Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:40:37

Як пройти реабілітацію після ампутації та встановити протез за державної підтримки

01.04.2023   12:07Агенцiя

Війна кардинально змінила життя мільйонів українців — як цивільних, так і військових.

Захисники та захисниці України постійно перебувають у зоні ризику отримання бойових травм, деякі з яких призводять до ампутацій.

Людям, які це пережили, доведеться пройти довгий шлях відновлення. Важливо, щоб на всіх кроках їх супроводжували кваліфіковані спеціалісти, які, крім медичної допомоги, нададуть ще й інформаційну підтримку, розказавши про технічні характеристики протезів, можливість безоплатного протезування від держави та систему компенсації.

На що слід звернути увагу при виборі протезного підприємства та як подати заявку на безплатне протезування — інформує Чернігівське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Процедура протезування

Нині технології протезування кінцівок в Україні нічим не поступаються іноземним. Наші спеціалісти використовують ті самі комплектуючі, що і спеціалісти із США та Європи.

Допротезна реабілітація починається ще в лікарні. Обробка рани, бинтування, вправи для запобігання контрактури та амплітуди рухів — все це створює оптимальні умови для подальшого протезування.  

Зазвичай протезування проходить у два етапи — спочатку підбирають тимчасовий протез, а вже пізніше виготовляється постійний індивідуальний. Тимчасовий протез менш мобільний та естетичний, ніж постійний індивідуальний протез, але він може бути рекомендований за медичними показниками.

В Україні зараз діє понад 50 протезних підприємств у різних регіонах. Не всі підприємства надають однаковий обсяг послуг — одні виготовляють тільки протези верхніх кінцівок, інші — і верхніх, і нижніх.

При виборі підприємства для протезування скористайтеся порадами:

    Поспілкуйтесь з людьми, які мають подібну травму і живуть з нею вже деякий час. Вони можуть порадити підприємство та протезиста, орієнтуючись на власний досвід.
    Звертайте увагу на транспортну доступність підприємства. Протез потрібно регулярно обслуговувати у спеціалістів, тому вам має бути зручно добиратись до закладу.
    Дізнайтесь про кваліфікацію протезиста. Його досвід роботи має бути не менше 3 років, а за останні 2 роки він мав виготовити протези не менше як для 20 пацієнтів.
    Запитайте, чи мають фахівці сертифікацію від виробника комплектуючих, які будуть використовуватися для вашого протеза.

Якої допомоги чекати від держави

Державна політика спрямована на те, щоб всі, хто потребує протезів, були забезпечені ними за державний кошт. Оплата послуги здійснюється через Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. Безплатним також є підбір, адаптація та подальше тренування по взаємодії з протезом.

Також в Україні діє система співфінансування у випадках, коли протез і подальше обслуговування виявляється дорожчим за закладені норми. Наприклад, співфінансування може відбуватися через благодійні організації та фонди.

Особа з інвалідністю може отримати за державний кошт такі допоміжні засоби реабілітації:
 

  •     протезно-ортопедичні вироби, зокрема ортопедичне взуття, протези;
  •     спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;
  •     засоби для пересування;
  •     допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;
  •     меблі та оснащення;
  •     спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.


Як отримати протез за державні кошти     

Щоб отримати протез за державні кошти, треба мати такі документи:
 

  •     заява на забезпечення протезним виробом;
  •     паспорт громадянина України чи відповідне посвідчення;
  •     документ з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  •     рішення військово-лікарської комісії про необхідність забезпечення протезним виробом;
  •     витяг з наказу командира військової частини або довідка про обставини травми, що видана командиром військової частини.


Щоб отримати необхідні засоби реабілітації необхідно пройти декілька етапів.

Етап 1. Подача заявки. Заявку про забезпечення допоміжними засобами реабілітації в комплекті з повним пакетом документів необхідно подати до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), або до органів соціального захисту населення (ОСЗН), або через електронний кабінет особи з інвалідністю.

Етап 2. Ознайомлення з інформаційними матеріалами. Співробітники ЦНАП/ОСЗН мають ознайомити зі змістом інформаційних матеріалів та корисних джерел, а саме:
 

  •     переліком підприємств, до яких особи можуть звернутися з питання забезпечення допоміжними засобами реабілітації;
  •     каталогом допоміжних засобів реабілітації;
  •     механізмом забезпечення допоміжними засобами реабілітації та отримання компенсації за самостійно придбані засоби;
  •     інформацією щодо сумісності допоміжних засобів реабілітації;
  •     інформацією щодо роботи електронного кабінету.


Якщо заявка подається через електронний кабінет, то з усією інформацією заявник має ознайомитись особисто.

Етап 3. Отримання повідомлення про рішення. Територіальне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю формує електронне направлення  та надсилає повідомлення про ухвалене рішення до ЦНАП/ОСЗН для інформування осіб з інвалідністю.

Етап 4. Звернення до протезного підприємства. Необхідно звернутись до вибраного протезного підприємства з заявою про намір на забезпечення ДЗР. Заява подається особисто або через електронний кабінет. З моменту подання заявки  є 14 днів, щоб, у разі необхідності, змінити вибране підприємство.

Етап 5. Підбір, замовлення та примірка допоміжних засобів реабілітації. На підприємстві  допомагають з підбором засобів реабілітації та формують замовлення на його виготовлення. Особа з інвалідністю має перевірити замовлення та підписати його. Після примірки готового індивідуального засобу реабілітації (якщо він підійшов), повторно підписуєте замовлення та акт приймання-передачі робіт.

Етап 6. Отримання допоміжних засобів реабілітації. Під час отримання готового допоміжного засобу реабілітації повинні надати інструкцію щодо його експлуатації та талон на гарантійне обслуговування.  

Організації, які надають підтримку ветеранам

Після ампутацій починається відповідальний період лікування та адаптації. Щоб цей процес пройшов легше, залучіться підтримкою оточення. Це можуть бути рідні, друзі, лікарі, психологи, люди зі схожим досвідом, а також організації з підтримки ветеранів.

Чернігівське обласне відділення
Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини