Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:01:44

Судові охоронці Чернігівщини запобігли пронесенню до судів майже 8000 заборонених предметів

13.01.2023   10:41Агенцiя

7971 небезпечний предмет було виявлено у відвідувачів органів системи правосуддя Чернігівської області впродовж ІІ півріччя 2022 року.

Це майже в 13 разів більше ніж у ІІ півріччі 2021-го. Проте жодна із таких речей не потрапила до судів завдяки пильному оку співробітників Служби судової охорони.
Попередження пронесення до судових установ заборонених предметів є одним з найважливіших напрямків роботи судових охоронців, особливо з моменту повномасштабного вторгнення рф в Україну.
-                     Враховуючи воєнний стан і те, що наша область є прикордонною, пильність і увага - вкрай необхідні якості судового охоронця. Під час несення служби, окрім ретельної перевірки документів і речей відвідувачів, звертаємо увагу на нетипову поведінку громадян, сторонні предмети, залишені у приміщеннях судів, на все, що може свідчити про злочинні наміри. Адже мінімізація ризиків терористичних та інших загроз безпеці учасників судових процесів, врегулювання конфліктних ситуацій – це наш обов`язок, -  відмітив начальник територіального управління Служби судової охорони у Чернігівській області полковник Служби Олександр Рибак.
Статистика за 2022 рік показала суттєве збільшення відвідувачів, які мали при собі вогнепальну зброю та набої до неї. Якщо в ІІ півріччі 2021 року було виявлено лише 1 одиницю вогнепальної зброї, то рік по тому – 344. Кількість виявлених набоїв збільшилась у 118 разів. При тому, що в мирний час співробітники Служби у більшості випадків фіксували спроби пронесення колюче-ріжучих предметів.
Так, у переліку предметів, що виявлялися в ході здійснення контрольно-пропускного режиму протягом липня-грудня 2022 року:
-         366 одиниць зброї (вогнепальна, газова, пневматична зброя, пристрої для відстрілу патронів, споряджених гумовою кулею);
-         6643 набоїв;
-         821 колюче-ріжучий предмет (ножі, викрутки, ножиці тощо);
-         124 балончики, споряджених речовинами сльозогінної та дратівливої дії;
-         16 електрошокових пристроїв;
-         1 граната.
Найбільше заборонених речей виявили у Деснянському районному суді м. Чернігів – 2626 одиниць. Далі йдуть Новозаводський районний суд м. Чернігів  і Чернігівський окружний адміністративний суд - 1274 і 946 предметів відповідно.
 

Загалом впродовж ІІ півріччя 2022 року в установах системи правосуддя, охорону яких забезпечують співробітники Служби судової охорони у Чернігівській області, відбулося 34607 судових засідань (з початку 2022 року - 51634). Через пости пропуску та охорони пройшло 67546 громадян (з початку 2022 року -106639).
Нагадаємо, відповідно до законодавства судова охорона забезпечує пропуск громадян до приміщень органів та установ системи правосуддя. Співробітники Служби мають право вимагати пред'явлення документа, що посвідчує особу. Також під час організації пропускного режиму вони мають право візуально оглядати речі відвідувачів, у т.ч. використовуючи металодетектор. Згідно правил, прохід до суду із предметами, які можуть становити небезпеку для оточуючих, заборонений. Відвідувачі можуть їх залишити у спеціальних камерах схову в суді.

Довідка:
Служба судової охорони є державним органом у системі правосуддя для забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах. Служба підзвітна та підконтрольна Державній судовій адміністрації України.
Територіальне управління Служби судової охорони у Чернігівській області було створене 11 березня 2020 року. Основними завданнями ТУ ССО у Чернігівській області є: контроль та організація практичних заходів, спрямованих на підтримання громадського порядку в судах, недопущення і припинення проявів неповаги до суду, охорона приміщень судів, органів та установ системи правосуддя, забезпечення у суді безпеки учасників судового процесу, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду.


За додатковою інформацією звертатися
ПрессекретарТУ ССО у Чернігівській області
Наталії Свириденко
Тел.: +380 93 049 37 88
E-mail: nutssv@gmail.com
https://www.facebook.com/ssotuchernigiv

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини