Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 01:35:06

Бігли забіг, стрибали й підтягувалися: у річницю загибелі захисника Віталія Трухана у Чернігові провели турнір

14.03.2023   10:22Агенцiя

У Чернігові провели турнір присвячений пам’яті Віталія Трухана "Біжу за Біцуху". Цей турнір провели у річницю загибелі захисника. 12 березня 2022 року Віталій Трухан загинув у бою, захищаючи Маріуполь.

Змагання провели у 15 ліцеї, саме тут навчався "Біцуха".
Віталій сам займався бігом і багато часу приділяв спорту, каже його друг Олександр Тарнавський. Він пішов захищати країну, коли навчався на другому курсі. Це було одразу після Революції Гідності. В полку "Азов" він був головним сержантом та навчав новобранців. Його посмертно нагородили орденом “За мужність”.

"Він завжди своїм прикладом показував бійцям, як потрібно виконувати фізичні вправи. Це його відрізняло від багатьох командирів. «Біцуха» був прикладом, бо він показував бійцям як треба, показував високу планку. Хотілося б, щоб його пам’ятали, щоб молодь прагнула до того рівня", — розповів друг Віталія Олександр Тарнавський.
Чернігівець Віталій Трухан загинув у бою за Маріуполь. Йому було 27 років. Після деокупації Чернігівщини його дружина Марина Боднар і двоє синів переїхали жити до Чернігова, де навчався і виріс "Біцуха".
Тіло Віталія досі не повернули в Україну, родина чекає, коли зможе поховати й попрощатися з ним.
"Це дуже важкий і довготривалий процес, оскільки обмін тілами триває, так як і триває обмін чоловіків, які в полоні, і гарантії, як саме та сторона повертає тіла і хто там присутній, це дуже важко ідентифікувати, і треба очікувати ДНК", — каже Марина Боднар.
У ліцеї, де навчався Віталій Трухан, намалювали мурал з його портретом. А турнір, присвячений його пам’яті, планують зробити щорічним.

"Коли ми проходимо, я буду відвертою, я кожного ранку вітаюся з Віталіком, а ввечері, коли йду, кажу йому до побачення", — говорить директорка шкільного музею Валентина Руденок.

"Він був нашим випускником, був Героєм, який боронив наше життя, нашу можливість зараз навчатися, нашу можливість ходити вулицями, він боровся за незалежність своєї України й віддав життя за все те, за що боровся", — розповіла учениця ліцею №15 Аліна Омельянюк.

У шкільному музеї в ліцеї №15 влітку створять залу присвячену пам’яті захисниками, які віддали життя, захищаючи Україну.

"Можливо, все ж таки там десь всередині глибоко є сотий і тисячний відсоток того, що це сталася помилка і він повернеться. Я давала собі рік, що якщо за рік він не з'явиться і не дасть про себе знати, то тоді це точно так. Сьогодні саме ця дата, змиритися з цим дуже важко. Але з цим доведеться жити далі", — розповіла Марина Боднар.

suspilne.media

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.