Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:37:01

Допомога у відновленні інфраструктури Чернігова надійшла з Австрії

11.11.2022   10:20Агенцiя

Як знайти порив на водопроводі, якщо вода з труби, наприклад, не витікає на поверхню, а просто тече в лотки теплотраси? А якщо водопровід іде паралельно теплотрасі і потрапляння води може бути де завгодно, на відстані, навіть, в сотні метрів?

Як правило, такі пориви шукають навмання, розкопуючи водопровід в декількох місцях. Зазначений метод пошуку місця пориву дуже вартісний і, як доволі тривалий по часу. Але, допоки аварійна бригада не знайде та не усуне порив, споживачі залишаються без централізованого водопостачання.

Тому одним із головних завдань працівників водоканалу є, якнайшвидше, визначити місця пориву водопровідної мережі з подальшим її ремонтом. Питання пошуку поривів на водопроводах актуальне не лише для водоканалів України. Вирішенням цієї проблеми займаються наукові лабораторії по всьому світу.

Ті, хто стикався з поривами на водопровідних мережах, знають, що витоки води, якими б незначними вони не були, супроводжуються шумом певної сили, яка залежить від розмірів пошкодження труби. Саме на методі пошуку шуму від витоків води з водопровідних труб спроектовано переважну більшість обладнання для визначення місць поривів водопроводів.

Після бойових дій на території Чернігова, в результаті артилерійських, ракетних та авіаційних обстрілів, значну кількість водопроводів міста було пошкоджено. Аварійні відключення електрики також роблять свою шкоду, руйнуючи застарілі труби виникаючими під час відключення гідроударами. Тому питання діагностики водопровідних мереж, як ніколи, було і залишається актуальним для працівників КП «Чернігівводоканал».

Декілька місяців тому до КП «Чернігівводоканал» звернулися представники Посольства Австрії в Україні. Комунальному підприємству, в рамках відновлення інфраструктури міста Чернігова від наслідків російської агресії, було запропоновано не тільки отримати сучасне обладнання для пошуку поривів на водопровідних мережах від австрійської компанії MTA Messtechnik GmbH, але й направити представників КП «Чернігівводоканал» для навчання фахівців.

Програму навчального візиту до дослідницького і навчального центру «European Pipeline Center (EPC)», як і саме обладнання для пошуку місць поривів водопроводів КП «Чернігівводоканал», було профінансовано Директоратом компанії MTA Messtechnik GmbH.

– На випробувальному полігоні EPC укладено трубопроводи різних діаметрів з усіх матеріалів, що випускаються серійно. Загальна протяжність навчальних мереж близько 2500 м. При цьому там змодельовано різні варіанти пошкоджень мереж: негерметичність, течі, розриви та ін. Це дає можливість імітувати широкий спектр різноманітних аварійних ситуацій. Під час отримання курсу теоретичного навчання роботі з обладнанням компанії MTA Messtechnik GmbH ми прийняли участь у двох спеціальних тренінгах. Перша частина стосувалася правильного використання сучасних технологій експлуатації трубопроводів. Друга навчальна частина – це правильне використання технології виявлення витоків. Отриманні знання ми будемо використовувати в ході відновлення зруйнованих водопроводів в місті Чернігові, – розповів Віталій МЕКШУН, учасник прорєкту від компанії MTA Messtechnik GmbH.

– Під час нашого візиту з боку представників компанії MTA Messtechnik GmbH ми постійно відчували дружню підтримку та бажання допомогти місту Чернігову. Особливу подяку хотілося б засвідчити генеральному директору компанії MTA Messtechnik GmbH пану Марко Тафернеру (Marko TAFERNER), який створив цю компанію і вже багато років керує нею. Пане Марко Тафернер, Ваша допомога є надзвичайно важливою для міста Чернігова. Надаючи допомогу, Ви надаєте не просто матеріальні цінності, а даруєте людям надію на краще життя. Ми цінуємо Вашу підтримку! – наголосила Надія БЕРНАСОВСЬКА, учасник проєкту від компанії MTA Messtechnik GmbH.

Наразі обладнання, надане компанією MTA Messtechnik GmbH КП «Чернігівводоканал» вже надійшло до Чернігова та практично використовується під час пошуку поривів на водопроводах.

Для довідки:

Акустичний течешукач води F.A.S.T. Aqua M100 призначений для пошуку місць витоку води в трубопроводах. При витоку вода створює звук який уловлюється геофонами, посилюється і передається через навушники оператору. Пристрій має приймач дисплея. Течешукач підтримує підключення різних датчиків і мікрофонів, які можна вибрати як додаткові аксесуари або вибрати набір найбільш підходящий для виконання поставлених завдань.

 КП «Чернігівводоканал»

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини