Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:07:43

Схема із житлом для сироти з Ічнянщини: замість міської чи приміської квартири - хата у глухому селі

08.02.2023   09:20Агенцiя

Щорічно з державного бюджету надаються субвенції місцевим бюджетам для придбання житла сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування. У 2021 році Чернігівщина отримала для сиріт понад 30 мільйон гривень.

«Для нашої області передбачена була субвенція для виполати компенсації дітям-сиротам  - 30 мільйонів 395 тисяч для 80 осіб. Щодо сум компенсації, то для сиріт до вони варіюються від 450 тисяч гривень до 202 тисяч, у залежності від віку. В межах цієї суми вони мали право придбати житло. Супроводом сиріт займається органи місцевого самоврядування і допомагають оформленню всіх документів. Кошти зараховуються на рахунок особи, яка має право на компенсацію. Якщо все добре, то дається рік на придбання житла. Опікуни або особи, які досягли повноліття обирають житло», - повідомила керівниця департаменту соціального захисту Валентина Лугова.

24-річний Максим Сороченко – сирота. Родом з Івангорода на Ічнянщині. Максим Сороченко вже має дружину та маленьку дитину, але купити власне житло молода родина не взмозі. Тимчасово мешкають у старенький хаті родичів. Ще до початку війни держава виділила Максиму Сороченку гроші за програмою на купівлю житла – 450 тисяч гривень. Однак купити оселю для нього виявилося непростою задачею. Спочатку завадили бойові дії, потім закриті реєстри, згодом відмови чиновників у запропонованих варіантах. І це незважаючи та те, що сирота має право самому обрати житло.

Максим дивується. Каже, що після деокупації області ніяких проблем знайти житло в громаді не має. Багато людей виїхали. Квартири, хати продаються недорого.

Сороченко неодноразово пропонував чиновникам дуже недорогі варіанти житла в Ічні та інших населених пунктах. Обирав квартири і будинки за принципом, щоб було ближче до родичів та транспортної інфраструктури. Адже хлопцю доводиться постійно виїздити до Києва на роботу, у цей час хтось має допомагати дружині з дитиною.

«Варіанти пропонували в Ічні, Ніжині, чиновники ходили, дивилися, але не давали згоди на ці хати. В Івангороді є будинок, який можна купити було, пропонували в Гужівці, є хати гарні, але все не підходило», - із сумом говорить Максим Сороченко.

Всі запропоновані сиротою варіанти або не влаштували комісію, або, начебто, не відповідали вимогам урядової постанови.

Час минав, а відповідного житла не могли знайти. В такому разі не використані кошти субвенції мають повернутись  державі.

Врешті решт напередодні Нового року міська рада пропонує Максиму будинок у Більмачівці, що в 30(!) кілометрах від  Ічні. В селі залишилось майже лише старі люди, купа покинутих хат, не має інфраструктури, транспорте сполучення незручне, як молодій родини тут мешкати незрозуміло. Але на Максима могли психологічно тиснути, бо казали, за його словами: «не подобається, з часом зможеш це продати і купити, те що тобі справді потрібно. А відмовишся – не отримаєш взагалі нічого».

«Мене поставили перед фактом: або щось куплять, або нічого. Тоді думав, що краще щось, ніж нічого. Запропонували з міської ради. Казали, що подружка міської голови продає хату. Не дивись, що не зручно. Тобі залишиться меблі, побутова техніка, телевізор. Нічого не потрібно буде купляти. Приїхали - в хаті дійсно і техніка, і меблі.  Почали оформляти документи. Потім, коли приїхав забирати ключі, то зрозумів, що мене надурили. Меблі вивезли, телевізор забрали, хоча обіцяли залишити», - бідкається Максим.
Договір роблять за лічені дні і хлопець погоджується, аби не залишитися без нічого.
Згодом Максим з’ясував, що в придбаному будинку жила депутатка міської ради з чоловіком, які, начебто у близьких стосунках з міським головою Оленою Бутурлім. Як йому розповіли неофіційно, будинок непоганий, але в цьому селі продати житло наразі майже неможливо, тому власники, користуючись зв’язками, знайшли вихід – скористались державною програмою.
Згідно з договором куплі-продажу далеко не новий будинок в селі за 30 км від Ічні, без газу, було оцінено прилуцьким ТОВ аж у 850 тисяч гривень, але господарі «зголосилися» продати нерухомість майже за півціни за 450 тисяч.
Результат: Максим продовжує з родиною мешкати у розваленій хаті у родичів. Продати будинок неможливо. Зрозумівши, що у міській раді банально його надурили вирішив шукати правди. Хлопець вважає, що Державна програма створена, щоб допомогти українським сиротам, а не чиновникам та їх друзям.
У міській раді Ічні до зустрічі з журналістами підготувалися. В кабінеті міського голови зібрали ледь не все керівництво. Очільниця громади говорить, що житло депутатки вони не лобіювали. Його запропонувала староста села Більмачівка.          
«У нас депутатський корпус з 26 депутатів, я спілкуюся з усіма, бо треба приймати важливі рішення. Сказати, що вона моя подруга, я не можу, бо з усіма спілкуюся», - відповідає на запитання Ічнянський міський голова  Олена Бутурлім.


Чиновники з комісії, яка мала б допомогти знайти сироті житло, стверджують, що в усіх варіантах житла, які пропонував Максим, були законні підстави відмовити.    

«Будинки пропонувалися, Максим був згоден, але члени комісії не погоджувалися, бо житло не відповідало нормам. Не було опалення, водопостачання, газу. Дивилися і квартиру в Ічні. Трикімнатна квартира. Власники погодилися продати її за 450 тисяч. Але оцінена вона була у 230 тисяч гривень. Така оцінка в Ічні. Згідно з постановою навіть, якщо на рахунку 450 тисяч і продавці хочуть 450 тисяч, а оцінена вона у 230 тисяч, то продавці продать повинні за 230 тисяч, або Максим має доплатити ще 220 тисяч», - пояснює директорка центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ічнянської міськради Людмила Тименко.

Водночас пояснення чиновників викликають сумніви. Хлопцю купили будинок, в якому родина не хоче жити, і не може продати. Лише тому, що його змогли дуже дорого оцінити. А інші об’єкти, що пропонував Максим, на які дійсно є попит, чомусь оцінювали дуже дешево. Сороченко підозрює, що має місце змова. Ситуація дійсно виглядає дуже і дуже підозріло.

Адвокат Максима готує звернення до органів влади та до правоохоронних органів. Проситиме уважно перевірити, як у громаді використовують не лише державні субвенції, але й кошти, які надходять від благодійників.

Проте ще до відкриття кримінальних проваджень є у місцевих чиновників є шанс виправити помилку та вирішити все мировою угодою. Максим каже, що готовий продати будинок, щоб купити житло там, де існують умови для нормального життя молодої родини.

 

cntime.cn.ua

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини