Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 05:07:33

13 січня: Цей день в Україні та в світі

13.01.2023   09:59Агенцiя

ДЕНЬ 324 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 324 RUSSIAN AGRESSION

13 січня в Україні православні та греко-католики святкують Щедрий вечір і вшановують пам'ять святої Меланії Римлянки та Василя Кесарійського. Також у ніч із 13 на 14 січня зустрічають Старий Новий рік.

У Литві – День пам'яті захисників свободи, у Швеції та Фінляндії – День святого Кнута, в Індії – фестиваль Лорі.

Щедрий вечір

За тиждень після коляди, напередодні Нового року (за старим стилем) відзначають Щедрий вечір.

У народному календарі 13 січня - це також Васильєв вечір або Васильєва коляда. Молодь ходила дворами з піснями-щедрівками, колядками та побажаннями миру, добра та благополуччя.

Також 13 січня у православній традиції заведено згадувати преподобну Маланію Римлянку, а наступного дня, 14 січня, православні вшановуватимуть пам'ять святителя Василя Кесарійського. Тому також народна назва свята – святого Василя та Маланії.

Головною стравою на святковому столі у наших предків вважалося блюдо зі свинини, оскільки святий Василь – покровитель свинарів. Крім того, варили кашу, а заразом і ворожили на ній: якщо добре виходило, того ж чекали від року, що настав, і навпаки.

Також опівночі заведено струшувати сніг із яблуневих дерев, щоб не скупилися на врожай.

Дівчата цієї ночі, незважаючи на заборони церкви, ворожили. Вважається, що ворожба у Щедрий вечір відрізняється особливою точністю.

Ще цього дня:

1898 - Французький письменник Еміль Золя надіслав відкритий лист (відомий під назвою "Я звинувачую") французькому уряду з приводу справи Дрейфуса;

1935 – На плебісциті в Саарській області понад 90% голосує за приєднання до Німеччини;

1957 – Компанія Wham-O розпочала випуск фрізбі;

1989 – У Великій Британії комп'ютери вперше були паралізовані вірусом Friday the 13th, відомим також під назвою Jerusalem. Періодично активізується у дні, коли 13 число припадає на п'ятницю;

2000 - Білл Гейтс заявив про відставку з посади голови компанії Microsoft.

2019 – Було вбито Павла Адамовича, мера Гданська.

Іменини: Давид, Йосип, Меланія, Михайло, Петро, Яків

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.