Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:23:41

Тупичівська громада серед переможців конкурсу "Неймовірні села України"

29.07.2022   10:26Агенцiя

28 липня відбувся фінал Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2022». У форматі онлайн-захисту свої проєкти розвитку сільських територій представили 10 сіл-фіналістів.

Про це повідомляє організатор конкурсу онлайн-видання AgroPortal.ua.

Експертна рада конкурсу оцінювала проєкти сіл за трьома критеріями: актуальність проєкту та реалістичність його втілення (запуск проєкту протягом року) для села та громади; економічна доцільність та конкурентоспроможність бізнес-проєкту; вирішення проблем сталого розвитку в межах реалізації бізнес-проєкту.

Кожен критерій 5 членів Експертної ради оцінювали за десятибальною шкалою. Максимальна кількість оціночних балів проєкту — 150.

1 місце. Село Трояндове, Одеська область (133 бали)

Проєкт зі створення сільськогосподарського кооперативу «Трояндове королівство».



Загальна вартість проєкту складає 399 тис. грн, з яких 250 тис. грн — кошти майбутніх членів кооперативу та 50 тис. грн надає територіальна громада.

Найбільшу кількість балів Експертна рада конкурсу надала селу Трояндове Одеської області. Їхній проєкт «Трояндове королівство» набрав 133 бали. Таким чином, село стало переможцем Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2022» та отримає грошовий грант у розмірі 100 тис. грн на реалізацію свого проєкту від головного партнера — Посольства Королівства Нідерландів в Україні.
Людмила Прокопечко, голова Доброславської селищної ради

Майже 40 років мешканці села займаються вирощуванням троянд. Із села щорічно відправляється понад 1 млн троянд. Кооператив дозволить об'єднати всіх трояндарів і дасть можливість популяризувати бренд «Трояндівської троянди» в Україні. Також це дозволить продовжити підприємницький і туристичний сезон у громаді, забезпечити роботою наше населення і зупинити міграцію молоді з села.

Насамперед планується створення сільськогосподарського кооперативу та реєстрація торговельної марки «Трояндове королівство». За грантові кошти конкурсу буде закуплене обладнання для переробки троянд та облаштування магазину. Також планується розробка сайту для інтернет-магазину. В межах проєкту планується створення крамниці, інтернет-магазину та акаунтів у соціальних мережах для продажу продукції. Приміщення комунальної власності під крамницю на пільгових умовах місцева влада передасть членам кооперативу.

З троянд кооператив буде виготовляти чаї, наливки, настоянки, мило, варення, конфітюр із пелюсток троянд, сувенірну продукцію.

Крім того, вже у жовтні планується закласти тематичний трояндовий парк на площі 3 га з фотозонами і зонами відпочинку. Ділянка під парк уже виділена, також селищна рада допомогла з приміщенням для магазину.

2 місце. Село Кваси, Закарпатська область (132 бали)

Проєкт зі створення мобільного пункту прийому та охолодження молока. Загальна вартість проєкту складає 15 тис. євро.



Більшість жителів Ясінянської ТГ утримують малу та велику рогату худобу. Однією з проблем на даний час є транспортування молока до найближчої сироварні, адже без спеціальної охолоджувальної цистерни молоко швидко псується та знижується в якості.
Мирослава Тулайдан, проєкт-менеджер ГО «Кваси Наповнюйся»

Основною метою нашого проєкту є розвиток та підтримка малого традиційного фермерства і насамперед забезпечення стабільного ринку збуту для жителів усієї Ясінянської територіальної громади. Адже високогірні райони завжди славилися тим, що жителі тримали в господарствах худобу. Хоча останнім часом ця тенденція починає знижуватись саме через відсутність молокопереробки, яка б охоплювала і залучала всіх мешканців нашої територіальної громади.

Мобільний пункт прийому та охолодження молока допоможе транспортувати його від жителів всієї Ясінянської ТГ до сироварні «Розенталь» у селі Кваси. Дана сироварня працює з 2019 року і вже має практику прийому молока від місцевих жителів, а також готова виступити партнером цього проєкту.

У перспективі в громаді планують створення локального бренду молочних продуктів «Ясінянська Долина» і забезпечення безперебійного виготовлення та постачання коров’ячої бринзи з географічним локальним зазначенням.

3 місце. Село Тупичів, Чернігівська область (128 балів)

Проєкт зі створення соціальної мініпекарні.

Головною метою даного проєкту є посилення продовольчої безпеки через забезпечення потреб мешканців 11 населених пунктів Тупичівської територіальної громади хлібом шляхом організації власної пекарні, яка буде використовувати сировину місцевих аграрних підприємств, створить нові робочі місця для мешканців та внутрішньо переміщених осіб громади.

Зоя Чугай, начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Тупичівської територіальної громади

- У громаді під час окупації голоду не було, але не було постачання хліба, ми не мали де його взяти. Тому вирішили створити власну пекарню, яка б забезпечувала наших людей хлібом. Запуск проєкту не займе багато часу, до того ж у нас в громаді є люди, які знають технологію виготовлення хліба. Ми маємо можливість створити конкурентоспроможний хліб для потреби нашої громади.

Для реалізації проєкту громада має приміщення з усіма комунікаціями (електропостачання, газопостачання, вода) на території села Тупичів. Підготовка приміщення буде здійснюватися місцевим бізнесом у співпраці з ОМС громади.

Також вже є домовленість з трьома аграрними підприємствами, які будуть долучені до реалізації проєкту.



Села, які посіли 2-3 місця, отримають по 50 тис. грн для співфінансування своїх проєктів.

Для довідки: конкурс «Неймовірні села України 2022» цього року проводиться під гаслом сталого розвитку. Головним партнером виступає Посольство Королівства Нідерландів в Україні, освітнім — ГО «Інститут партнерства та сталого розвитку».

Загалом видання отримало 120 заявок до повномасштабної війни та 90 — з початком бойових дій на території України. До війни найбільш активними у поданні заявок були жителі Івано-Франківської та Луганської областей, а після — мешканці Чернігівщини. Більшість поданих на конкурс проєктів були спрямовані на виробництво сушеної продукції.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини