Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:41:49

У Корюківці працює центр взаємодії з переселенцями

03.06.2022   13:40Агенцiя

Ідея створення Центру надання психологічної та арттерапевтичної допомоги для внутрішньопереміщених осіб «Єднання» належить корюківчанці Олені Литвиновій.

Проєкт реалізували спільно з молодіжним центром «КУБ» та небайдужими волонтерами. Про допомогу, яку можуть отримати люди, що, тікаючи від війни, опинилися на Корюківщині.

З початком повномасштабної війни Олена Литвинова, директорка міського Будинку культури, як і багато корюківчан, опинилася в новій реальності. Очолюваний нею заклад не працює, закритий для відвідувачів. А творча натура все одно шукає способу бути корисною людям.

Так, дослухаючись до себе, Олена зрозуміла, що наразі багато людей, які були вимушені стати внутрішньопереміщеними особами, потребують підтримки й розради. Така потреба часу.

- Я поділилася своєю ідеєю з декількома людьми, - розповідає Олена Литвинова. – Мене одразу підтримали директор молодіжного центру «КУБ» Володимир Онищук та керівниця ЦНАПу Світлана Олійник. Так з’явився центр «Єднання».

Робота центру – це волонтерська діяльність декількох осіб

Розуміючи, що переселенцям передусім потрібна психологічна допомога, Олена Литвинова звернулася до психологині Лариси Процел-Наумчик, яка одразу погодилася співпрацювати. Згодом свої послуги запропонувала й психологиня Еллада Аргунова. Також з дітками працюють вихователька Юлія Добролюбова, аніматорки Ольга Мірошниченко й Катерина Корогод.

- Кожну нашу зустріч, на яку ми запрошуємо батьків з дітьми, завжди плануємо наперед, - розповідає Олена Василівна. – А тому наші гості завжди знають про місце та час спілкування. Лариса й Еллада щотижня готують лекції для батьків на різні теми. Попервах говорили про те, як подолати страх і стрес, бо люди, нажахані війною, не могли почуватися безпечно й спокійно. Згодом спілкувалися на теми особливостей виховання дітей різного віку, про небезпеку гаджетів тощо. Під час лекцій дітки грають з вихователькою, бавляться з аніматорками. На своїх зустрічах ми говоримо про все, що турбує переселенців. Це й дуже болісні особисті історії, які ми всі переживаємо разом зі сльозами на очах. З кожним таким одкровенням я розумію, що «Єднання» просто необхідне зараз.

Тут працюють і з дорослими, і з дітьми

Олена переконана, що не помилилася зі своєю ідеєю. І радіє, що Центр надання психологічної та арттерапевтичної допомоги став справжнім і потрібним. Люди охоче відгукуються на запрошення, стають відкритішими й хоч на якийсь час відволікаються від моторошного пережитого.

- Внутрішньо переміщені особи, з якими ми працюємо, це здебільшого мешканці Чернігівщини, Київщини та Харківщини, які наразі живуть у Корюківці, - розповідає Олена Литвинова. – Але приїздять родини ВПО і з сіл. Так, наприклад, троє чернігівців тричі на тиждень відвідують нас з Білошицької Слободи.

Чим ще займаються в «Єднанні»? Організовують зустрічі з цікавими людьми, проводять майстер-класи для дітей і дорослих. Так, нещодавно разом з корюківською лялькаркою Мариною Шикаловою вчилися виготовляти ляльку-мотанку. А з місцевою майстринею Світланою Кугук створювали симпатичні аплікації.

У червні планують провести конкурс талантів для дітей з числа внутрішньопереміщених осіб. Вже готують матеріали. А ще часто збираються просто за чашкою запашного чаю з цукерками, спілкуються, діляться пережитим. Олена Литвинова завдячує КМЦ «КУБ» і Володимиру Онищуку за підтримку й забезпечення всім необхідним центру «Єднання». Це, зокрема, канцтовари, чаї, солодощі.

Після закінчення війни Олена Василівна мріє зробити окрему програму за участю родин ВПО, з якими зараз працює «Єднання». Каже, у них уже назбиралося багато цікавого матеріалу, фото та відео, а головне – життєвих історій, якими нахабно пройшлася війна. Невигаданих історій, які могли б бути іншими…

Сусіди Сіті

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини