Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:21:02

Про проблеми громад — безпосередньо у громадах: В’ячеслав Чаус з робочим візитом у Новгород-Сіверському районі

17.08.2022   20:20Агенцiя

Про проблеми громад Новгород-Сіверського району та шляхи їх розв’язання начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус разом з керівниками районних військових адміністрацій, деякими керівниками структурних підрозділів ОВА спілкувався 16 серпня з очільниками ТГ.

У районі чотири громади, дві з яких — Новгород-Сіверська та Семенівська — щодня потерпають від ворожих обстрілів. Тож найголовніше питання — безпекове, яке торкається усіх сфер життя.

Насамперед має чітко працювати система оповіщення. На часі — її модернізація: проєкт є, потрібні кошти на встановлення. Також необхідно оптимізувати плани евакуації населення, облаштувати найпростіші укриття та захисні споруди (безпосередня близькість агресивних сусідів стимулює процес). Щодо останнього — пришвидшитися мають громади, школи яких працюватимуть в очному режимі, що можливо лише за безпечних умов. Зокрема, в Коропській громаді наразі 5 шкіл готуються до навчання дітей офлайн. Тут працюють над доукомплектуванням укриттів, зокрема додатковими джерелами електроживлення.

Не менш важливо — підготовка до опалювального періоду. Робота триває за планом — майже 66% по району.

«У цьому питанні бачу єдиний шлях — модульні котельні на альтернативних видах палива, а також встановлення систем індивідуального опалення. Але це все поступово», — наголосив В’ячеслав Чаус.

У громадах запевняють, що не буде проблем із забезпеченням дровами. На альтернативні види палива ще переводять деякі газові котельні.

Голови громад нарікають на стан доріг, що є одним із факторів погіршення логістичних маршрутів. Транспортне сполучення у самих громадах налагоджується. А от з центром району — складно. Питання ремонтів та логістики опрацьовуватимуть профільні департаменти ОВА.

Ще одна болюча тема — розвиток економіки, від чого напряму залежить наповнюваність бюджетів. Через активні бойові дії на території області та постійну загрозу ракетних обстрілів деякі підприємства релокували свої потужності. До того ж призупинено реалізацію 5 інвестиційних проєктів (а це сотні мільйонів гривень), зменшено обсяг посівів зернових.

«Ситуацію кардинально змінити не зможемо, але залучити якомога більше охочих відкрити власну справу чи розширити свою діяльність, користуючись державними програмами підтримки, — спробувати слід обов’язково», — зазначив В’ячеслав Чаус.

Принагідно начальник ОВА перевірив укриття у навчальних закладах та лікарні Коропської громади. Зокрема оглянутий Черешенський ліцей готовий приймати дітей офлайн: наявне тут укриття допустиме за масштабами, однак треба доставити біотуалети й подбати про першочергові речі в разі небезпеки.

У задовільному стані й протирадіаційне укриття у школі в Коропі. Тут просторо, багато виходів, є вода, обладнані туалети й вентиляція. Наразі працюють над його модернізацією.

Є над чим попрацювати в протирадіаційному укритті місцевої лікарні. Зокрема, облаштувати якісну вентиляцію та кімнати, де у разі небезпеки можна буде оперувати і залишати маломобільних осіб.
До слова, наразі лікарня має 12 пакетів послуг від НСЗУ. Не вистачає лікарів, як і в більшості медзакладах області. Є також потреба у спецтранспорті.

Також В’ячеслав Чаус відвідав одне з бюджетоутворюючих підприємств громади — Коропське спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Агролісгосп». Нині навантаження на підприємство посилилося у рази. Додають проблем і погодні умови. Так, ще навесні через буревій повалило дерева на загальній площі майже 11 га. Щоб спиляти ці дерева, потрібна оцінка впливу на довкілля. Кошти (а це близько 600 тис. грн) підприємство виділити не може.

Цього ж дня передали 31 велосипед для працівників соціальної та гуманітарної сфер Коропської (15), Новгород-Сіверської (10) та Семенівської (6) громад. Транспорт ОВА отримала завдяки співпраці з міжнародними організаціями. Крім того, Коропська ТГ отримала два генератори, Понорницька — сонячну електростанцію.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини