Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:21:44

Як чернігівці побували на «Чистій землі» та про що дізналися

21.07.2022   16:35Агенцiя

У п’ятницю 15 липня, в рамках проекту «Чернігів - #МістоСили» зацікавлені чернігівці відвідали ретритний центр «Чиста земля». Його інша назва - «Обителі Будди, який допомагає». Центр знаходиться у селі Гориця (Менський р-н). Його засновник - Ігор Підгорний, якого можна назвати ламою, наставником або вчителем.

Будівництво центру почалося близько 7 років тому. Мета його діяльності – допомогти людям знайти відповіді на важливі життєві запитання, гідно реагувати на виклики сьогодення, зберігаючи спокій, рівновагу, здоров’я фізичне та душевне. В цьому, на думку Ігоря Підгорного, нам варто спиратися на багатовікові традиції буддистської Дхарми, але поєднувати їх з досягненнями сучасної науки. Це ключ до пошуку практичних рішень у різних житейських ситуаціях.

Саме зараз, після активних бойових дій на території нашої області, у Центрі «Чиста земля» ще не відновили заняття та тренінги, але гостям і помічникам тут завжди раді. Наразі триває зведення ще одного будинку, в якому знайте прихисток один із членів команди Ігоря Підгорного. Його житло в Чернігові зруйноване. Усі охочі можуть долучитися й дізнатися різні секрети, як зводити подібні екологічні будиночки в стислі терміни. Для тих, хто втратив житло, це вкрай актуально.

Зазвичай у центрі можна долучитися до медитацій, спробувати свої сили на «Смузі розвитку чутливості» (для відновлення контакту з тілом та контролю над емоціями), пройти «стежкою виконання бажань» і отримати заряд енергії та бадьорості. Завітати сюди може кожен, незалежно від освіти, соціального статусу чи віросповідання. Кожен, хто прагне стати цілісним та реалізованим, жити більш щасливим і гармонійним життям.

– Часто кажуть, що буддизм – це релігія. Це не так! – підкреслює Ігор Підгорний. - Це практика, як жити у світі, аби бути щасливим. Будда казав, що кожна людина народжена для того, щоб бути щасливою. Це знання про реальність. Як людина думає, так вона й вчиняє.

Він провів для гостей з Чернігова екскурсію. Майже в центрі обійстя ми побачили стовп, розфарбований різними кольорами. Засновник «Чистої землі» назвав цей стовп центром всесвіту. «Хочу процитувати одного ченця-філософа, який стверджував, що абсолют – це сфера з центром у кожній точці. Відповідно, якщо є певний абсолют, то чому б центру не бути тут? – розмірковує наш гід. - Як ми вирішимо, так і буде. Тож цей стовп символізує певний абсолютний початок. Він розфарбований у 5 кольорів. Це символ 5 природних енергій, елементів, стихій. Із них складається весь макрокосм, з цього складаємося ми».

Аби загадати бажання (сформувати образ майбутнього), Ігор запропонував нам зупинитися біля «центру всесвіту», далі тричі пройти стежкою навколо стовпа, дорогою прокрутити певні барабани, а насамкінець подзеленчати у дзвіночок для підсилення ефекту. Знайомство з роботою центру ми продовжили біля «Будинку сонця». Він виконує оздоровчі функції. Тут є сауна та кімната з лампами, як у солярії. Це стимулює вироблення вітаміну Д в організмі людини.

А найперша споруда, яка з’явилася на цій території, зараз виконує роль «офісу», вітальні та кухні. Тут є всі комунікації та зручності. І саме тут ми продовжили спілкування з ламою. Цей еко-будинок звели буквально за півтора місяці. Основні будівельні матеріали: деревина (точніше, дерев’яний каркас), солома та глина. Приміщення збудоване за старовинною технологією саманного будівництва.

Отже, зробили собі чаю, зручно вмостилися на подушках, і почали розпитувати, як же нам ставитися до жахливих подій, що зараз відбуваються в нашій рідній країні. Як зберігати внутрішній спокій і рівновагу, не примножувати зло і не отруюватися ненавистю. За словами Ігоря, на деякі з цих питань можна знайти відповіді у збірці «Дхарма воєнного часу», тексти якого написані цьогоріч у березні-квітні.

Зокрема, Ігор робить акцент на таких важливих речах, як: перестати жити минулим, подолати відчуття провини «того, хто вижив», не впадати у стан жертви тощо (детальніше можна ознайомитися за посиланням.

Засновник Центру кілька разів наголошував, що тільки людина серед усіх живих істот може ставити перед собою завдання розвитку, проявляти творчість, і тоді вона стає творцем. «Наша мета – знайти цілісність, пробудити свою свідомість, позбавитися ілюзій,- зазначив Ігор Підгорний. – І всі уроки в житті потрібні саме для цього. По мірі того, як будуть зникати ілюзії, на їх місці буде з’являтися реальність. А реальність і є цілісність».

На запитання, як же нам ставитися до сьогоднішніх подій, Ігор Підгорний відповів прямо:

– Кожний народ проходить свої випробовування для того, щоб знайти цілісність. Ми 30 років не могли зрозуміти, хто ми такі, сформувати план свого розвитку. А зараз вимушені це робити. Погоджуюсь, що мова, віра, армія – це добре. Але якщо не буде розуму як першоджерела, то, як результат, у нас буде божевільна армія, божевільна віра та божевільна мова. Ми повинні розпочати плекати в собі повагу до розуму, повинні вчитися якісно думати. Тому кожен з нас повинен навчатися мислити, навчатися бути відповідальним за своє життя. Треба думати наперед - це і є «матьорий буддизм». Адже як ми думаємо, так ми і живемо.

На переконання Ігоря, вже зараз нам як народу і кожному окремо варто почати формувати позитивний образ майбутнього на найближчий час – місяць, два, півроку, рік. І варто також розпочинати позитивні дії, аби це майбутнє з’явилося. Нехай помаленьку, по міліметру, міліграму, але кожний день. «Якість нашого життя залежить від того, наскільки добре та якісно ми можемо думати. Наскільки ми розуміємо причини та наслідки. І це є дуже важливим. Варто розуміти самим і розповідати іншим, аби вони не чекали дива. Кожний з нас сам відповідає за своє життя. Щоденно людина робить певні кроки, щоб реалізувати своє майбутнє», - отримали ми нагадування та настанову від Ігоря Підгорного.

Тож, напевно, кожен привіз із подорожі на «Чисту землю» свої враження. Хтось поспілкувався з мудрою людиною і, можливо, щось переоцінив у своєму житті. Хтось отримав певні підказки про майбутнє. А хтось просто побув серед прекрасної природи, подихав свіжим повітрям і подивився, як ведеться будівництво еко-споруд, використовуються технології щодо переробки відходів, енергозбереження тощо. Однозначно, цей день нам запам’ятається!

Текст – Любов Сила,

Фото – Віктор Кошмал

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини