Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:04:30

Тупичівська громада серед фіналістів конкурсу "Неймовірні села України 2022"

04.07.2022   16:04Агенцiя

Село Тупичів Чернігівської області знаходиться на кордоні з країною-агресором росією. Відстань до пункту перетину — 53,5 км. В перший день війни о 12:20 село було вже окуповане ворогом.

Тупичівці залишилися без головного продукту — хліба, але згуртованість мешканців не дозволила ворогу отримати перемогу. За підтримки місцевого агробізнесу тут почали маленькими партіями молоти зерно на борошно, вручну замішувати та пекти хліб.

На конкурс «Неймовірні села України 2022» місцева влада подала бізнес-проєкт зі створення соціальної міні-пекарні.
Зоя Чугай, начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Тупичівської територіальної громади

Головною метою даного проєкту є посилення продовольчої безпеки через забезпечення потреб мешканців 11 населених пунктів Тупичівської територіальної громади хлібом шляхом організації власної пекарні, яка буде використовувати сировину місцевих аграрних підприємств, створить нові робочі місця для мешканців та внутрішньо переміщених осіб громади.

В рамках проєкту планується створення сільськогосподарського кооперативу, до складу якого увійдуть агропідприємства громади та місцеві мешканці. Поєднання зусиль та можливостей кожної сторони дозволить створити міні-пекарню для забезпечення власних потреб громади хлібобулочними виробами, а власна сировина та логістичні ланцюги її постачання для виробництва дозволять створити конкурентоспроможний за собівартістю продукт.

Даний проєкт — це лише перший крок до створення економічної та продовольчої безпеки в громаді.

Для реалізації проєкту Тупичівська територіальна громада має приміщення з усіма комунікаціями (електропостачання, газопостачання, вода) на території села Тупичів. Підготовка приміщення буде здійснюватися місцевим бізнесом у співпраці з ОМС громади. Місцева влада готова допомогти з підготовкою всіх необхідних документів для реєстрації кооперативу.

За грантові кошти конкурсу планується закупити обладнання для пекарні на суму 90 тис. грн — промисловий тістоміс, жарову шафу, конвекційну піч та промислові столи.

В межах проєкту планується також залучення професійного кондитера для отримання консультації та відпрацювання технології виробництва хлібобулочних виробів. Підготовчий етап проєкту, з урахуванням процесу відбору постачальників, займе 4-6 місяців.



Тупичів є адміністративним центром Тупичівської громади. Перша згадка про село датується 1526 р. Назва — або від роду, що володів місцевістю, або пов’язана з географічним становищем (на півночі оточене болотами та лісами).

В процесі реформи децентралізації Тупичівська громада довела свою спроможність, тож до її складу 2020 року було приєднано додаткову громаду з шести населених пунктів, що збільшило її площу вдвічі.

З урахуванням нових умов Тупичівська громада розробила та затвердила нову стратегію розвитку на 2021-2027 роки. Її головна та першочергова стратегічна ціль — економічний розвиток.



У 2021 році громада стала партнером міжнародної програми DOBRE, що виконується міжнародною організацією «Глобал Ком’юнітіз» (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). За співпраці з програмою DOBRE були досягнуті великі результати як в організаційному плані, так і в розбудові та розвитку громади.

Якщо загальний рівень спроможності місцевого самоврядування (PMCI) на початок 2021 року складав 17 балів, то за результатами вже на початок 2022 року оцінка становила 40 балів.

Зазначимо, що серед 10 фіналістів конскурсу є село Волосківці, яке претендує на перемогу з проєктом "Створення кооперативу з переробки молока".

У конкурсі буде 3 переможці, один з яких отримає 100 тисяч на реалізацію ідеї, а два інших по 50 тисяч гривень, - зазначають організатори.

Захист проєктів відбудеться наприкінці липня, тоді і стане відомо, яке село отримало звання "Неймовірне" у 2022 році

джерело

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини