Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 03:07:39

Ціни на дрова від ДП «Новгород-Сіверське лісо­ве господарство» — найнижчі в Україні. А попит на них досі небачений

31.10.2022   09:55Агенцiя

Сергій Заєць очільник ДП «Новгород-Сіверське лісо­ве господарство» розповів журналістам, яка нині ситуація на підприємстві та почому дрова для населення.

- 2022-ий почався для нас з ре­організації. Наше господарство злилось із семенівським, і тепер під «одним дахом» вдвоє більше лісових угідь, - розпочав Сергій Заєць. - З виробничих потуж­ностей додались цех з переробітки деревини, нижній склад та автопарк, що в Семенівці. Ліс­ництв тепер 11, а працівників 370 (до об'єднання було 200). З реорганізацією встигли до повномасштабного вторгнення росії.

- А воно вам не завадило провести головну весняну роботу - садіння лісів?..

- Ні. Ми виконали всі плани з лісовідновлення. Заліснено 270 гектарів на зрубах і створено дев'ять гектарів нових лісів на малопродуктовних сільгоспугід­дях.

- І це в березні-квітні? І в окупацію щось садили?..
- Так. Колись десь і ризикую­чи виходили на садіння лісу. Так само як аграрії на посівну. Вдячний лісничим і лісівникам, вдячний селянам за допомогу. Впевнений, що ліс, посаджений у воєнну весну, ростиме добре, принесе людям багато дарів і достигне повноцінним. До того ж і розсадники ми засіяли - ростуть пагінчики для весни-2023! Як до­бре було б, аби вона була мир­ною...

- Економічно стало важче набагато. На традиційну нашу продукцію попиту нема практич­но зовсім. Навіть ліс-кругляк не в «тренді». То й навіть логістика тут особливої ролі не грає.

А от на дрова - ажіотаж. Всім треба - населенню, школам, дитячим садкам, закладам куль­тури. Ми вже поставили в осві­тянські заклади Новгород-Сіверської і Семенівської громад понад 1420 кубометрів дров, і ще 162 кубометри - закладам куль­тури.

З початку року продали понад 9 тис. кубометрів дров населен­ню. Тільки в минулу п'ятницю, 9 вересня, за день відтранспорту­вали з нижнього складу до дво­рів 100 кубічних метрів дров.

- А як практично селяни й містяни можуть придба­ти у вас таке цінне по ни­нішніх часах паливо?

- Дрова реалізуємо безпосе­редньо з лісництв та з нижнього складу. Кожна особа може при­дбати за рік 15 кубометрів дров.
Ціна на кубометр дров з липи, осики, ялини - 220 гривень; со­сни, вільхи - 300 грн; берези 340 грн; дуба, клена, в'яза, акації - 370 грн. Якщо доставлятиме у двір наш транспорт - доплюсуйте 390 грн за кожен куб.

Якщо ж продукція на нижньому складі, то ще плюс 300 грн на кожній машині. А доставка спо­живачеві в місті - 640 грн.

- Як на мою думку, то до­рогувато. А прикиньте, Сер­гію Михайловичу, будьте ласкаві, у скільки обійдеть­ся стандартна машина дров середньої якості місь­кому замовникові?
- Із задоволенням. Порахуємо на п'ять кубометрів. Вийде десь 3,5 тис. Гривень.

- То й справді недорого!
- Ціни сформовані ще до війни.
І за доставку дров ми підняли їх от тільки 1 вересня. Хоча пальне золоте за ціною вже давно. До речі, заплатити за дрова можна безпосередньо в лісництві, в касі в міському офісі, на нижньому складі, через термінал.

Що ж до цін на продукцію, то ми ж розуміємо, що дрова сьогод­ні, можна сказати, стратегічний товар для людей: це найкраща альтернатива газу (це ж добре, якщо не буде з газопостачанням перебоїв!). Ми розуміємо, що й три з половиною тисячі гривень для переважної більшості пенсі­онерів - зовсім недешево. Але піднімати ціну не вважаємо до­цільним - треба ж підтримати людей у воєнний час.

Тому дрова з наших, новгород-сіверських і семенівських лісництв, зараз найдешевші в Україні. Для прикладу: кубометр їх по сусідству, на Сумщині, для населення обходиться у понад тисячу гривень.

- То спасибі, що тримаєте ціни. Але це не позначилось на заробітках ваших лісів­ників?
- А де у війну зарплати вирос­ли? І в лігоспі нема змоги трима­ти їх на довоєнному рівні. Але го­ловний фактор тут не ціна дров, а відсутність попиту на традицій­ну нашу продукцію.

- Але є ініціатива депута­тів районної ради: дозволи­ти населенню самозаготів­лі дров в лісах - з того, що звалено буревієм чи віком дерев. Як Ви до цього стави­тесь?
- Та адміністрація лісового гос­подарства не має ніяких повно­важень давати дозволи такого штибу. Все врегульоване укра­їнським законодавством. Крім того, що є загальна заборона на відвідування лісів, є ще Лісо­вий кодекс.

Дозвольте зачитати з моєї відповіді голові районної ради Василеві Жуку на запит де­путата Сергія Редкача: «...згідно з Лісовим кодексом збір мертвих стовбурів дерев або їх частин по­требує спеціального документа - лісорубного квитка. Він видаєть­ся постійним лісокористувачем, в основному, це лісогосподарчі підприємства. Несанкціонована рубка сухостою кваліфікується за ст. 65 Кодексу про адмінпорушення «Незаконна порубка, по­шкодження та знищення лісових культур і молодняка» і карається штрафами. По-друге, лісозаготі­вельні роботи належать до робіт з підвищеною небезпекою і несуть пряму загрозу життю людини. По-третє, не всі громадяни є сві­домими, тож під виглядом збору сушняку можуть бути спроби вивозки свіжоспиляної деревини».

Я особливо наголошую на другому пункті: на небезпечнос­ті пропонованих лісозаготівель. Хто відповідатиме, наприклад, за травмування людини? То все ж простіше дрова придбати.

- А як ваші лісоруби йдуть валити ліс на новій ділян­ці чи на рубку догляду, то МНСники її перед цим дослі­джують?
- На щастя, наш лісовий фонд обійшло замінування. Є карта потенційно забруднених вибухо­небезпечними предметами місць - і таких місць на терені нашого лісництва не значиться.

Але нещодавно швейцарський благодійний фонд, що допомагає Україні розміновувати терито­рію, провів навчання щодо того, як виявляти вибухонебезпечні предмети і як поводити себе з ними. Наші фахівці були на цьо­му навчанні, знаннями діляться з колегами.

- Цього року не відкривав­ся і не відкриється мислив­ський сезон. Але ж про ди­чину ваші єгері подбали?

- Аякже! І сіна для диких тварин накосили, й віників нав'язали, й зерна ми закупили. Є й сіль у брикетах. То, думаю, що звірина зиму переживе добре, тим паче, що на неї не полюватимуть. Проте в природи свої закони, і все передбачити заздалегідь не­можливо.

Джерело: газета “Сіверський край” від 15.09.2022, Інтерв'ю взяла Ганна ХАЛІМАН

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.