Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:33:24

Вбили воїна-афганця, спалили десятки хат і будинок культури: злочини перебування окупантів в Іванівці

13.07.2022   09:35Агенцiя

Це згарище в Іванівці до війни було будинком, в якому мешкала Ольга Зуйок з чоловіком Ігорем.

На початку березня в село зайшли рашисти. Багатьох людей вигнали з їх осель. Та чоловік Ольги Михайлівни не з боязких – пройшов пекло Афганістану, а тому вирішив залишитися вдома.

За кілька днів будинок згорів, а господар зник. Згодом загарбники зізналися місцевим, що чоловіка в будинку стратили двоє російських солдатів, увімкнули газ і підірвали оселю, аби замести сліди злочину. Його залишки знайшли не відразу. Жінка досі не може повірити, що чоловіка нема в живих.

"Діти принесли його в такій валізі від баяна. Це було боляче, мені боляче згадувати. Ми поховали в садку і маму теж поховали, бо не дозволяли ховать. Потім перепоховали. Прожили з чоловіком 36 років, двоє дітей. Народилася внучка. Дуже радів. 29 січня забрали сюди", - розповідає Ольга Михайлівна, жителька Іванівки.

Це теж Іванівка. Залишки будинку родини Антоніни Миколаївни. Під час наступу на село рашистів сім’я переховувалася у підвалі. В будинок потрапив ворожий снаряд. Почалася пожежа, яка знищила все навколо. Родина з дітьми дивом встигла вибігти з палаючого помешкання і сховатися у сусідів.

"Сидимо, вибухи, скрежет. Точно до нас та не може бути, потім ще один затріщав підвал, а ну тихо мабуть горимо. На хату, як прилетіло син каже тікаємо через вікно, бігли по городу,  повністю горів гараж прильот  у хату, не можна було подивитися, бо стояли бтр і стріляли з кулеметів з автоматами бігали строчили і ми заховалися", - згадує Антоніна Миколаївна, жителька Іванівки.

Родина Антоніни Миколаївни хоче відновити будинок, бо нема де жити, але досі не проведено обстеження руйнувань і не надано експертні висновки, аби можна було згодом сподіватися на компенсацію. І такі проблеми зараз у багатьох, бідкається жінка і просить владу прискорити процес. Загалом в Іванівці та інших селах громади більше сотні зруйнованих та пошкоджених будинків.

"Село постраждало дуже. Якщо брати Іванівку, то під фундамент зруйновано 30 будинків 650 дворів у селі, всього майже кожен двір постраждав, не дах, так вікна, паркан, сараї. Наступне село Количівка. Не була окупована, а по руйнуванню постраждала більше ніж Іванівка", -  каже Юлія Дорошенко, депутат сільської ради.

Загалом Іванівка була в окупації 26 днів. Люди переховувалися у погребах, підвалах і навіть місцевій школі. Знищили і рашисти не тільки людські оселі. Перетворили на руїни окрасу села – будинок культури, який відремонтували напередодні війни. Хотіли там створити центр дозвілля для дітей та молоді. Для цього там було майже все готово. Його планували відкрити навесні, але прийшли окупанти. На відновлення села тепер потрібні десятки мільйонів гривень.

Час Чернігівський

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини