Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 11:20:25

В області створюють систему підтримки людей, які зазнали сексуального насильства, пов’язаного з війною

09.06.2023   14:08Агенцiя

Жінки та діти складають переважну більшість серед тих, на кому негативно позначаються збройні конфлікти, включаючи біженців і вимушених переселенців. Чернігівська область є прикордонною. В регіоні велись активні бойові дії, частина території перебувала в окупації. Тому тема підтримки постраждалих від сексуального насильства є дуже актуальною.

Презентація проєкту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною» відбулась сьогодні в Чернігівській ОВА за участі Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко, представників профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади та громадських організацій.

Його мета – створення ефективної цілісної системи підтримки людей, зокрема, жінок, які зазнали сексуального насильства, пов’язаного з війною (СНПК). Це дасть змогу постраждалим отримати необхідну допомогу з урахуванням міжнародного досвіду та регіональних особливостей, а також ефективно захищати свої права в судах.

    «Проблема сексуального насильства не оминула нашу область. Маємо 4 таких випадки – це звернення від жінок та дітей. На регіональному рівні затверджено новий План дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», яка пов’язана із захистом жінок у конфліктах та підвищенням їх ролі у мирних процесах, на період до 2025 року. В процесі актуалізації та виконання плану дуже важливим є залучення інститутів громадянського суспільства, міжнародних організацій, інших партнерів та організація ефективної взаємодії з органами влади», – зазначила заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

Проєкт працює в трьох ключових напрямках. Зокрема передбачається створення регіональних коаліцій  1325 – майданчиків для комунікацій та покращення координації дій на місцевому та регіональному рівні. На Чернігівщині такого майданчика ще немає, але його створення планується.

Ще один напрямок проєкту — тренінги та навчальні курси для надавачів допомоги постраждалим від сексуального насильства. Завдяки цьому спеціалісти отримають інформацію та навички роботи з постраждалими з урахуванням їхніх конкретних потреб та травм.

Також важливим є питання розробки нормативно-правової бази для ефективного реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з війною — з акцентом на впровадження процесу репарацій.

Крім того, учасники зібрання обговорили основні проблеми формування державної політики у сфері підтримки постраждалих від сексуального насильства. Серед них: неетичне поводження з постраждалими, низький рівень взаємодії суб’єктів, які надають таку допомогу, недостатня кількість інформаційних кампаній, необхідність навчання фахівців та відсутність визначення сексуального насильства.

    «До сексуального насильства відноситься не лише зґвалтування, а й широке коло протиправних злочинних заходів. На сьогодні не вистачає  розуміння поняття сексуального насильства, перш за все, у постраждалих. Це заважає наданню допомоги людині та не сприяє тому, щоб злочини фіксувались правоохоронними органами та збиралися матеріали для системи національного законодавства та міжнародних судових інституцій», – наголосила Катерина Левченко.

Довідково. Проєкт «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною» виконує Міжнародний благодійний фонд «Український Жіночий Фонд» в партнерстві з ГО «Ла-Страда Україна»,  ГО «Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Він охоплює всю Україну з фокусом на 14 областях. Ініціатива спрямована на зміцнення передумов для більш ефективного функціонування системи реагування на сексуальне насильство з акцентом на постраждалих та з урахуванням їх досвіду, потреб і перспектив.

Якщо ви постраждали від насильства, звертайтеся:

    15 47 - гаряча лінія для жертв домашнього насильства
    0 800 500 335 або 116 123 - національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації
    0 800 500 225 або 116 111 - національна гаряча лінія для дітей та молоді
    0 800 213 103 - контактний центр системи надання безоплатної правової допомоги

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.