників громад проводилися зустрічі під час яких волиняни розповідали про впровадження та безумовне використання в роботі органів місцевого самоврядування та підпорядкованих установ систем електронного документообігу, які значно пришвидшується процес опрацювання документів. Для покращення роботи депутатського корпусу в радах громад використовують системи електронного документообігу. Всі громади Волині, звертали свою увагу і на необхідності дотримання правил та впровадження заходів з кібербезпеки та навчання азам не тільки працівників, а й мешканців громади.

Цікавими практичними кейсами поділилися колеги щодо реалізації проєктів громадського бюджету, завдяки яким мешканці громад втілюють в життя найцікавіші з ідей громадських активістів.

Керівники громад Волині та директор Зимнівського опорного ліцею відзначили, що впровадження в закладах освіти електронних щоденників та електронних журналів має значну користь для батьків, учнів та вчителів. Батьки отримують зручний доступ до актуальної інформації про успішність своїх дітей, відвідування уроків та інші важливі показники через онлайн-платформи. Учні можуть з легкістю стежити за своїм академічним прогресом та вчасно вносити необхідні зміни. Вчителям спрощується процес ведення журналів, а також зберігання, аналіз та обробка даних, що сприяє ефективнішій роботі та спілкуванню з батьками та учнями.

Чимало часу волиняни і чернігівці приділили при обговоренні практичного досвіду з питань, які стосуються безпекового фактору. Так для безпеки у громаді, поширеною на Волині є практика створення Муніципальної варти, телефонів довіри, встановлення в населених пунктах систем оповіщення мешканців. Важливим елементом безпекового фактору у громаді колеги вважають створення ситуаційних центрів, на базі муніципальної варти або добровільних формувань територіальних громад, які обʼєднують можливість спостерігати через встановлені камери за станом пожежної безпеки та громадського порядку і при виникненні загрозливої ситуації в цьому центрі є можливість оперативного інформування рятувальників, медиків та правоохоронців.

Представники Чернігівщини приймали активну участь в обговоренні почутого досвіду, в також ділились і власним досвідом щодо впроваджених у роботі діджитал- заходів, функціонування ЦНАПів, та долученими мешканців до спільного вирішення важливих питань.

Презентуючи досвід Менської громади, Юрій Стальниченко наголосив, що цифровізація міської ради та публічних послуг є важливим процесом для підвищення ефективності та якості роботи апарату міської ради, а також для поліпшення взаємодії з мешканцями. Юрій Валерійович поділився досвідом з колегами по спільних заходах, які міська рада та обласна адміністрація впроваджує в цьому важливому напрямку. Перш за все це адаптована під потреби місцевого самоврядування системи електронного документообігу. Саме на базі Менської міської ради систему електронного документообігу було доопрацьовано та адаптовано під місцеве самоврядування , і зараз цю систему запроваджують громади Чернігівщини. У підсумку, секретар Менської міської ради зазначив, що "Цифровізація в міській раді є важливим процесом, оскільки вона сприяє підвищенню ефективності, покращенню якості публічних послуг та поліпшенню взаємодії з мешканцями, забезпечуючи швидкий доступ до інформації та зручні механізми взаємодії".

Візит делегації Чернігівщини до громад Волині виявився важливим кроком у співпраці між регіонами щодо цифровізації публічних послуг та активізації мешканців. Під час зустрічей ми отримали безцінний досвід спілкування та вивчення можливостей у впровадженні е-інструментів, цифровізації адміністративних послуг, залученість громадян та зміцненні кібербезпеки. Обидві сторони та наші партнери з Програми EGAP отримали цінні знання та натхнення для подальшого розвитку своїх громад, напрямки співпраці та покращення життя мешканців.


Менська міська рада

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.