Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:57:08

Хорватія допомагатиме Чернігівщині у розмінуванні територій

28.04.2023   20:22Агенцiя

Однією з перших проблем, з якими стикнулася Чернігівщина після звільнення у квітні минулого року, — тисячі вибухонебезпечних предметів, які ворог лишив після себе. Відтоді обстежено 40,6 тис. га територій (з них більш ніж 37 тис. га — сільгоспугіддя), вилучено і знищено понад 60 тисяч вибухонебезпечних предметів. Втім, це лише частина від усього. Адже ворог перебував на двох третинах області.

Свою допомогу пропонують фахівці з Хорватії — країни, яка після збройної боротьби за свою незалежність пройшла шлях очищення території від вибухонебезпечних предметів і за останні десятиліття стала чи не лідером серед європейських держав у питаннях з розмінування.

 

Чим саме готові допомогти — йшлося під час зустрічі в ОВА з представниками робочої групи з розмінування неурядової організації GLOBSEC, у якій головує четвертий Президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович.

    «Завдяки підтримці наших міжнародних партнерів за цей рік нам вдалося досягти неабияких зрушень в усіх сферах. У тому числі й розмінуванні, яке напряму пов’язане з процесом відновлення життєдіяльності області. Розуміємо, що роботи вистачить на роки: ще не проводилося суцільне розмінування, зовсім не приступали до підводного, небезпечними залишаються ліси, заборону на відвідування яких не скасовано», — акцентував начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Наразі GLOBSEC уже проводить навчання для наших піротехніків. У планах — постачання необхідної техніки та залучення повністю екіпірованого персоналу.

    «Наша робота базується на досвіді моєї країни (ред.: Хорватії). Ми дуже добре усвідомлюємо, яке масштабне завдання стоїть перед вами. Розмінування – дуже складне питання не тільки технічно, а й з гуманітарної точки зору, — наголосила пані Колінда Грабар-Кітарович. — Факторів багато, але я б виділила три основні — людські ресурси, технології та просвітницька робота з громадськістю. В усіх цих аспектах ми готові допомагати».

За словами керівниці робочої групи GLOBSEC, восени цього року Хорватія організовує міжнародну конференцію, присвячену питанням розмінування в Україні, щоб залучити якомога більше країн до ініціативи.

Зараз над розмінуванням території Чернігівської області працює 9 розрахунків ДСНС, допомагають міжнародні партнери – Demining Solutions, The Halo Trust, FCD, DRC.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини